Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Skandāls: Čekas maisu pētnieki paši sēžot čekas maisos

(No kreisās) Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis, biedrības «Latvija pasaulē» valdes priekšsēdētājs, pētnieku darba grupas vadītājs Andris Ruģēns, bijušais iekšlietu ministrs Aloizs Vaznis, Romas katoļu baznīcas arhibīskapa Zbigņeva Stankēviča uzdevumā priesteris Rihards Rasnacis, Saeimas deputāts Mārtiņš Šics, Latvijas Vēstures institūta pētnieks Ojārs Stepens. © Ritums Rozenbergs

Pētot čekas maisus, pētniekiem radušās aizdomas, ka tajos atrodas arī viņu kolēģi – čekas maisu pētnieki.

Kā zināms, čekas maisus pēta Kārļa Kangera VDK zinātniskās izpētes komisija, bet to, kādas sekas varētu iestāties Latvijas valstij un sabiedrībai pēc šo maisu publiskošanas, biedrības «Latvija pasaulē» valdes priekšsēdētāja Andra Ruģēna vadītā darba grupa.

Pēdējā sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju šā gada 5. septembrī uz preses konferenci aicināja žurnālistus, lai iepazīstinātu ar padarītā darba rezultātiem.

Kur koku cērt, tur skaidas lec

Pēc darba grupas locekļu informatīvajām ievadrunām žurnālisti varēja uzdot jautājumus. Latviešu žurnālists, kurš strādā ziņu aģentūrā «Reuters», bet konkrētajā brīdī palīdzēja britu raidsabiedrības BBC žurnālistu grupai tikt skaidrībā par VDK maisu publiskošanas jautājumiem, vaicāja, kādēļ Ruģēna vadītās darba grupas sastāvā iekļauts atvaļinātais Latvijas Drošības policijas 2. Galvenās pārvaldes priekšnieks, pulkvedis, Latvijā vienīgais Starptautiskās izlūkdienestu vēstures asociācijas loceklis Andris Trautmanis.

Ruģēns izvērstā atbildē BBC atgādināja, ka viņš pats līdz 1989. gadam bijis šīs raidsabiedrības korespondents, pastāstīja bijušajiem kolēģiem par unikālajām Trautmaņa zināšanām slependienestu lietās un atgādināja pulkveža nopelnus neatkarīgās Latvijas labā.

Izvērstajā atbildē tika pieminēts arī otras komisijas vadītāja Kangera vārds. Ruģēns uzdeva retorisku pretjautājumu, kādēļ gan Kangers, kurš vada VDK zinātniskās izpētes komisiju, kura strādā ar pagaidām vēl slepeniem dokumentiem, nepieprasa pielaidi valsts noslēpumam. Kā gan bez pielaides komisijas vadītājs būšot kompetents VDK maisus analizēt - sprieda Andris Ruģēns:

«Jautājums Kangera komisijai un pašam Kangeram, kādēļ viņš sev nepaņēma pielaidi. Es šobrīd par to negribu runāt, bet atbildi jūs varat atrast, ja runāsiet ar Zviedrijas specdienesta vadību, kura šeit bija atbraukusi. Es šeit nerunāšu par to, ka daža laba no tiem, kas tagad aktīvi grib izdabūt cauri šo VDK maisu satura publikāciju, kartītes atrodas Maskavā un ir zināmai arī viņu segvārdi.»

Pilnu rakstu lasiet žurnālā "Vakara ziņas", www.vz.lv