VAKARA ZIŅAS: Ko gardu pagavot saviem mīļajiem Valentīndienā

© F64/attēlam ir ilustratīva nozīme

Klāt 14. februāris. Vai tā ir visu mīlētāju diena vai nejēdzīgu banālu izdarību čempionāts? Uzskatiet, kā gribat, bet pieredze liecina: ja tev ir kāds, ko mīli, tad apgarots kļūst arī tavs skats uz visām šīm sarkanajām rozēm, šokolādes sirsniņām, mīkstajām mantiņām un citām lietām, kas mūsdienu komercializētajā pasaulē tiek piedēvētas Valentīna dienai. Un droši vien piekritīsi arī populārajam sakāmvārdam, ka mīlestība iet caur vēderu.

Šogad mīlētāju svētki iekrīt darbdienā, tāpēc romantiskām brokastīm gultā neatlika laika, bet īpašo dienas noskaņojumu var paust kaut vai no tomāta šķēles izgriezta sirsniņa uz brokastu maizītēm vai sirsniņas formā izcepta ola, galu galā sirsniņu var veidot arī šķīvī no graudaugu pārslām vai zīmēt uz putras ar ievārījumu...

Tas būs mazliet naivi, taču mīļi, turklāt var kalpot kā vārdos neizteikts solījums, ka sekos romantiskas pusdienas vai vakariņas, piemēram, sveču gaismā - kāpēc gan ne!

Arī glāze dzirkstoša vīna šajā reizē būs īsti vietā. Nav tik svarīgi, vai ēdiens gatavots ilgi un rūpīgi, vai arī tapis kā improvizācija pēdējā brīdī, vai tas ir salds vai sāļš, galvenais - lai abiem garšotu un lai atbilstu Valentīna dienas noskaņojumam. Arī tad, ja esat no tiem cilvēkiem, kuri visu laiku meklē ieganstus, lai varētu rosīties virtuvē, Valentīna dienas maltīte ir tam kā radīta.

Zemeņu zefīra kvadrātiņi

Sastāvdaļas:

1 glāze atlaidinātu saldētu zemeņu

1 un 3/4 glāzes cukura

8 ēdamkarotes ūdens

15 g želatīna

vaniļas cukurs

šķipsniņa sāls

pūdercukurs

dažas svaigas ogas rotāšanai (pēc izvēles)

Pagatavošana:

Želatīnu pārlej ar ūdeni un uzbriedina. Plāti izklāj ar cepamo papīru un pārkaisa ar pūdercukuru. Zemenes sablenderē viendabīgā biezenī, pievieno cukuru un sāli, maisot karsē, līdz cukurs izkusis. Pievieno ūdens peldē izkausētu želatīnu, samaisa, pieliek vaniļas cukuru. Puto masu ar mikseri, līdz tās tilpums palielinās divas reizes (aptuveni 15 minūtes). Lej plātī, izlīdzina, atstāj vēsumā, līdz masa sacietē. Ar asu nazi vai picas griežamo sagriež kvadrātveida gabaliņos, apviļā pūdercukurā, kārto lēzenā traukā nedaudz atstatus citu no cita, izrotā ar svaigām ogām.

Medus bumbiņas

Sastāvdaļas:

270 g cepumu («Selga» vai līdzīgi)

1 glāze piena

1 ola

1 ēdamkarote cukura

1 ēdamkarote miltu

1 ēdamkarote medus

20 g sviesta

Pagatavošana:

Cepumus sarīvē vai sīki sadrupina. Pienam pievieno olu, miltus un cukuru, kārtīgi samaisa, liek uz uguns un maisot karsē, līdz masa sabiezē, noņem no uguns, pievieno sviestu, samaisa un atdzesē. Pievieno drupinātos cepumus un medu, samīca viendabīgu masu, veido nelielas lodītes. Pirms pasniegšanas tās uz brīdi atdzesē ledusskapī.

Divkrāsu deserts

Sastāvdaļas:

zaļajai kārtai:

500 ml saldā krējuma (35%)

200 ml piena

2 tējkarotes «Matcha» tējas pulvera

2 ēdamkarotes cukura

100 g baltās šokolādes

15 g želatīna

sārtajai kārtai:

500 ml ķiršu sīrupa

20 g želatīna

šķipsniņa citronskābes

rotāšanai:

piparmētru galotnītes

Pagatavošana:

Želatīnu pārlej ar 100 ml piena un uzbriedina. Saldo krējumu kopā ar cukuru un atlikušo pienu lej katliņā, maisot uzkarsē uz lēnas uguns līdz vārīšanās temperatūrai. Noņem no uguns, pievieno tējas pulveri un balto šokolādi, enerģiski maisa, līdz masa iegūst viendabīgu krāsu. Pieliek ūdens peldē izšķīdinātu želatīnu, vēlreiz samaisa, sadala caurspīdīgos deserta trauciņos vai stikla glāzēs, liek ledusskapī sastingt.

Sārtajai kārtai domāto želatīnu pārlej ar 100 ml ūdens, uzbriedina, izšķīdina ūdens peldē, pievieno sīrupam kopā ar citronskābi, samaisa. Liek dzesēties ledusskapī. Kad želeja sāk sastingt, to uzmanīgi pārlej zaļajai kārtai. Tur ledusskapī līdz pilnīgai sastingšanai, pasniedzot rotā ar piparmētru galotnītēm.

Liesmojošie bumbieri

Sastāvdaļas:

2 bumbieri

40 g sviesta

4 ēdamkarotes cukura

puse no apelsīna

4 ēdamkarotes ruma

Pagatavošana:

Apelsīnam plānās strēmelītēs nogriež oranžo virsmiziņu; izspiež sulu. Bumbierus nomizo, sagriež uz pusēm, atbrīvo no serdēm un kātiņiem, apslacina ar vienu ēdamkaroti apelsīnu sulas. Pārējo sulu karsē kopā ar cukuru, sviestu un miziņas strēmelēm, liek iekšā bumbieru pusītes, karsē uz lēnas uguns, vismaz vienu reizi apgrozot. Kad sīrups sāk karamelizēties (iemērcot un paceļot karoti, tai velkas līdzi karameļu «diedziņš»), bumbierus pārliek uz šķīvja, pārlej ar sīrupu no pannas, uzlej rumu un aizdedzina.

Kazanovas makaroni

Sastāvdaļas:

50 g tunča konservu (savā sulā)

1 sarkanais čili pipariņš

200 g konservētu tomātu (bez mizas)

100 g melno olīvu (bez kauliņiem)

1 ēdamkarote tomātu pastas

olīvu eļļa

500 g makaronu

Pagatavošana:

Čili sīki sagriež, pievieno samīcītiem tunča konserviem, apcep pannā olīvu eļļā. Pieliek smalcinātus konservētos tomātus, olīvas, tomātu pastu, maisot vāra uz lēnas uguns. Gatavo masu pārlej vārītiem makaroniem.

Salāti ar citronu un magoņu mērci

Sastāvdaļas:

1 ābols

1 bumbieris

1 vidēji liela salātu galviņa

150 g rīvēta siera

1/2 glāze lobītu valriekstu

saujiņa kaltētu dzērveņu

mērcei:

120 g cukura

1/2 glāze citronu sulas

2 tējkarotes kapātu sīpolu

1 tējkarote Dižonas sinepju

180 g olīvu eļļas

1 ēdamkarote magoņu sēkliņu

Pagatavošana:

Mērcei domātās sastāvdaļas sablenderē viendabīgā masā. Ābolu un bumbieri nomizo, izņem serdes, sagriež kumosa lieluma gabaliņos, sagriež arī salātus, visu liek salātu traukā, pievieno sieru, drupinātus valriekstus un dzērvenes, pārlej mērci un samaisa.

Cepta vista hurmu marinādē

Sastāvdaļas:

1 vesela vista

3 pilnīgi gatavas mīkstas hurmas

sāls, pipari

1 sīpols

Pagatavošana:

Hurmām noņem mizu, sagriež un sablenderē vai izberž caur sietu, pievieno sāli, piparus un sīki sakapātu sīpolu. Ar šo masu ieziež vistu no iekšpuses un ārpuses, liek dziļā plātī vai cepamajā traukā iesildītā cepeškrāsnī (180 - 190 grādos) un cep, līdz gaļa mīksta. Ja nepieciešams, cepamajā traukā ielej arī nedaudz ūdens.

Tilapijas ar kumkvatu sviestu

Sastāvdaļas:

4 tilapiju (vai citu piemērotu zivju) filejas

nedaudz olīvu eļļas

kumkvatu sviestam:

2 ēdamkarotes sviesta (istabas temperatūrā)

4 kumkvati

1 tējkarote rīvētu citronu miziņu

1 tējkarote svaiga sasmalcināta ingvera

sāls

malti melnie pipari

zaļumi rotāšanai

Pagatavošana:

Kumkvatiem izņem sēkliņas, sagriež, sablenderē viendabīgā masā, kārtīgi sajauc ar visām pārējām kumkvatu sviestam paredzētajām sastāvdaļām. Ar pusi no šī daudzuma ieziež zivju filejas, liek karstā pannā ar olīvu eļļu, cep no abām pusēm, līdz tās kļūst necaurspīdīgas un gaiši brūnas. Atlikušo kumkvatu sviestu izkausē, pārlej zivīm, liek tās šķīvjos, rotā ar zaļumiem. Piedevās var pasniegt vārītus rīsus, kuskusu vai ceptus kartupeļus.

Vakara Ziņas

Ieraugot šādu nosaukumu, ir tikai divas versijas – Mendeļejeva tabulā ir ierakstīts jauns ķīmiskais elements vai radusies grupa, kas spēlē metālmūziku. Kurš ir pareizais variants? Otrais. “Murgu purvs” ir otrais šīs apvienības EP jeb minialbums, kas seko 2021. gada aprīlī izdotajam debijas darbam “Purva metāls”.