Samantai Tīnai sensacionāli veiksmīga debija teātrī

© vakara ziņas

Krievijas dramaturga Oļega Bogajeva komēdijā «Gumijas princis» savu debiju uz teātra skatuves piedzīvojusi Samanta Tīna. »VZ« bija ekskluzīva iespēja būt klāt pirmizrādē, kur varēja pārliecināties par dziedātājas dabas doto aktrises talantu.

Režisoram Neimanim pārsteigums

Dziedātāja Samanta Tīna »VZ« atzina, ka nekad nav sapņojusi par aktrises profesiju, bet vienmēr gribējusi būt uz skatuves. «Arī dziedāt uz skatuves ir sava veida aktiermāksla, jo dziedātājam jau arī ir jānotur skatītāju uzmanība,» viņa sapratusi. To, ka viņai tas labi padodas, savulaik pamanīja arī Dailes teātra prīma Rēzija Kalniņa, kura, strādājot ar jaunajiem dziedātājiem «O!Kartes akadēmijā», Samantu mudinājusi stāties «aktieros». «Piedāvājums spēlēt šai izrādē man bija liels izaicinājums, un ģenerālmēģinājumā man bija nenormāls stress,» Samanta godīgi atzinās. Taču tūlīt pēc pirmizrādes saņēmusi labus vārdus no režisora, viņa bija patiesi priecīga, ka ir godam attaisnojusi uz viņu liktās cerības.

«Tā nekad nav, ka viss ir labi. Skatītājs jau nezina, kā vajadzēja būt, bet pirmizrādei – vairāk nekā lieliski!» tūlīt pēc pirmizrādes »VZ« atzina «Gumijas prinča» režisors Zigurds Neimanis. «Es esmu apmierināts par deviņdesmit procentiem, bet, kas attiecas uz Samantu, «risks» ir attaisnojies par visiem divsimt procentiem. To, ka viņa spēj iejusties dažādos tēlos, biju pamanījis, bet to, ka viņa ir tik laba aktrise, tik gatava būt uz skatuves, tas man bija pārsteigums. Patīkams pārsteigums!»

Skanis nav bijis intīmpreču veikalā

Pirmizrādes ballītē izrādes režisors atklāja, kā viņi tikuši pie «gumijas prinča». Skaidrs, ka tas nācis no intīmpreču veikala, un izrādās, ka Zigurds Neimanis turp tāpēc bija devies pirmo reizi mūžā! «Pirms tam man nebija tādas vajadzības,» režisors piebilda, smejot, ka, būdams tur pirmoreiz, varējis arī kaut ko vēlēties...

«Es gan tur [intīmpreču veikalā] vēl nekad neesmu bijis!» visiem klātesošajiem vaļsirdīgi atzinās Jānis Skanis, uz ko Zigurds Neimanis nosmēja, ka pēc viņa tēlojuma uz skatuves to varot redzēt.

Savukārt Neimani pēdējā laikā uz skatuves var redzēt diezgan reti – Nacionālajā teātrī aktieris spēlē jautrajā pasakā pieaugušajiem «Trīs vīri kūrortā», bet Kultūras pilī «Ziemeļblāzma» viņam ir loma romantiskajā operetē «Klīvija». «Neko vairāk nemaz arī negribas, gribu atdusēties uz lauriem – es jau sen to esmu pelnījis!» viņš uzskata.

TĀDU VIŅU JŪS VĒL NEBIJĀT REDZĒJUŠI!

Pārvērsta līdz nepazīšanai, smieklīga līdz asarām, absolūti organiska, spilgta un pārliecinoša Samanta Tīna šajā izrādē ir visās savās lomās.

NO INTĪMPREČU VEIKALA

Pirms dažiem gadiem Maskavā «Gumijas princis» kļuva par sensāciju – vairākas sezonas tā bija viena no pieprasītākajām komēdijām ar dziedātāju Lolitu Miļavsku galvenajā lomā. Latviskajā variantā galvenā – bagātas, bet ļoti vientuļas sievietes – loma uzticēta aktrisei Raimondai Vazdikai, bet viņas «gumijas princis», atrasts intīmpreču veikalā, ir aktieris Madars Zvagulis.

