Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Aktuālākie kultūras, mākslas, izklaides notikumi - TOP5

© F64

Piedāvājam ieskatu šā pavasara un Lieldienu brīvdienu gaidāmajos izklaides, mūzikas un cita satura sarīkojumos, kas norisināsies gan Rīgā, gan citviet Latvijā.

Koncerti un pasākumi Lieldienu noskaņās

Tā kā Lieldienas ir tepat aiz stūra, piedāvājam nelielu ieskatu koncertu un citu pasākumu piedāvājumā Rīgā. Lielajā piektdienā, 19. aprīlī, plkst. 13 Rīgas Sv. Pētera baznīcā skanēs

Dž. B. Pergolēzi kantāte «Stabat Mater», ko atskaņos orķestris «Sinfonia Concertante» un solisti. Plkst. 17 Latvijas Universitātes Lielajā aulā - koncerts «Lux Aeterna», kurā piedalās LU pūtēju orķestris, kori un solisti. Programmā G. Forē, A. Pērta, L. Garūtas skaņdarbi. Plkst. 18 Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā - J. S. Baha / Dž. B. Pergolēzi «Stabat Mater», ko diriģenta M. Kupča vadībā atskaņos solisti un baroka orķestris «Collegium Musicum Riga». Pasākumu programmā paredzētas arī citas aktivitātes: 21. aprīlī no plkst. 11 Līvu laukumā un Brīvības laukumā pieejamas Jautrās Lieldienu šūpoles, 22. aprīlī plkst. 12 Kultūras pils «Ziemeļblāzma» dārzā sāksies «Lieldienu jampadracis», bet plkst. 12-15 VEF Kultūras pils vestibilā norisināsies pasākums «Kas šo Lieldienu iešūpoja?» - radošās darbnīcas Lieldienu noskaņās.

Vairāk informācijas: www.kultura.riga.lv

Lieldienas nosvini Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā

Nav nekā labāka kā svētku svētdienā izkustēties no mājas, un vēlams kustēties tieši Piejūras brīvdabas muzeja virzienā, jo svētdien, 21. aprīlī, Ventspils Piejūras brīvdabas muzejs jau dienas vidū (12.00) gaida visus lielos un mazos uz kopīgu šūpošanos, Lieldienu zupu, olu krāsošanu, rotaļām, priecīgu pastaigu kopā ar zirgiem, trušiem un citiem zvēriem.

Muzicēs un koncertēs: «Lauku muzikanti», Ventspils Mūzikas skolas ansamblis «Nošu spēles» (vadītāja Santa Treilība un Adele Taurīte-Tauriņa), jauniešu vokāli instrumentālais ansamblis «Windy temper» (vadītāja Sandra Sproģe), bet folkloras kopa «Rotaļnieks» gādās, lai visi apmeklētāji ievēro folkloras tradīcijas - ir apaļi kā pūpoli un lunkani kā žagari!

Lieldienu svinētājiem būs iespēja Smiltnieku mājā apskatīt tautas lietišķās mākslas studijas «Drellītis» villaines un jostas. Bet Solvitas Zarupskas un viņas audzēkņu darinātos rokavičus jeb maučus un rakstainos cimdus varēs ne tikai vērot izstādē, bet arī tapšanas gaitā, ko demonstrēs pati meistare.

Piejūras brīvdabas muzejā svētku noskaņu līdzēs radīt arī Ventspils skolēnu darbu izstāde «Jautrās Lieldienas» un Ventspils Mākslas skolas audzēkņu darinātie Lieldienu rotājumi. Lieldienas muzejā vadīs «Jogitas pasākumi» sadarbībā ar Kasparu Brūveli.

Ieeja Lieldienu sarīkojumā ar Ventspils muzeja ieejas biļetēm.

Diskomūzikas milži Rīgā

26. aprīlī Kongresu namā uzstāsies pasaules disko mūzikas milži - grupa «Boney M», prezentējot savu jauno koncertšovu «The Sounds of Boney M». Koncertā Latvijas klausītājiem pirmoreiz būs iespēja izbaudīt grupas lielākos hitus dzīvās mūzikas grupas pavadījumā. «Boney M» 1975. gadā izveidoja vācu producents Frenks Farians, bet jau 1976. gadā grupa ar savu dziesmu «Daddy Cool» pārliecinoši ieņēma pasaules mūzikas topu pirmās vietas. Tad sekoja nākamie megahiti: «Sunny», «No Women no Cry», «Brown Girl in The Ring» un citi. «Kopš tā laika «Boney M» kļuva par neapstrīdamu līderi disko mūzikas žanra attīstībā. Un, tā kā jaunais koncertšovs pilnībā sastāv no grupas populārākajiem pasaules hitiem, klausītājiem šī būs lieliska iespēja iztēlē atgriezties skolas un studiju laika ballītēs, kad šīs mūzikas pavadījumā klubos un zālēs norisinājās vētrainas dejas,» sola koncerta rīkotāji.

Biļetes var iegādāties «Biļešu servisā», kā arī Kongresu nama kasē.

Vijolniece pirms Ņujorkas iesildās Rīgā

14. aprīļa daudzo pasākumu klāstā iesakām izvēlēties Lielo ģildi, kur talantīgais diriģents Jānis Liepiņš un jaunā, virtuozā vijolniece Kristīne Balanas kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri atskaņos komponista Ērika Volfganga Korngolda kinomūziku, kas pārtapusi Vijoļkoncertā, amerikāņu agrīnā modernista Čārlza Aivsa «Neatbildēto jautājumu» un franču romantisma pārstāvja Sezāra Franka aizkustinoši skaisto Simfoniju re minorā. Atgādināsim, ka abi mūziķi ir saņēmuši Lielo Mūzikas balvu kategorijā «Gada jaunais skatuves mākslinieks», turklāt Kristīne uzreiz pēc šī koncerta dosies uz Ņujorku, kur jau 16. aprīlī slavenajā Kārnegija zālē atskaņos Mendelszona Vijoļkoncertu Re mažorā un leģendārā igauņu komponista Arvo Perta skaņdarbu «Fratres». Noteikti jāpiebilst, ka Kristīne jau paguvusi uzstāties kopā ar vairākiem pasaulslaveniem orķestriem, tostarp - ar Londonas Filharmonijas orķestri (London Philarmonic Orchestra), Bavārijas Radio simfonisko orķestri, Parīzes kamerorķestri un citiem.

Biļetes uz koncertu var iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs

Dialogs starp franču un latviešu mākslu

Līdz 23. aprīlim Liepājas koncertzāles «Lielais dzintars» mākslas telpa «Civita Nova» sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā aicina uz izstādi «Iekļauties kustībā». Izstāde ir dialogs starp jauno un talantīgo franču mākslinieku Silvēru Žarosonu un trim latviešu māksliniekiem - Reini Bērziņu, Ansi Rozentālu un Jāni Noviku. Izstāde apvieno četru mākslinieku daiļradi ar vienojošo pamata tēmu - kustība. Mākslinieki ir radījuši instalācijas, kas aicinās skatītājus saplūst ar mākslas darbiem. Silvērs Žarosons Francijā ir uzgleznojis 16 lielformāta audeklus, kuri izstādīti organiskā apļa kompozīcijā un būs kā atbilde uz Anša Rozentāla metafiziskajām pārdomām par ūdens un gaisa tēmu, Jāņa Novika koka instalācijām vai Reiņa Bērziņa tēlniecības objektiem. Izstādē mākslinieki rada savas interpretācijas par kustību un personisko telpu. Vienojošs elements jauno mākslinieku darbos ir lielformāta glezniecības un skaņas instalācijas.