102 gadus vecs riteņbraucējs labo paša rekordu

© Scanpix

Vairāk nekā 300 skatītāju sajūsmināti sveikuši 102 gadus veco Robēru Maršānu, kurš kādā velotrekā netālu no Parīzes labojis pašam piederošo rekordu un stundas laikā veicis 26,952 kilometrus garu ceļu.

Rekords, protams, sasniegts attiecīgā vecuma kategorijā, kas pērn tika izveidota par godu tieši Maršāna kungam, – cik zināms, viņš pasaulē ir vienīgais par simts gadiem vecākais cilvēks, kurš daudzmaz profesionāli nodarbojas ar riteņbraukšanu.

«Ir labi, ka ir kritis jauns rekords, taču īsti ar sevi apmierināts neesmu. Brauciena beigu daļā es pārāk ātri sāku pagurt,» sarunā ar «Euronews» sacījis rekordists. Jāatgādina, ka pirms diviem gadiem viņš stundas laikā pieveica 24,25 kilometrus garu distanci. 2012. gada rudenī Maršāns Lionā veicis arī 100 kilometru braucienu, finišu sasniedzot pēc 4 stundām, 17 minūtēm un 27 sekundēm. Viegli aplēst, ka viņa vidējais ātrums bijis ļoti cienījamie 23 km/h.

Maršāns jaunībā ļoti vēlējies kļūt par profesionālu riteņbraucēju, taču speciālisti uzskatījuši, ka puiša augums un fiziskās iespējas neatbilst vajadzīgajiem kritērijiem. Maršāns strādājis par ugunsdzēsēju, vēlāk devies uz Kanādu, kur kļuvis par mežstrādnieku, pēc tam vairākus desmitus gadu nodzīvojis Venecuēlā, strādājot par kravas automašīnas šoferi. 89 gadu vecumā viņš atgriezies dzimtajā Francijā un kopš tā laika ne tikai kopj savu piemājas dārzu, bet arī piepilda savu bērnības sapni – cītīgi trenējas riteņbraukšanā. «Savu profesionālo karjeru viņš uzsāka vecumā, kurā visi tie, kuri mēģināja viņu atrunāt, jau ir zem zemes,» drūmi pajokojusi sportista psiholoģe Veronika Bilā.

Svarīgākais