Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Fitnesa modeles Pužules ieteikumi, kā sagaidīt pavasari teicamā formā

© Vilnis Izotovs

Tuvojoties siltajam laikam, dāmām atgriežas vēlme uzvilkt īsākus svārciņus, nolikt silto ziemas apģērbu attālākajos skapja plauktos un sākt gatavoties pludmales sezonai. Fitnesa trenere un modele Anita Pužule sarunā ar »Vakara Ziņām« sniedz padomus, kā sievietēm uzlabot fizisko formu un lieliski izskatīties pirms siltās un saulainās sezonas sākuma.

Ne visas daiļās dāmas, novelkot biezos ziemas džemperus, siltos mēteļus un kažokus, iepriecina spogulī redzamais augums. Tad arī jāsecina, ka ne viss, kas derēja pērn, der arī šogad.

Ieskatoties rūpīgāk kalendārā, atliek secināt, ka vasara vairs nav aiz kalniem, un, palūkojoties uz sevi spogulī, var sākties panika no pamanītā. Fitnesa trenere Anita Pužule, kas pati lepojas ar lielisku un atlētisku figūru, iesaka sievietēm neļauties panikai un neķerties pie ātriem un ekstrēmiem veidiem, lai atbrīvotos no liekajiem kilogramiem. Tādēļ šoreiz iepazīstinām ar Anitas Pužules vienkāršajiem, bet tajā pašā laikā efektīvajiem padomiem, kas palīdzēs uzlabot auguma aprises.

Stress iespaido ēšanas paradumus un hormonu līmeni

«Mūsu augumu 90 procentu veido katra diēta. Tērēt kalorijas ir ļoti grūti, bet tās uzņemt ir ļoti viegli. Bieži vien, pamielojoties ar nelieliem našķīšiem, cilvēki neapzinās, ka gardumos ir vairāk kaloriju, nekā sākotnēji likās. No ēdienkartes viennozīmīgi ir jāizslēdz saldumi, cukurs, piesātinātās taukskābes un produkti, kuriem ir pievienots mākslīgais cukurs. Uz visiem laikiem jāaizmirst par ātrajām ēstuvēm. Ļoti uzmanīgiem jābūt arī ar produktiem, kas liekas veselīgi. Nevajadzētu iekrist uz ražotāju mārketinga trikiem, kas savu produktu cenšas pasniegt labāku un veselīgāku, nekā patiesībā ir. Ļoti uzmanīgi lasiet produkta uzturvērtību un sastāvu, kas ir rakstīts sīkiem burtiņiem uz iepakojuma. Piemēram, cilvēki, labu gribot, brokastīs mielojas ar biezpiena sieriņiem un musli, taču šis it kā veselīgais produkts ir taukvielām bagāts, ar bagātīgu kaloriju daudzumu un enerģētisko vērtību.

Lai cilvēkam nebūtu fizisks un emocionāls šoks, jāizvairās no ekstremālām darbībām. Kaloriju daudzums ir jāsamazina pakāpeniski. Jāapzinās, ka jauni paradumi veidojas vairāku nedēļu laikā, nevis uzreiz. Veicot ekstremālas darbības, var iekulties lielākās nepatikšanās. Iesaku savu ēdienkarti saplānot uz nedēļu. Ņemt līdzi uz darbu mājās gatavotu ēdienu un neļaut organismam būt badā. Ja būsi izsalcis, varēsi mierīgi norauties, ieejot kādā ātrajā uzkostuvē, un pasūtīt sev hotdogu vai pārēsties citus neveselīgos našķus.

Tāpat arī nedrīkst aizmirst, ka badojoties var parādīties nespēks, vājums un nogurums. Iesaku vairumā ēst dārzeņus, jo tie vairo sāta sajūtu un nodrošina organismu ar nepieciešamajiem vitamīniem. Augļus ieteicams ēst, kad esat jau ieguvuši formu. Augļi ir veselīgi, tomēr tādos eksotiskos augļos kā vīnogas, mango un citos ir ļoti augsts cukura līmenis.

Ļoti liela nozīme cilvēka dzīvē ir stresam, kas iespaido ēšanas paradumus un hormonu līmenī, gan arī cilvēcīgā ikdienas līmenī. Ir jāstrādā ar savu apziņu un jāsaprot, ka stresu ar šokolādi nenoņemsi. Mēdz teikt, ka liekais svars dūšīgiem cilvēkiem rodas no stresa kā aizsargslānis, ar kura palīdzību viņi sevi sargā. Liela daļa šajā apglvojumā ir patiesība,» uztura knifus un viltības atklāj Anita Pužule.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņu" žurnālā vai www.vz.lv