Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Aktuālāko kultūras, mākslas, izklaides notikumu TOP 5

© Publicitātes foto

Piedāvājam ieskatu gaidāmajos izklaides, mūzikas un cita satura sarīkojumos, kas norisināsies gan Rīgā, gan citviet Latvijā.

Tepat Rīgā noklausies, kā Vīnē dzied Garanča un Rebeka

Kinoteātris «Splendid Palace] sagādājis kultūras un mūzikas mīļotājiem neatkārtojamu dāvanu - 23. marta vakarā, plkst. 20.00 HD tiešraidē no Vīnes Valsts operas uz lielā ekrāna būs iespējams noskatīties divas pārlaicīgas itāļu operas - «Zemnieka godu» un «Pajaci», kur galvenās lomas atveidos izcilās latviešu operdīvas Elīna Garanča un Marina Rebeka. Katra savu neatkārtojamo balss tembru demonstrēs savā mīlas un kaislību stāstā.

Uzvedums sāksies ar Petro Maskanji «Zemnieka godu» (Cavalleria rusticiana) ar brīnišķīgo Elīnu Garanču vienā no viņas jaunākajām dramatiskajām operlomām, savukārt 2. cēlienā redzēsim Rudžero Leonkavallo «Pajaci» (Pagliacci) mīlas kaislības, kur cīņa notiek ap daiļo Nedu-Kolumbīni, ko dziedās Marina Rebeka.

Jaunais iestudējums veidots, saglabājot leģendārā, jau aizsaulē aizgājušā režisora, scenogrāfa un kostīmu mākslinieka Žanpjēra Ponnelles rokrakstu.

Biļetes pieejamas www.splendidpalace.lv vai kinoteātra kasē.

Purvīša balvas kandidāti izrāda savus darbus

No 23. marta līdz 9. jūnijam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Lielajā zālē (Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1) būs skatāma «Purvīša balvas 2019» kandidātu darbu izstāde. Ekspozīciju veidos spilgts glezniecības, grafikas, fotogrāfijas, objektu un videomākslas kopums, ko radījuši sestajai Purvīša balvai izvirzītie astoņi mākslinieki un mākslinieku grupas:

  • Ēriks Apaļais, gleznu sērija «Diaries from Earth»;
  • Ieva Epnere, personālizstāde «Dzīvo atmiņu jūra»;
  • Kristaps Epners, darbs «Forget Me Not»;
  • Gints Gabrāns, papildinātās realitātes projekts SAN;
  • Romāns Korovins, personālizstāde «Meistara Vu un meistara Lī satori»;
  • Paulis Liepa, izstāde «Daiļo mākslu kabinets»;
  • Rasa Šmite un Raitis Šmits, izstāde «Mikropasauļu svārstības»;
  • Tekstgrupa «Orbīta» (Artūrs Punte, Vladimirs Svetlovs, Sergejs Timofejevs un Aleksandrs Zapoļs), izstāde «No kā rodas dzeja».

«Purvīša balvas 2019» laureāts tiks nosaukts 12. aprīlī īpašā ceremonijā mākslas centrā «Zuzeum». Purvīša balva tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kurš dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm un kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām. Par balvas laureātu kļūst autors, kurš saņēmis ekspertu un īpaši izveidotas starptautiskas žūrijas augstāko vērtējumu.

Rīgas Krievu teātris izspēlēs reālus dzīves stāstus

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī 30. martā plkst. 19.00 pirmizrādi piedzīvos dramaturģes, prozaiķes un dzejnieces Ingas Ābeles luga jeb atmosfēras spiediena svārstības divās daļās «Jūras vējš».

No latviešu valodas to tulkojis Roalds Dobrovenskis.

Izrādes režiju un skatuves kustību veidojusi Māra Ķimele, scenogrāfiju - Reinis Suhanovs, kostīmus darinājusi Ilze Vītoliņa, par gaismām atbildīgs Jevgeņijs Vinogradovs (Krievija). Izrādē skan grupas «Instrumenti» mūzika.

