Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Džūliju Robertsu vaino pusmāsas pašnāvībā

© Scanpix

Kino pasaule ir «Oskara» balvas pasniegšanas ceremonijas gaidās, bet kādas ir Džūlijas Robertsas cerības saņemt prestižo godalgu? Zvaigžņu stāvoklis viņai šobrīd nav labvēlīgs. Pusmāsas Nensijas Motsas pašnāvība un vēsts par mātes ļaundabīgo slimību Džūlijai Robertsai ir smags trieciens.

Virs Džūlijas Robertsas jaukās un laimīgās pasaulītes savilkušies tumši mākoņi: ir aizdomas, ka Nensija Motsa apzināti izvēlējusies pašnāvības laiku, lai izpostītu savas skaistās un veiksmīgās pusmāsas spožo karjeru un mazinātu starojošās Džūlijas izredzes iegūt «Oskara» godalgu. Viņa ir nominēta Kinoakadēmijas balvai kā labākā otrā plāna aktrise filmā «August: Osage County». Aktrise atteikusi visus ar «Oskara» balvas pasniegšanu saistītos pasākumus.

Slavenās pusmāsas ēnā

Džūlijas Robertsas pusmāsa Nensija Motsa no dzīves šķīrusies 37 gadu vecumā, apzināti pārdozējot medikamentus. Tāda vismaz pagaidām ir oficiālā versija, taču galīgais nāves cēlonis kļūs zināms pēc sešām līdz astoņām nedēļām, kad būs saņemti toksikoloģiskās ekspertīzes rezultāti. Sieviete tika atrasta mirusi savā Losandželosas dzīvoklī. Pusmāsas nāve Robertsai ir smags trieciens, par spīti faktam, ka viņu attiecības pēdējā laikā bijušas visai sarežģītas. 2013. gadā Motsa sniedza interviju izdevumam «New York Daily News», kurā žēlojās par savu «Džūlijas mazās, resnās māsiņas» likteni. Kamēr lielā māsa veidojusi savu spožo karjeru un gozējusies slavas un spožuma saulītē, Nensijai nācies samierināties ar to, ka viņai nav lemts kļūt par aktrisi, jo parasti tālāk par pirmo konkursa kārtu viņa nekad nav tikusi. Pēc skolas beigšanas viņa bija devusies uz Holivudu, lai piepildītu savu sapni par aktrises karjeru. Taču ar oficiantes algu šis sapnis bijis jāaprok un jāatgriežas Džordžijas štatā. Kādu laiku Motsa strādāja par projekta asistenti populārajā seriālā «Glee».

Žults atvadu vēstulē

Savas dzīves noslēgumā Motsa internetā un visbeidzot savā atvadu vēstulē izgāzusi žulti pār savu pusmāsu, kuru vaino visās savas dzīves likstās. Trīs nedēļas pirms nāves viņa savā «Twitter» blogā rakstīja: «Gribu, lai visi jūs zinātu: «Amerikas saldumiņš» ir stulba govs! Vai tiešām jūs vēlaties būt fani tik cietsirdīgam cilvēkam? Un turklāt viņa nemaz nav tik laba aktrise.» Arī savā piecu lappušu garajā pirmsnāves vēstulē Motsa skaidro, ka Džūlija esot vainīga viņas nāvē. «Trīs vēstules lappuses ir viena vienīga naida tirāde, kurā viņa skaidro, ka Robertsa esot viņu mudinājusi spert šo soli,» zina stāstīt kāds avots. Vēstules noslēgumā Motsa stāstot, cik ļoti mīlot savu mammu, kā arī atvainojas savam draugam Džonam Dilbekam, ar kuru viņa 17. maijā gatavojās svinēt kāzas.

Smagus pārmetumus Holivudas zvaigzne ir saņēmusi arī no Nensijas līgavaiņa Džona brāļa. Koners Dilbeks «Facebook» raksta: «Es vēršos pie jums visiem ar lūgumu aizlūgt par manu brāli Džonu. Viņa brīnišķīgā līgava Nensija Motsa tika novesta līdz pašnāvībai – tas viss viņas šausmīgās māsas Džūlijas Robertsas dēļ. Viņa darīja visu, kas bija viņas spēkos, lai izpostītu Nensijas un mana brāļa dzīvi.»

