Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Vai partija "KPV LV" būvē politisko aģitāciju uz līķiem?

© F64

Politiskās partijas «KPV LV» («Kam pieder valsts») dibinātājs, Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš un viņa kolēģis Aldis Gobzems ļoti intensīvi kā reklāmas platformu sākuši izmantot sociālā tīkla «Facebook» lapu, kas iepriekš bija izveidota par piemiņu Zolitūdes traģēdijā cietušajiem.

Šai lapai ir 20 tūkstoši sekotāju, un tie ļaudis, kas sākotnēji piesekojās šai laipai, lai atbalstītu un justu līdzi Zolitūdes traģēdijā cietušajiem, nemanot ir virtuāli kļuvuši par partijas «KPV LV» izvietotās reklāmas sekotājiem.

Ekrānšāviņš

Stendzenieks «KPV LV» nosauc par maitasputniem

F64

Reklāmas industrijas eksperts Ēriks Stendzenieks savā «Twitter» mikroblogā asi nosodīja šādu partijas «KPV LV» rīcību.

«Kādam nelietim jābūt, lai dabūtu cauri šo? Pārtaisīt Maksimas upuru traģēdijas feisbuka lapu par «KPV LV» politisko platformu? Kādam kretīnam jābūt, lai uz Maksimas līķiem bīdītu savu politisko programmu? Maigākais apzīmējums, ko varu veltīt «KPV LV» ir «maitasputni»,» savu viedokli nebaidās paust Ēriks Stendzenieks.

Jāpiemin, ka savā «Twitter» mikroblogā Stendzenieks iesaistās diskusijās ar Aldi Gobzemu, kas ir partijas «KPV LV» premjera kandidāts.

«Ja es esmu organizējis bēres un piemiņas vakaru, tad pēkšņi izlemt, ka tomēr būs zaļumballe un līnijdejas, nav īsti piemēroti. Tā ir piemiņas lapa. Tur ir cilvēki nomiruši,» asu un trāpīgu salīdzinājumu šai situācijai ir piemeklējis Stendzenieks.

Sazinājāmies arī ar pašu Stendzenieku saistībā ar viņa publiskajiem ierakstiem, lai noskaidrotu viņa nostāju šajā jautājumā. «Es labāk pa gabalu no politikas. Man viss ir tviterī jau uzrakstīts. Tur nav ko daudz skaidrot. Mēs ar Gobzemu visu laiku kaut ko diskutējam. Es par «KPV LV» labāk neko neizteikšos pirms vēlēšanām, negribas iesaistīties publiskās diskusijās ar mediju starpniecību. Tā, kā es ierakstīju tviterī, tā arī es domāju.»

Ēriks plašākā sarunā neiesaistījās, bet piekrīt tam, ka šāda partijas rīcība un reklāmas veids neko labu neliecina par tās politiķiem. Stendzeniekam ir negatīvs viedoklis par politiskās partijas «KPV LV» darbību, un reklamēšanās, izmantojot traģēdiju, nav vienīgais iemesls.

«Ja līdz šim Latvijā pie varas nākuši shēmotāji, eirokrāti vai nacionāļi, tad pirmo reizi Latvijas vēsturē pie varas var nākt tīri, absolūti nepārprotami nelieši. Vienkārši maitas un ļauni cilvēki, kam baudu sagādā Latvijas un citu pazemošana. Tā pēdējo reizi bija ar boļševikiem,» savā «Twitter» kontā politisko partiju «KPV LV» raksturo Stendzenieks.

Ivars Ījabs: «Kā uz to reaģē cietušie un tuvinieki?»

F64

Politologs Ivars Ījabs uzskata, ka šajā situācijā galvenais ir, ko domā Zolitūdes traģēdijā cietušie un viņu tuvinieki: «Tas ir jautājums, ko vajadzētu primāri uzdot, kas ir cietuši vai kuru tuvinieki ir cietuši Zolitūdes traģēdijā. Kā viņi to uztver, jo tā ir viņu padarīšana un jautājums, vai viņi jūtās priecīgi par to, ka viņiem veltītajā lapā notiek kaut kas tāds. Ja viņi jūtas priecīgi, viss ir ļoti labi. Ja viņi nejūtas priecīgi, tad galīgi nav labi.»

Ilga Kreituse: «Nav nekā briesmīgāka, kā izmantot cilvēku nāvi personīga labuma gūšanai»

F64

Profesore un ekspolitiķe Ilga Kreituse uzskata, ka «KPV LV» rīcība jāizskata KNAB (Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā) kā pārkāpums.

«Tas nav nekāds pārsteigums, redzot, kāds pats ir Artuss Kaimiņš. Viņa ņirdzīgi nicinošā uzvedība, viņa būtība, izpausmes formas un attieksme pret cilvēkiem. Tas viņa darbībai ir normāli. Skatoties no cilvēcības viedokļa, it īpaši to cilvēku, kurus tas ir skāris, tā ir vienkārši politiska nekaunība. Šādam cilvēkam ar tādiem ētikas un morāles principiem nevajadzētu ļaut strādāt parlamentā un būt tam, kas spriež par to, kā valstij tālāk virzīties. Tas praktiski ir noziegums, no vienas puses skatoties, jo nav nekā briesmīgāka, kā izmantot cilvēku nāvi personīga labuma gūšanai. Un šeit tieši tas notiek. Man šķiet, ka latviešu ētikai un latviešu attieksmei pret cilvēka dzīvību tālākā interpretācija būtu absolūti nepieņemama. Un par to vajadzētu padomāt tiem cilvēkiem, kas Kaimiņā un arī viņa premjerministrā saskata Latvijas valsts glābējus. Ziniet, nevar savu laimi uzbūvēt uz cilvēku kauliem, manuprāt, tas ir pilnīgi nepieņemami. Es esmu ļoti pārsteigta, ka par to tik maz informē cilvēkus citi masu informācijas līdzekļi. Es domāju, ka te KNAB vajadzētu arī pasekot līdzi, jo tā ir partijas reklāma, kurā tiek izmantoti netiešie partijas resursi. Tas ir jāskatās arī no finansiālā viedokļa un partijas reklamēšanas principiem, kādi notiek Latvijā ar valsts likumdošanu. Es domāju, ka KNAB tas ir jāizskata un jāizvērtē šī rīcība ne tikai no likumiskās puses, bet arī cilvēcības viedokļa, ņemot vērā, ka tā ir vienkārši riebeklība. Un tādus cilvēkus vispār nevajadzētu laist priekšplānā. Par daudz ko dzīvē var pasmieties vai izmantot savām vajadzībām, bet tas brīdis, kad viss beidzas, ir tad, kad cilvēka vairs nav šajā pasaulē,» savu viedokli pauž profesore Ilga Kreituse.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā