Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Bagātākie cilvēki Latvijā: Fiļs, Bernis un Esterkins

165 miljoni latu – tāds ir Latvijas bagātākā cilvēka, «ABLV Bank» akcionāra Oļega Fiļa kapitāls. Šā gada Latvijas bagātāko cilvēku «Top 100», kas publicēts žurnālā «Kapitāls», pirmajā desmitniekā baņķieri pārstāvēti visplašāk, tomēr netrūkst arī citu nozaru pārstāvju.

Desmit Latvijas bagātākie cilvēki

1. Oļegs Fiļs

«ABLV Bank» akcionārs, skaistās Nurmuižas pils un citu īpašnieks Oļegs Fiļs Latvijas bagātāko cilvēku saraksta galvgalī ir jau otro gadu. Panākumu atslēga, kas arī šogad ļāvusi ieņemt šo prestižo vietu, ir bankas pārorientēšanās no vietējā uz nerezidentu biznesu pagājušajā gadā. Savu veiksmes stāstu banka turpina arī šogad, palielinot savu pamatkapitālu par 15 miljoniem latu.

165 miljoni latu

2. Ernests Bernis

Otrs lielākais «ABLV Bank» akcionārs Ernests Bernis, iespējams, varētu pat apsteigt savu kompanjonu, taču tas, šķiet, nav viņa mērķis. Bernis aizraujas ar mākslu, konkrētāk – finansē eksponātu iegādi Laikmetīgās mākslas muzeja izveidei. Protams, bankas lietas netiek atstātas novārtā, un Bernis nav vienkārši pasīvs akcionārs.

162 miljoni latu

3. Leonīds Esterkins

Leonīds Esterkins ir lielākais «Rietumu bankas» īpašnieks – viņam pieder trešdaļa bankas akciju. Arī šī banka, pārorientējoties uz ārvalstu klientiem, guvusi vērā ņemamu peļņu un, kā ziņo žurnāls «Kapitāls», lai pievilinātu uzturēšanās atļauju tīkotājus, pat izveidojusi mājaslapu ķīniešu valodā. Esterkina finansiālajai situācijai par ļaunu nav nācis arī tas, ka «Rietumu banka» pārdevusi tai piederošo «Arēna Rīga».

100 miljoni latu

4. Arnis Riekstiņš

Bezvadu interneta risinājumu kompānijas «Mikrotīkls» līdzīpašnieks pērn kļuva par visvairāk nopelnījušo personu Latvijā, proti, viņa uzņēmums pagājušo gadu noslēdza ar vairāk nekā 16 miljonu latu peļņu un 10 miljonus izmaksājis dividendēs. Uzņēmums savu darbību izvērsis visā pasaulē un šogad sācis arī piedāvāt jaudīgāko Latvijā ražoto datu mašīnu.

56 miljoni latu

5. Arkādijs Suharenko

«Rietumu bankas» otrs īpašnieks (17% akciju) šogad jūtami «audzis», no 13. vietas pērn šogad pakāpjoties uz piekto. Līdztekus biznesam Suharenko ir sabiedriski aktīvs pilsonis un ieņem padomes priekšsēdētāja vietu Latvijas ebreju draudžu un kopienu padomē. Pēc «Kapitāla» rīcībā esošās informācijas, tieši viņš ir viens no aktīvākajiem termiņuzturēšanās atļauju tirgošanas aizstāvjiem, jo tieši šī programma veicinājusi bankas attīstību.

51 miljons latu

6. Valērijs Maligins

Arī Valērijs Maligins miljonāru sarakstā krietni pakāpies uz augšu – no 10.–11. vietas uz sesto, un tas izskaidrojams ar viņa īpašumā esošā farmācijas uzņēmuma «Olainfarm» labajiem rādītājiem. Koncerns pērn nopelnījis rekordlielu summu – 9,75 miljonus latu, kas ir lielākā uzņēmuma pastāvēšanas vēsturē, un paralēli pamatdarbībai iesaistījies arī citos projektos.

