Advokāts Grūtups kolekcionē spiegu tehniku

© Reinis Hofmanis F64

Rakstot grāmatu "Observators", kas atspoguļo padomju laika specdienestu darbu Latvijā, advokāts Andris Grūtups ticis ne tikai pie vērtīgas informācijas, bet arī suvenīriem – tehnikas, ko savulaik izmantojuši VDK aģenti.

Advokāta Andra Grūtupa īpašumā esošā ārējās novērošanas un noklausīšanās aparatūra ir taustāms pierādījums tam, ka šai jomai nu jau vairs neeksistējošā valsts pievērsa pastiprinātu uzmanību.

Viens no iespaidīgākajiem Grūtupa suvenīriem ir ārējās novērošanas darbinieka ekipējums, kas sastāv no veselas ierīču virknes. Savulaik aģents ap jostasvietu aplika galdnieka instrumentu jostai līdzīgu uzkabi ar samērā iespaidīgu akumulatoru. Pa bikšu staru izlaida vadu, kas pildīja antenas lomu, bet pie ķermeņa ar līmi piestiprināja mikrofonus skaņas uztveršanai un raidīšanai. Līdztekus tam darbiniekam kabatā bija rokas manipulators ar slēdzi, lai varētu pārslēgt mikrofonu režīmus, bet pie ķermeņa piestiprināts vibrators, ar kura palīdzību varēja bez skaņas informēt aģentu, piemēram, ka tūlīt sāksies aizturēšanas akcija.

Vērā ņemami eksponāti ir arī vīriešu rokassomiņā iestrādāts fotoaparāts un noklausīšanās sistēmas caurulīte ar teicamām skaņas vadīšanas īpašībām. "Daļu tehnikas man uzdāvināja, da- ļu – piedāvāja nopirkt. Agrāk jau bija veselas rūpnīcas, kas slepeno tehniku ražoja lielās partijās. Protams, tagad specdienestu aprīkojums ir gājis uz priekšu un fotoaparātu var iemontēt kaut vai mēteļa pogā," atzīst Grūtups, piebilstot, ka nedz strādājot prokuratūrā, nedz arī vēlāk ar šādu aprīkojumu nav saskāries, jo tas bijis valsts noslēpums.

Ja arī tehnika ir ārkārtīgi attīstījusies, tad specdienestu metodes, pēc advokāta domām, joprojām ir diezgan līdzīgas un lielā mērā balstās uz ziņotājiem. "Rakstot grāmatu, pārsteigumu netrūka. Viena lieta bija dzirdēt baumas, ka tāds un tāds cilvēks ir "stukačs", bet pavisam cita – atrast konkrētus faktus un liecības. Pētot šo jomu, gribot negribot nācās aizdomāties par to, ka arī pašam nācies saskarties ar ziņotājiem, nezinot, kas viņi ir. Kļuva tā dīvaini," saka Grūtups.

Svarīgākais