Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Kurš labāks Lāčplēsis – Dons vai Igo?

© Foto: publicitātes, Lauris Vīksne, Annija Meikšāne/F64

8. novembrī «Arēnā Rīga» par godu Latvijas simtgadei izskanēja libreta autores Māras Zālītes un komponista Zigmara Liepiņa rokoperas «Lāčplēsis» jaunuzvedums, kura titullomā iejutās Dons. Taču daudziem mūzikas mīļotājiem vēl joprojām spilgtā atmiņā palikusi rokoperas pirmizrāde, kas norisinājās tālajā 1988. gadā, un Lāčplēša lomu tolaik izdziedāja Igo.

1988. gada 23. augustā rokoperā Lāčplēša lomā iejutās dziedātājs Igo, kura sniegums izpelnījās tūkstošiem cilvēku ovācijas. Mūziķa spilgtais dziedājums Lāčplēsī uzrunā un izraisa emocijas pat šodien, tādēļ ziņa, ka Dons būs rokoperas jaunuzveduma titullomā, skatītājos radīja šaubas par viņa piemērotību. Par to, kurš labāks Lāčplēsis un vai Dons spēja attaisnot uz viņu liktās cerības, izvaicājām dziedātāju Igo, kurš arī kāpa uz skatuves rokoperas jaunuzvedumā.

Igo: «Katram laikam ir sava zvaigzne»

«Tas ir neatbildams jautājums. Kaut kādā veidā mūs abus šķir laiks. Mūsu «Lāčplēsis» tika veidots 80. gadu nogalē, bet jaunuzvedums tapis pēc 30 gadiem. Daudz kas ir mainījies pa šo laiku. Tas pilnīgi noteikti ir ietekmējis mūs visus, kas piedalījās pirmajā iestudējumā. Savukārt šis laiks ietekmē tos cilvēkus, kas piedalījās atjaunotajā iestudējumā, un tajā skaitā rokoperas galveno varoni. Tā ir cita dzīves un skatuves pieredze.

Būtu negodīgi, ja es ņemtu un salīdzinātu, vai Dons ir labāks!?

Pamatkritērijs ir godīga attieksme. Dons pret savu uzdevumu izturējās ļoti atbildīgi un godīgi. Donam ir ļoti plašs balss diapazons, tembrāli viņš savu toni veido ļoti meistarīgi. Man nekad nav bijis par viņu šaubu, jo tīri tehniski viņš spēj ļoti, ļoti daudz. Iespējams, pat vairāk, nekā cilvēki zina un spēj iedomāties. Tādēļ man nebija šaubu un nebija arī nekādu jautājumu, vai viņš varētu tikt galā ar šo uzdevumu.

Pilnīgi noteikti Dons ir šā brīža viens no spilgtākajiem Latvijas dziedātājiem. Tas, ka tieši viņš izpilda šo atbildīgo lomu, mani nepārsteidz. Katram laikam ir sava zvaigzne! Šī laika zvaigzne ir Dons, kuram arī tika uzticēta šī nozīmīgā un svarīgā loma,» teic Igo.

Pilnu rakstu lasiet žurnālā "Vakara ziņas", www.vz.lv