Māsu nesaskaņu cēlonis

Nensija Motsa vienmēr cietusi no mazvērtības kompleksa. Viņa pati atzina: «Ir apkaunojoši būt ģimenē, kurā ir izcili skaisti cilvēki. Būdama «jaukās sievietes» mazā māsa, es centos vairāk saskatīt to, kāda esmu iekšēji, ne ārēji. Lielāko savas dzīves daļu esmu saņēmusi kritiku par savu svaru.» Jau skolas laikā viņa jutusies «neveikla», jo nav varējusi sacensties ar savu lielo māsu, par ko citi klases biedri viņu izsmējuši. Un tā tas turpinājies visu dzīvi. Uzjautrinājusies par viņas svaru esot arī Džūlija. «Džūlija negribēja resnu māsu,» zina stāstīt Nensijas līgavaiņa brālis. 2012. gadā jaunā sieviete nolēma šai problēmai pielikt punktu un atbrīvoties no lieka svara ar radikāliem līdzekļiem. Viņa paņēmusi kredītu vairāk nekā 32 000 dolāru apmērā, lai veiktu kuņģa samazināšanas operāciju. Citi avoti savukārt vēsta, ka māsu nesaskaņu cēlonis bijušas narkotikas, kuru varā bija nonākusi Nensija. Džūlija Robertsa centusies savai pusmāsai palīdzēt un gribējusi viņu pierunāt ārstēties no narkotiku atkarības, taču bez panākumiem. Nensija visus piedāvājumus noraidījusi, par ko Robertsa viņu publiski nosodījusi.

Ģimenes aizkulises

Džūlijas Robertsas ģimenes dzīvi līdz šim mediji atspoguļojuši kā ļoti laimīgu un piepildītu. 2002. gadā viņa salaulājās ar kinooperatoru Deniju Moderu, ar kuru audzina trīs bērnus. 37 gadu vecumā viņa pasaulē laida savus pirmdzimtos – dvīņus Finneju Volteru un Heizelu Patrišiju, bet vēl pēc trim gadiem dāvāja dzīvību trešajai atvasītei Henrijam. Šķiet, ka labāk vairs nevar būt – fantastiska karjera un brīnišķīga privātā dzīve. Taču arī jau agrāk šo saulaino idilli apēnoja kāds tumšāks mākonītis, proti, Robertsas attiecības ar ģimenes locekļiem nav bijušas ne tuvu ideālas. Džūlijai ir vecāks brālis Ēriks Robertss un māsa Liza Robertsa Džiliana, kā arī pusmāsa, nu jau nelaiķe, Nensija Motsa. Ēriks un Liza arī ir aktieri, bet ne tuvu tik slaveni kā viņu jaunākā māsiņa. Tieši tas bijis arī Džūlijas un Ērika nesaskaņu un ķildu cēlonis. Robertsa aktiera karjera neattīstījās tik strauji kā māsas profesionālā izaugsme. Ilgu laiku viņu mēdza vienkārši dēvēt par «Holivudas slikto zēnu» vai «Džūlijas Robertsas lielo brāli». Patiesībā viņa aktiera karjeras sākums nebija nemaz tik slikts. Ēriks Robertss debitēja kino 1978. gadā ar filmu «King Of The Gypsies», kurā spēlēja kopā ar Sūzenu Sarandonu un izpelnījās ļoti labas atsauksmes. Par šo lielisko sniegumu jaunais aktieris pat tika nominēts «Zelta globusa» godalgai, bet 1985. gadā – «Oskara» balvai kā labākais otrā plāna aktieris filmā «Runaway Train». Pēc tam Ērikam Robertsam tika piedāvātas tikai noziedznieku vai savrupnieku lomas. Tās viņam bija kā radītas. Tomēr ar tām viņam neizdevās nokļūt tik tālu un tik augstu kino olimpa virsotnē kā māsai. Pa šo laiku viņš ar šo situāciju samierinājies: «Man tagad tas ir vienalga. Esmu pavecs vīrs un paspējis piedalīties vairākās tiešām labās filmās. Tagad es vēlos tikai prieku un, iespējams, arī sarīkot kaut ko negudru.»

Kamēr Ērikam Robertsam un Lizai Robertsai izdevās piepildīt sapni par aktieru karjeru, viņu pusmāsa Nensija tā arī nespēja iekļūt elitārajā kino pasaulē. Līdz pat dzīves pēdējai stundai viņa cīnījusies ar mazvērtības kompleksiem un savā neveiksmīgajā dzīvē vainojusies slaveno pusmāsu Džūliju Robertsu – viņas skaistuma un veiksmes dēļ.

Vēl viena traģēdija

Paruna saka, ka nelaime nenāk viena. Tieši tā ir noticis ar Džūliju Robertsu. Vispirms pusmāsas apzinātā aiziešana viņsaulē un pēc tam – ziņa, ka viņas mātei Betijai Robertsai diagnosticēts plaušu vēzis. Ļaunā slimība Betijai Robertsai tika atklāta jau pērnā gada novembrī. Decembra beigās viņai tika veikta operācija. Mediķi bija pārliecināti, ka izdevies ļauno slimību apkarot, taču jaunākās analīzes liecina, ka priecāties ir bijis pāragri, jo atkal ir atklātas vēža šūnas. Šī ziņa ir dziļi satriekusi Džūliju Robertsu, un viņa uzņēmusies darīt visu, kas viņas spēkos, lai palīdzētu mātei izārstēties.