Pētījums: par ko stāsta Valsts prezidenta Zatlera kurpes

Spīguļi, firmas zīmes un citas uzkrītošas detaļas prezidenta apaviem tik oficiālā pasākumā kā militāra parāde nav pieņemami. © Vakara Ziņas

Vēl nesen interneta mediji ar patiku pārķēra Valsts prezidenta Valda Zatlera Polijas laikrakstam «Rzeczpospolita» sniegtajā intervijā stāstīto, ka valsts galva spiests taupīt uz izklaidēm un apģērba, tostarp kurpju, iegādi.

Tieši šis fakts, spriežot pēc daudzajiem komentāriem, sabiedrībā izraisīja plašāku rezonansi. Kādus apavus nēsā valsts pirmā persona, un par ko tie liecina?

Bez pretenzijām

Vispirms jāatzīmē, ka, pēc »VZ« novērojuma, Valdim Zatleram kurpju izvēle jau tā nav īpaši plaša – ne vairāk kā četri pieci pāri, ja vien kādus no tiem prezidents nav tā iemīļojis, ka iegādājies vairākus. Prezidents ir iemīļojis kurpes ar vīlēm, un tās ne vienmēr ir spodras. To skaidri var redzēt fotoattēlos, kuros prezidents redzams vienos un tajos pašos apavos dažādos pasākumos.

Modes dizainers Gints Bude, kuram »VZ« lūdza sīkāk paanalizēt prezidenta kurpju stilu, nodēvēja tās par apaviem «bez lielām pretenzijām». «Protams, apavus nevar aplūkot un apdziedāt atsevišķi no apģērba. Šajā ziņā būtiski pārkāpumi nav manāmi. Ir redzams, ka cilvēkam ir četri pieci pāri apavu, kas piestāv uzvalkam, tiek ekspluatēti un iespēju robežās kopti. Protams, reizēm par ļaunu nenāk pirms izkāpšanas no mašīnas noslaucīt kurpes ar salveti,» atzīst Bude.

Kļūdas ir

Modes dizainers atzīst, ka no etiķetes un prezidenta statusa viedokļa valsts galvas kurpes tomēr varētu būt citādas. «Attēlā, kur prezidents pieņem parādi, redzams, ka kurpei sānos ir tāds kā spīgulis, iespējams, firmas zīme. Tādus lietot nav ieteicams. Tāpat redzams, ka vairākiem kurpju pāriem ir nošūtas vīles. It kā nav slikti, tomēr prezidentam būtu jāizvēlas klasiski apavi bez nošuvumiem, vīlēm, perforācijām un citām modes tendenču variācijām. Patlaban valsts galvas apavi ir biznesmeņa cienīgi, bet tas nav diplomātiskais stils,» pauž modes dizainers. Liels pārpratums, viņaprāt, ir apavu izvēle, ierodoties uz Jāņa Deinata fotoizstādi klasiskā uzvalkā un mokasīnu tipa kurpēs. «Tādus nevelk. Pie klasiska uzvalka nedrīkst vilkt sportam vai brīvajam laikam paredzētus apavus. Noteikti jābūt šņorējamām, nevis citādām kurpēm. Tas tāds atgādinājums,» saka Bude.

Klasiskus un nekrāsainus

Īsti klasiski, kvalitatīvi apavi ar smailiem purngaliem, pēc eksperta teiktā, prezidentam nav nevienā no fotoattēliem. «Īsti klasiski apavi – gan sieviešu, gan vīriešu – ir ievērojami dārgāki. Tos lieto sabiedrības augšējais slānis, kas nav liels, līdz ar to nav liela pieprasījuma. Tāpēc arī cena ir no 150 latiem uz augšu. Problēma tāda, ka Latvijā šādus apavus nemaz tik viegli nevar nopirkt. Tomēr, ja esi politiķis, prezidents – kurpes nav tas, uz ko vajadzētu ekonomēt. Ja pastāvīgi jābūt TV un foto uzmanības lokā, apavi ir ļoti būtiski, jo tie piesaista pastiprinātu uzmanību. Līdz ar to kurpēm jābūt nevainojamām,» ir pārliecināts Bude, piebilstot, ka bijušajai valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai apavu izvēles uzdevums kā sievietei bijis ievērojami grūtāks, tomēr viņa ar to tikusi galā nevainojami. «Pieņemu, ka tas prasīja krietni lielākus līdzekļus nekā pašreizējam prezidentam, jo teju katram tērpam bija jāpieskaņo savas kurpes.»

Modes dizainers prezidentam ieteiktu iegādāties 4–5 vienādus klasisku melnu kurpju pārus un divus gaišus dabīgas ādas krāsas kurpju pārus, kas piestāvētu pie gaišiem, vasarīgiem uzvalkiem, un vēl divus melnus lakādas kurpju pārus īpašiem gadījumiem. «Vēlams nelietot baltus vai kādas citas krāsas apavus. Nopietni vajadzētu padomāt arī par brīvā laika pavadīšanas apaviem – sandalēm un sporta kurpēm. Tomēr jāatceras, ka arī tiem jābūt piezemētos toņos, un nevajadzētu pāršaut pār strīpu ar krāsainību. Apavi – tas ir ļoti būtiski,» rezumē Bude.

Svarīgākais