Lomās redzēsim: Andri Buli, Danu Bjorku, Janu Herbstu, Mārtiņu Vilsonu, Anatoliju Fečinu, Jeļenu Sigovu, Aleksandru Maļikovu, Nataļju Smirnovu / Anni Neli Āboliņu.

Šo izrādi var noskatīties Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī arī 31. martā, 10. un 27. aprīlī.

Biļetes uz izrādēm var iegādāties «Biļešu servisa» tīklā.

Liepājā skatāma izstāde «Iekļauties kustībā»

Liepājas koncertzāle «Lielais dzintars» sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā un Latvijas Mākslas akadēmiju 5. aprīlī plkst. 17.00 atklāj izstādi - dialogu starp jauno un talantīgo franču mākslinieku Silvēru Žarosonu (Silvère Jarrosson) un trīs latviešu māksliniekiem Reini Bērziņu, Ansi Rozentālu un Jāni Noviku. Izstāde apvieno četru mākslinieku daiļradi ar vienojošo pamata tēmu - kustība. Mākslinieku radītās instalācijas aicinās skatītājus saplūst ar mākslas darbiem līdz 23. aprīlim.

Šovasar notiks Čikāgas piecīšu atgriešanās

«Čikāgas piecīši - atgriešanās» ir muzikāli vēsturiska vīzija - izrāde, kurā populāri aktieri un dziedātāji atveidos iemīļotās grupas uzstāšanos viņu jaunības laikā. Izrādes pamatā ir grupas mūziķa Alberta Legzdiņa atmiņu stāstījumi no grāmatas «Čikāgas piecīšu piedzīvojumi» un «Čikāgas piecīšu» populārākas dziesmas. Jauniestudējuma pirmizrāde notiks Rojas estrādes atklāšanā 5. jūlijā.

Izrādes režisors ir Valdis Lūriņš. Muzikālajā izrādē Alberta Legzdiņa tēlā iejutīsies Mārtiņš Egliens, aktieris Mārtiņš Brūveris kļūs par Armandu Birkenu, bet Janīnas Ankipānes lomu spēlēs dziedātāja Ieva Sutugova. Lorijas Vudas tēlā iejutīsies dziedātāja Ginta Krievkalna vai Dailes teātra aktrise Inita Sondore. Aktieris Marģers Eglinskis atveidos gan Uldi Ievānu, gan Uldi Streipu. Vēl izrādē skatītāji varēs tikties ar Ilmāru Dzeni, ko atveidos lieliskais Liepājas teātra dziedošais aktieris Rolands Beķeris. Ilmārs Dzenis pašos pirmsākumos ir dziedājis «Čikāgas piecīšos», taču vēlāk bijis spiests pārcelties uz Floridu, kur sāka pats savu mūziķa karjeru. Izrādē kā Larisa Mondrusa uzmirdzēs Ginta Krievkalna. Jāpiebilst, ka Larisa Mondrusa emigrēja no PSRS 1973. gadā un viņai nav nekādā sakarā ar «Čikāgas piecīšiem», tomēr arī viņas dziesma «Svešā zemā stādu rozes» ir tautā ļoti populāra un piederīga tā laika notikumiem, tāpēc skatītājiem būs interesanti tikties arī ar viņu.

Šogad aprit 30 gadi kopš «Čikāgas piecīšu» atgriešanās Latvijā 1989. gadā ar slaveno koncertu Mežaparka estrādē - tā bija pirmā reize, kad Latvijas iedzīvotāji dzīvē tikās ar iemīļoto grupu. «Čikāgas piecīšu» izpildītās dziesmas jau gadiem bija ārkārtīgi populāras Latvijā, kaut arī neviens nebija redzējis, kā izskatās dziedātāji, un pat nezināja, kā viņus sauc.

Izrādes notiks: 7. jūlijā - Valmierā, 13. jūlijā - Madonā, 2. augustā - Saldū, 3. augustā - Kuldīgā, 4. augustā - Jelgavā, 16. augustā - Ulbrokā, 17. augustā - Kandavā, 18. augustā - Cēsīs, 23. augustā - Bauskā, 24. augustā - Smiltenē, kā arī citur Latvijā.

Biļetes uz izrādēm var iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs.