Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Artūrs Duboks: Par sieviešu uzmanību arī tagad nevaru sūdzēties

© Artūra Duboka privātais arhīvs

Artūru Duboku, kurš pirms 20 gadiem izveidoja grupu «A-Eiropa», iepazinu pirms vairāk nekā desmit gadiem. Viņš vienmēr ir pratis nopelnīt naudu, ik reizi ar labu vārdu un īpašu maigumu balsī pieminējis savu māti, stāvējis un kritis par saviem trim bērniem, lai arī cik grūti reizēm ir klājies, nekad nav čīkstējis un žēlojies un vienmēr dziedājis tikai savas komponētās dziesmas. Tā vien šķiet, ka viņa radītie hiti ir dzimuši no paša piedzīvotajām sāpēm, priekiem un mīlestības. Jau 9. decembrī Artūrs ar jaunu pavadošo sastāvu sniegs koncertu «Tuvumā, tālumā...» Rīgas Kongresu namā.

- Pastāsti, kā tev klājās un ko dari?

- Kā vienmēr - labāk par visiem. Daru visu to pašu, ko vienmēr esmu darījis. Nākamais jautājums - kur esi pazudis.

- (Smejamies.) Paskaidro, ko nozīmē - labāk par visiem.

- Tā pieņemts teikt, lai pakaitinātu citus.

- Sveiciens skauģiem! Tā teikt - nevarēšu jūs iepriecināt ar sliktām ziņām.

- Skaudība ir normāls mūsdienu faktors. Es no tā neietekmējos.

- Šoreiz esam satikušies, jo tuvojas īpašs notikums - 9. decembrī Rīgas Kongresu namā būs tavs un «A-Eiropas» lielkoncerts «Tuvumā, tālumā...».

- Daudzus gadus darba process gāja kā lokomotīve. Ar ko tad līdz šim klausītājiem asociējās grupa «A-Eiropa»? Solists, divas meitenes, kas dejo, un dīdžejs vai taustiņinstrumentālists. Visu laiku galvā virmoja ideja un vēlme savu mūziku veidot ar dzīvo mūziķu sastāvu. Nu beidzot ir pienācis laiks to īstenot. Šajā projektā pats galvenais ir dzīvā mūzika. Lielkoncertā vairs nebūs tā, ka dīdžejs atskaņo mūziku un es dziedu. Visi tie instrumenti, kas iepriekš skanēja no dīdžeja atskaņotāja vai taustiņinstrumentālista sintezatora, tagad skanēs dzīvajā izpildījumā - basģitāra, soloģitāra, bungas, taustiņi, bekvokāls un saksofons.

- Tad jau «A-Eiropai» būs jauns skanējums, nevis tik ierastā deju mūzika?

- Nē, skanējums būs vecais. Es tieši vēlējos atstāt veco skanējumu, lai cilvēkiem šī mūzika ir atpazīstama. Lai mūzika tāpat pumpē kā deju plačos, radio, tikai skanējumu nu radīs dzīvie muzikanti. Mēs jau esam uzstājušies šādā sastāvā Liepājā un Valmierā.

- Tātad jauns pavērsiens «A-Eiropas» muzikālajās gaitās.

- Jā, grupas pavērsiens... man liekas beidzot ir pienācis laiks salikt visus punktus uz i. Kas ir «A-Eiropa»? Atbilde - grupa «A-Eiropa» ir Artūrs Duboks, un Artūrs Duboks ir grupa «A-Eiropa». Es varu būt ar dejotājām, es varu uzstāties simfoniskā orķestra pavadībā, varu spēlēt klavieres un dziedāt kopā ar pavadošo mūziķu sastāvu, tas vienalga būšu es - Artūrs Duboks un «A-Eiropa», lai katrs sauc to, kā nu kuram patīk!

Mani fani ir paaugušies, un daļa no viņiem vairs neiet uz naktsklubiem, tāpēc arī šī programma Rīgas Kongresu namā ir domāta tiem, kas iet uz sēdošiem koncertiem, protams, aicinu uz koncertu visu vecumu klausītājus.

Šoreiz akcentu likšu nevis uz dejotājām, bet gan dzīvās mūzikas skanējumu, protams, neiztrūkstoša sastāvdaļa būs arī šova elementi - pirotehnika, konfeti un sniegs, kas uz skatuves sāks snigt dziesmas «Tuvumā, tālumā» laikā. Tāpat kā vienmēr daudzu gadu garumā arī šajā koncertā dāmām dalīšu baltas rozes. Būs arī citi šova elementi un pārsteigumi. Vienmēr esmu uzskatījis, ka ir par maz ar skaistu dziedāšanu un spēlēšanu, nepieciešams arī kāds vizuālais efekts.

Koncertā skanēs visas pazīstamās «A-Eiropas» dziesmas un hiti, kā arī divi pirmatskaņojumi un četras dziesmas, kas iepriekš bijušas iekļautas albumos, bet koncertos nav atskaņotas. Visas «A-Eiropas» dziesmas vienā koncertā nemaz nav iespējams atskaņot, jo ir divi albumi, jaunās dziesmas un vēl arī dziesmas krievu valodā. Sanāk vairāk nekā 40 dziesmu.

Decembrī arī paredzētas vēl divas lielākas uzstāšanās - Rīgas naktsklubā «Coyote Fly» un Valmieras «Multiklubā». Paldies Dievam, nevaru sūdzēties, bet mūsu koncerti ir labi apmeklēti - zāles ir piepildītas, un naktsklubi pilni ar cilvēkiem.

- Šovasar paviesojos krievu kino festivālā, kur arī tu uzstājies. Taču šoreiz tev izdevās saviļņot zāli gan bez rozēm, gan pirotehnikas brīnumiem.

- Šajā festivālā bija cits uzstādījums, tur bija jāskan dziesmām, mūzikai, kas ir spēlēta kinofilmās vai seriālos. Tā kā mana dziesma «Ради тебя» (Tevis dēļ) ir iekļauta Krievijas jauniešu seriālā «Saša +Taņa», biju aicināts uzstāties. Pavadījumu spēlēja simfoniskais orķestris.

- Kāda tev šobrīd ir sadarbība ar Krievijas šovbiznesa industriju? Atminos, ka pirms dažiem gadiem tu ļoti mērķtiecīgi darbojies šajā virzienā.

- Tāpat rakstu mūziku, dziesmas. Plānojas duets ar kādu Krievijas dziedātāju, tikai pagaidām neatklāšu kārtis, kad tas notiks, tad arī varēšu stāstīt. Ir pierādījies - ja daudz runā, nekas nenotiek.

- Atgriežoties pie jautājuma, kur tu beidzamajā laikā biji pazudis. Tu nemaz nemēdz staigāt uz saviesīgiem burziņiem, kur mūziķi pulcējas.

Pilnu interviju lasiet žurnālā "Vakara ziņas", www.vz.lv