Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Seriāla "Viss pa jaunam" aktrise Čivžele atklāj filmēšanas aizkulises

© Publicitātes foto

Jaunā Rīgas teātra aktrise Jana Čivžele šajā sezonā ik darbdienas vakaru redzama jaunajā TV3 seriālā «Viss pa jaunam», kurā viņa atveido mierīgo un nosvērto Santu Fūrmani, vienu no trim draudzenēm, kas izveidojušas savu biznesu laukos, atverot viesu namu. 6. aprīlī aktrise svinēs 37. dzimšanas dienu. Raksturojot sevi, viņa atklāj, ka pēc horoskopa ir ragains auns ar visām no tā izrietošajām sekām.

Trīs draudzenes, kas attīsta biznesu laukos

TV3 popularitāti un skatītāju mīlestību iemantojušajā seriālā «Viss pa jaunam» Santa Fūrmane, ko atveido Jana Čivžele, kopā ar divām draudzenēm Kristu un Ritu (seriālā aktrises Anta Aizupe un Inga Alsiņa - red. piez.) izveidojušas kopīgu biznesu - atvērušas viesu māju lauku nostūrī Skaistkalnos. Redzot, kā Latvijā cilvēki dzenas pēc lielākas peļņas iespējām un vēlas atrast savu rūpalu, šis seriāla piemērs par trīs draudzenēm uzņēmējām liek aizdomāties, vai maz iespējams trim dažāda rakstura sievietēm izveidot kopīgu biznesu. «Esmu pārliecināta, ka reālajā dzīvē trīs draudzenes var darboties kopīgā biznesā, bet jāatzīst, ka viegli tas nav, jo šis bizness vai projekts nevar balstīties uz draudzību, tomēr, ja tā ir, tas ir draudzības beigu sākums. Domāju, ka šādā situācijā ir jānošķir profesionalitāte no draudzības. Katrai draudzenei ir jāieņem sava vieta uzņēmumā, un nedrīkst cita citai ieteikt draudzīgus padomus, kā konkrētajā situācijā rīkoties. Arī seriālā Santa, Krista un Rita pret savu biznesu - viesu māju - attiecas ļoti profesionāli un nelaužas iekšā cita citas sfērā. Taču tajā pašā laikā viņām ir draudzīgas attiecības, tāpat viņas aizņemtas katra ar savu privāto dzīvi. Ja kādai no viņām ies slikti, draudzenes cita citai dosies palīgā. Katrai no viņām ir savs redzējums, un katra reaģē pa savam, neizpatīkot cita citai. Arī reālajā dzīvē es nepiekrītu draudzenei, ja nedomāju tā kā viņa; varu arī pateikt, ka, manuprāt, viss ir citādi,» aizdomājas aktrise.

Nav sāpju un aizvainojuma

Runājot par Janas atveidoto seriāla varoni Santu Fūrmani, viņa teic: «Santa ir tipiska latviešu sieviete, kurai ir ārkārtīgi daudz problēmu, bet ārēji to neviens nekad nepamanīs. Skatoties uz Santu, viss taču ir kārtībā, jo no malas nepateiksiet, ka viņai ir problēmas saskarsmē ar mammu, ar dēlu, kā arī privātajā dzīvē. Kāpēc Santa savā dzīvē neielaiž kādu vīrieti? Tas arī man pašai liek aizdomāties par to, ka manas atveidotās sievietes Santas dzīves modelis nav gluži pareizs. Protams, nav visai sabiedrībai jāstāsta, cik slikti ir, bet nevajadzētu izlikties. Reizēm var arī pateikt un atzīt, ka neiet tik labi. Es bieži vien filmēšanās laukumā aizdomājos par Santas likteni, viņai neklājas viegli, bet viņa turpina smaidīt. Ainās ar manu seriāla mammu un dēlu manai varonei Santai ir tik milzīgas konfliktsituācijas. Tad nodomāju, ak, šausmas, kāpēc viņa kaut ko tādu dara un nes tādu nastu. Bet var jau būt, ka viņa aiziet uz viesu namu, atslēdzas no privātās dzīves problēmām un ir laimīga!?»

Seriāla veidotāji, reklamējot «Viss pa jaunam», atklāj, ka seriāla varones Santas Fūrmanes labākā rakstura īpašība ir spēja mierpilni uztvert problēmas. «Es pazīstu tik daudz brīnišķīgu sieviešu, kurām ir tik daudz problēmu, un iekšēji viņas ir tik ļoti izmisušas, bet no malas nekad neviens to nepateiks. Tas noteikti ir labi, ja vari savas problēmas noturēt pie sevis. Bet galvenais, lai tādējādi nenodari sev pāri. Mana seriāla varone Santa taču tik daudz reižu varētu pateikt draudzenēm, ka viņai ir slikti, bet viņa nerunā.