AIZLIEGTAJĀ DZĪVOKLĪ

Jauniestudējums «Gumijas princis» ir tapis Mākslas telpā «64 krēsli», kas atsevišķu pašvaldības iestāžu skeptiskās attieksmes dēļ jau ieguvusi «aizliegtā dzīvokļa» slavu. Šī iemesla dēļ izrādes notiek privāto viesību laikā. Šajā vietā iespēja redzēt «Gumijas princi» būs vēl tikai vienu reizi – tieši pēc nedēļas, 21. martā, bet nākamās izrādes notiks jau citviet – jaunajā koncertzālē «Rīga», kuras mājvieta būs Latvijas Zinātņu akadēmijas Lielajā zālē. Attēlā – izrādes radošā komanda tūlīt pēc pirmizrādes: Jānis Skanis (no kreisās), Samanta Tīna, izrādes režisors Zigurds Neimanis, Raimonda Vazdika un Madars Zvagulis. «Esmu apmierināts par deviņdesmit procentiem. Ja režisors saka, ka viņš ir apmierināts par simt procentiem, tad vismaz par piecdesmit procentiem viņš melo,» pārliecināts ir Zigurds Neimanis. «Bet – paldies, no sirds! Ņēmāties kā zvēri. Jā, es parakstos zem šī darba,» savā īsajā uzrunā izrādes radošajai komandai teica režisors.

SĀKUMĀ NEPATIKA

«Teikšu godīgi: kad izlasīju materiālu, man tas sākumā nepatika. Likās prasts un vulgārs,» atzīst Nacionālā teātra aktieris Jānis Skanis. Viņaprāt, liela nozīme ir izrādes galvenajai varonei, un, tā kā šī loma uzticēta Raimondai Vazdikai, kurai ir ļoti laba gaumes izjūta, šis darbs netiek palaists zem jostas vietas. «Savukārt ar Juri Milleru es esmu strādājis vairākos projektos, un es viņam kaut kā uzticos, jo viņam ir «ebreja deguns», viņš nekļūdīgi jūt «labu mantu». Tāpēc es piekritu un vienkārši paļāvos,» saka aktieris, piebilstot, ka «Gumijas princis» nav nekāda augstā māksla, bet tā ir cilvēkus uzrunājoša māksla, un tāda arī ir vajadzīga, jo tā ļauj gan pasmieties, gan liek par kaut ko aizdomāties.

ASPRĀTĪGS SIŽETS

Lugas sižets ir spraigs un asprātīgs, Raimonda Vazdika un Samanta Tīna mātes un meitas dialogā ir tiešas un traģikomiskas, bet skatītājiem, kas jaunāki par 16 gadiem, to skatīties nav ieteicams.

Pirmizrādi kopā ar režisoru Zigurdu Neimani noskatījās arī viņa sieva Indra un jaunākā meita Nanete. «Pazinu Samantu kā dziedātāju, bet viņa ir arī fantastiska aktrise!» pēc izrādes sajūsmināti teica Nanete. Savukārt režisora kundze Indra, kura 37 gadus veltījusi latviešu tautas dejai, vadot deju ansambļus «Bitīte» un «Auda», sarunā ar »VZ« atklāja, ka jau divus gadus ir pensijā un savu ikdienu vada, palīdzot vecākajai meitai Nadīnai, kurai ir trīs bērni – Annija mācās 1. klasē, Markam ir pieci gadi, bet Ralfiņam – divi. «Vecākā meita strādā, manā vietā vada arī deju kolektīvu, tad nu par visu, kas bērniem ir ārpus skolas un bērnudārza – un tā ir dziedāšana, dejošana, zīmēšana –, esmu atbildīga es!» viņa priecīgi stāsta un saka, ka deju kolektīva viņai nemaz nepietrūkstot. «Es savu esmu izdarījusi!»

Svarīgākais