Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Rīgā būs lielākais vasaras dārzs tās vēsturē

Plānots, ka jau šodien apmeklētājiem būs pieejams jaunais Brīvdabas atpūtas parks «Egle» jeb vasaras kafejnīca Kaļķu un Tirgoņu ielas stūrī, pie paša rātsnama. Bijušajā slidotavā vasarā varēs meklēt egli – lai cik tas absurdi neizklausītos, tā ir patiesība.

Šonedēļ darbinieki vēl rosījās pie jaunā vasaras dārza iekārtošanas, taču jau šodien tam vajadzētu būt atvērtam. Oficiālā atklāšana gan notiks tikai 10. jūnijā, tajā piedalīsies bērnu tautas deju kolektīvi, kā arī grupas «Iļģi», «Labvēlīgais tips» un «Laimas muzikanti». Kopējā šī iespaidīgā vasaras dārza platība ir 2500 kvadrātmetri, tajā būs simts sešvietīgo galdiņu, simts – četrvietīgo, bet vēl simts vietu būs pie stāvgaldiem un letēm. Tātad šeit varēs ieturēties pavisam 1100 cilvēku, tātad tā nešaubīgi dēvējama par lielāko vasaras kafejnīcu pilsētas vēsturē, »VZ« apliecināja šīs teritorijas apsaimniekotāju «Nekādu problēmu» īpašnieks Uģis Putniņš.

Egle trumpī

Brīvdabas parka centrālais akcents ir milzīga spoguļegle ar Rīgas gaili tās spicē. Leģendas vēsta, ka tieši pirms 500 gadiem Rīgā esot aizsākusies Ziemassvētku eglītes rotāšanas tradīcija, un šo vēsturisko notikumu atspoguļos arī vasaras dārza «gaismas egle» – elektroniskais pulkstenis vienā tās pusē skaitīs laiku līdz brīdim, kad tiks iedegta Rīgas 2010. gada svētku egle. Pa dienu «gaismas egli» izgaismos saulīte, bet vakaros tiks ieslēgts mākslīgais apgaismojums.

Latvisks akcents

Atšķirībā no «Nekādu problēmu» otra vasaras dārza – Doma laukumā esošās kafejnīcas – «Eglē» būs lielāki latviskie akcenti. Virtuve piedāvās tipiski latviskus ēdienus, piemēram, zirņus ar speķi vai žāvētu siļķi, arī no plašā 25 alus šķirņu spektra dominēs latviešu bairītis. Uz skatuves katru vakaru uzstāsies dažādas grupas, no kurām aptuveni 95% būšot tās, kuras izpilda latviešu mūziku. «Gribam iepazīstināt ārzemju tūristus ar Rīgas kultūrvidi,» skaidroja Putniņš. Plānots, ka uz skatuves būs nevis vienkārši koncerti, bet kaut kas līdzīgs muzikālajam uzvedumam (par to ir atbildīgs pazīstamais režisors Viktors Runtulis), un kā īpašs pārsteigums ieplānota «Rīgas dejas» mācīšana apmeklētājiem. Uz »VZ« vaicājumu, vai šī deja būs līdzīga filmā par vella kalpiem redzētajam, Putniņš smaidīja, ka uz to pusi, taču ne gluži tāda.

Strādās no agra rīta!

Brīvdabas parks sola vēl dažādus pārsteigumus. Viens no tiem būs darba laiks – no pulksten 9 («Lai jau cilvēki nāk un dzer kafiju,» prātīgi skaidro Putniņš) līdz trijiem naktī jeb pēdējam viesim («Pēc vienpadsmitiem vakarā mūzika gan skanēs tikai fonā vai pat neskanēs nemaz»). Otrs – sadarbībā ar Latvijas Amatniecības kameru rastā iespēja vasaras dārza teritorijā rīkot amatnieku darbu tirdziņu. «Eglē» būs divi bāri («Otrajā lielāks būs kafijas sortiments, augļu sulas»), laba virtuve («Mums ir augstākās prasības, jo apjoms paredzams milzīgs»), slēgts paviljons, kur mierīgi pasēdēt arī lietus gadījumā, utt. «Mūsu mērķis – visus labi pabarot, visus labi padzirdīt un visus labi izklaidēt,» rezumē Putniņš.

Alus mucas, krāni, bāri, letes un galdiņi jau gaida potenciālos apmeklētājus. Brīvdabas parka saimnieki lēš, ka visas 1100 vietas diez vai kādreiz pilnībā būs aizpildītas, lai gan Rīgas svētku laikā tas varētu arī notikt. Apmeklētājiem tiks piedāvātas vairāk nekā 20 alus šķirnes un uz vietas pagatavots ēdiens.