50 miljoni latu

7.–8. Josifs Apts

50% farmācijas holdinga «Repharm» īpašnieks Josifs Apts salīdzinājumā ar pagājušo gadu kļuvis par 2 miljoniem latu bagātāks, kas apliecina, kamēr vien būs cilvēki, tikmēr tie slimos, un, kamēr tie slimos, tiem vajadzēs zāles. Apta holdingam pieder gan zāļu lieltirgotava, gan aptieku tīkls ar labi pazīstamo nosaukumu «Mēness aptieka», kas, tiesa, pērn strādājis ar zaudējumiem. Tomēr zāļu tirgošana vairumā, rosīšanās nekustamo īpašumu un skaistumkopšanas biznesā Aptam ļāvusi iekļūt turīgāko desmitniekā.

45 miljoni latu

7.–8. Vadims Telica

Otrs «Repharm» akcionārs nopelnījis identisku summu kā biznesa partneris un, par spīti pērnā gada zaudējumiem, grasās vēl vairāk paplašināt un uzlabot aptieku tīklu.

45 miljoni latu

9. Justs Nikolajs Karlsons

Vienīgais nekustamo īpašumu biznesa pārstāvis bagātāko desmitniekā Justs Nikolajs Karlsons turpina pārvaldīt īpašumu Berga bazārā, tomēr jūtami bagātāks nav kļuvis, kas liecina par zināmu stabilitāti. Redzamākais no objektiem – viesnīca «Hotel Bergs», kurai gan pēc desmit gadu darbības nepieciešami uzlabojumi un atjauninājumi.

42 miljoni latu

10. Uldis Asars

Pirms dažiem gadiem šķitis, ka Uldis Asaris ir uz izputēšanas robežas, taču nu viņam piederošais uzņēmums AKZ («Aizkraukles kokzāģētava») strādā ar peļņu, orientējoties uz eksporta tirgiem un Latvijas koksni nogādājot pat Āfrikā.

37 miljoni latu

«Ja runājam par visu miljonāru simtnieku, nav vienas nozares, ko varētu uzskatīt par miljonāru nozari,» uzskata viens no topa veidotājiem, žurnālists Lato Lapsa. «Ir pa drusciņai no visiem, un pirmais desmitnieks vēl ir mazliet specifisks, bet pārējo deviņdesmit vidū var atrast visdažādāko nozaru pārstāvjus. Pirms dažiem gadiem, veidojot pirmos miljonāru sarakstus, ar izbrīnu pamanījām, ka tajā parādās pirmie zemnieki, par kuriem ziņās parasti dzird vien to, cik ļoti viņiem neiet un cik ļoti viņus piemeklē visi iespējamie posti – tad sausums, tad slapjums, tad krusa un tad sarma, un ir jocīgi, ka viņi tomēr ir miljonāru sarakstā. Jaunajā sarakstā vairāki zemnieki pamanījušies iekļūt pat pirmajā simtniekā,» nedaudz ironiski pauž Lapsa.

«Ja paraugās uz Latvijas bagātnieku pirmo piecnieku, redzams, ka četri no bagātniekiem ir vietējie baņķieri. Tajā pašā laikā pārējo miljonāru sarakstā atrodami vairs tikai trīs baņķieri. Ar to arī nacionālo banku bizness ir cauri,» atzīmē Lapsa. Kas attiecas uz citām nozarēm pirmajā desmitniekā, ceturtajā vietā, nedaudz pakāpjoties salīdzinājumā ar pagājušo gadu, ir «Mikrotīkls» īpašnieks Arnis Riekstiņš, par kura uzņēmuma fantastiskajiem rezultātiem daudz dzirdēts. Šim pirmajam piecniekam seko farmācijas biznesa pārstāvji – Valērijs Maligins, nu jau faktiski vienīgais «Olainfarm» īpašnieks, kā arī «divi publicitāti absolūti nemīloši kungi, kuru fotogrāfijas pat neizdevās iegūt.» Tie ir vienotā farmācijas, aptieku un medicīnas pakalpojumu koncerna «Repharm» īpašnieki Josifs Apts un Vadims Telica. Visbeidzot pirmā desmitnieka sarakstu noslēdz apbrīnojams veiksmes – neveiksmes stāsts. «Visi droši vien atceramies uzņēmumu «Nelss», kura vairs nav mūsu vidū. Viens no tā īpašniekiem vairs nav miljonāru sarakstā, toties otrs – Uldis Asaris ar savu Aizkraukles kokzāģētavu ir atdzimis kā Fēnikss no pelniem,» komentē Lapsa.