Krievs ar ļoti dīvainu peldlīdzekli grib šķērsot okeānu

© Scanpix

Žandarmi Francijas dienvidrietumos aizturējuši kādu Krievijas pilsoni, kurš ar pašdarinātu un ļoti nestabilu plostu plānojis kuģot pa Tetas upi līdz Vidusjūrai, bet vēlāk – uz Ameriku.

51 gadu vecais Andrejs Novosjolovs, kurš uzdodas par žurnālistu un cilvēktiesību aizstāvi, jau otro reizi mēģinājis doties šādā ceļojumā, protestējot pret to, ka Francija viņam liegusi politisko patvērumu. Domājams, ka šoreiz viņš beidzot tiks deportēts uz dzimteni.

Laikraksts «L'Independant» vēsta, ka Novosjolovs tālajā ceļojumā pāri Atlantijas okeānam bija iecerējis doties no dažādām atlūzām izgatavotā plostā, kas bija ļoti nestabils. No pārtikas vīrietim līdzi bijis tikai pāris maisu ar kaltētiem augļiem un riekstiem, kā arī samērā pieticīgi dzeramā ūdens krājumi. «Visticamāk, viņš netiktu pat līdz jūrai, nerunājot nemaz par okeānu,» sacījis kāds žandarmērijas pārstāvis, atgādinot, ka pagājušā gada augustā, kad Novosjolovs jau mēģināja līdzīgu avantūru, plosts apgāzās pāris desmitus metru no krasta. Žandarmiem nav bijis nepieciešams piepūlēties, lai atklātu pārkāpēja plānu un viņu aizturētu, jo Novosjolovs pats bija apzvanījis laikrakstus, televīzijas un radiostacijas, paziņojot par savu ieceri. Vīrietis stāstījis, ka Krievijā viņš atgriezties nedrīkstot, jo tās «asiņainais režīms» viņu vajā, bet Francija atteikusies piešķirt viņam politisko patvērumu, tādēļ vienīgā iespēja, kas atliekot, esot taisnības meklēšana Savienotajās Valstīs.

Pēc aizturēšanas Novosjolovs nogādāts Perpiņānas pilsētas tiesā, kas konstatējusi acīmredzamo – administratīvo sodu viņš nav spējīgs nomaksāt un Francijā uzturas nelegāli. Tā kā iepriekš Novosjolovam jau liegta uzturēšanās atļauja, tiesa atkārtoti pieprasījusi viņam pamest valsti – un nevis ar pašdarinātu plostu, bet normālā veidā. Ir gan samērā lielas šaubas, vai vīrietis pakļausies šim lēmumam, tādēļ, visticamāk, viņu gaida piespiedu deportācija.

Svarīgākais