Arī es dzīvē esmu mierīga un savākta un arī nedalos ar to, kas man sāp vai uztrauc. Esmu dzimusi pavasarī, kas ir mans mīļākais gadalaiks, un esmu Auns pēc horoskopa. Piekrītu, ka Auni ir visforšākā zodiaka zīme, bet auniem ir arī ragi. Es varu ļoti negaidīti un traki uzsprāgt, bet, kad vulkāns ir izvirdis un pagājušas piecas minūtes, es atkal varu mierīgi baudīt ēdienu, skatīties filmu vai mierīgi sarunāties. Lietus ir nolijis, viss izžuvis un kārtībā! Tikai es aizmirstu, ka citiem to grūti saprast un pieņemt. Bieži man tā negadās! Vai arī gluži pretēji: es atrodu otram cilvēkam attaisnojumus, izprotu un aizstāvu. Tā ir mana rakstura īpašība, par kuru pašai reizēm ir žēl, ka tā notiek. Kad konkrētās attiecībās, ko esmu ilgstoši vilkusi vai mēģinājusi izprast, saprast vai aizstāvēt, ir noticis lūzuma punkts, es gala rezultātā nogriežu kā ar nazi un man nekad ar šo cilvēku vairs nav kontakta, un tad liekas, ka nekad dzīvē šo cilvēku neesmu pat pazinusi. Līdz tam es cīnos un cīnos, un mēģinu šo cilvēku aizstāvēt, bet te pēkšņi - čik un cauri, un es vairs neatceros to, kas mani emocionāli ir saistījis ar šo cilvēku. Mēs bijām pazīstami? Jā, varbūt. Un nav sāpju, aizvainojuma un sevis rušināšanas. Jāatzīst, man ir paveicies, ka tā notiek, jo man nav šī mūžīgā aizvainojuma. Es vispār uzskatu, ka aizvainojums saēd cilvēku un viņš lēnām mirst.»

Režisori iesaka atstāt čupčiku

Aktrise sarunā atklāj, ka nevar lepoties ar pieredzi seriālos: «Man iepriekš bija neliela loma režisora Ulda Cipsta veidotajā televīzijas seriālā «Šķiršanās formula». Un tagad ir loma seriālā «Viss pa jaunam». Jaunā seriāla veidotāju komanda man šķita interesanta, tādēļ biju priecīga, ka mani akceptēja Santas lomai. Priecājos, ka tādējādi varu iepazīties ar jauniem cilvēkiem un arī kolēģiem no citiem teātriem. Ļoti atsvaidzinoša sadarbība.»

Jana Čivžele ar Ingu Alsiņu savulaik desmit gadus bijušas kolēģes Jaunajā Rīgas teātrī, bet ar Antu Aizupi šī ir pirmā satikšanās. «Man patīk un mani iedvesmo jaunas tikšanās. It kā tik zināma kolēģe, bet nekad iepriekš ar viņu nebiju kopā strādājusi,» teic aktrise.

Jaunais seriāls jau uzņēmis apgriezienus, par to runā sociālajos tīklos un interneta medijos, bet Jana komentārus ne par seriālu, ne savu atveidoto varoni nelasa. «Mani traucētu komentāru lasīšana. Es nevēlos apšaubīt visus komentārus, bet lielākā daļa atsauksmju nav nekas īpašs, un es nevēlos no tām ietekmēties.»

Interesanti, ka seriāla varones Santas frizūra ļoti neatšķiras no viņas ikdienas matu sakārtojuma. Šo frizūru Jana pati nodēvējusi par čupčiku. «Man jau pašai patīk čupčiks, kas man ir desmit gadus. Un tur nu es neko nevaru darīt, jo es nestaigāju ar izlaistiem matiem! Varbūt kādā izrādē vai arī šajā seriālā es vēlētos pamainīt savu frizūru, bet katrs režisors, ar kuru sadarbojos, vēlas, lai atstāju čupčiku. Tad nu ar šādu frizūru esmu kā ikdienā, tā uz skatuves un arī seriālā. Uz ielas redzu, ka ļoti daudzas sievietes mūsdienās staigā ar šādu matu sakārtojumu.»

Jana Čivžele ir arī izrāžu kostīmu māksliniece, bet šajā seriālā par viņas stilu un tēlu domā stilistu komanda.

Seriālā aktrise atveido virtuves pavēlnieci, kas viesu nama apmeklētājus lutina ar gardām maltītēm, un arī reālajā dzīvē viņa rosās pa virtuvi, gatavojot saviem mīļajiem cilvēkiem. «Es gatavoju. Man arī ir paveicies, jo mani mājinieki nav ēdelīgi. Taču godīgi jāatzīst, ka ar ēdienu gatavošanu pastiprināti sāku aizrauties ik pavasari, kad tirgū parādās salāti un zaļumi, kas mani iedvesmo ar savu krāsainību. Arī rudenī man patīk gatavot lauku veltes, tad mēs dodamies iepirkties uz nakts tirgu. Taču ziemā ēšana un gatavošana mani neiedvesmo.»