Leģendārais "Lāčplēsis" tiek piesmiets - Igo Lāčplēša vietā zaļknābji

© F64 Photo Agency

Pirms nedēļas savu ceļu pie skatītājiem sāka jauniestudējums «Lāčplēsis», taču no kādreiz tik spožās rokoperas pāri palikušas vienīgi tautā iemīlētas galveno varoņu dziesmas, kuras uz skatuves izmoka vidusmēra dziedošie aktieri.

Rokopera «Lāčplēsis» nenoliedzami ir viena no tām vērtībām, kas ikvienā spēj modināt patriotiskas jūtas. Daudzas dziesmas tiek dziedātās tik bieži, ka var tikt pielīdzinātas pat tautas dziesmām. Galvenajās lomās toreiz uzstājās tā laika vadošie mūziķi: Lāčplēsi atveidoja Igo, Laimdotu – Maija Lūsēna, Dīterihu – Niks Matvejevs, bet Koknesi – Aivars Brīze. Taču jaunajā versijā jau ar aktieri Juri Jopi galvenajā lomā Ziemeļmeitas frāze «tavas kājas ir Latvijas ozoli, tavi pleci ir Latvijas kalni» izklausās pēc sarkasma...

Ko piedāvā jaunā versija?

Pagājušajā trešdienā savu ceļu pie skatītājiem sāka mūzikls «Lāčplēsis», uz kura ģenerālmēģinājumu nedēļas sākumā bija arī »VZ«. To vēroja aicinātie viesi un mūzikla dalībnieku radi vai draugi. Runājot par izrādi, daļēji varētu piekrist kāda mūziķa paustajai atziņai: «Es domāju, ka vajag mainīt tikai divas lietas, un būs labi: jāmaina Lāčplēša un Laimdotas lomu tēlotājus!» Lāčplēša loma šoreiz uzticēta dziedošajiem aktieriem Jurim Jopem un Daumantam Kalniņam. Latvijas šķīstības simbols Laimdota pirmajā izrādē bija Maija Lūsēna, bet tagad – Berlīnē dzīvojošā un ar taivānieti precējusies mazzināmā operdziedātāja Anna Krauja-Čena. Leģendārā «dzelzsgriezēja» Aivara Brīzes vietā Kokneša tēlu atveido jauniņais Miks Dukurs.

Ir gan arī labāki veikumi. Nodevēju Kangaru savulaik tēloja dziedātājs Imants Vanzovičs, bet šobrīd šajā lomā iejuties (un ļoti labi iejuties!) Marts Kristiāns Kalniņš. Savukārt Dīteriha lomas kādreizējais atveidotājs Niks Matvejevs kā šīs izrādes vokālais konsultants uz pareizā ceļa ir novirzījis arī savu pēcteci Ati Ieviņu. Spilgti uz skatuves Ziemeļmeitas tēlā parādās gados jauniņā Paula Dukure, kuru varētu salīdzināt ar šīs lomas kādreizējo izpildītāju Žanetu Ondzuli. Vienīgā nemainīgā izrādes vērtība būs Jānis Skanis teicēja lomā – gluži kā oriģinālajā «Lāčplēša» versijā.

Palikušas vien dziesmas

Izrādi noskatīties ieradās arī rokoperas mūzikas autors Zigmars Liepiņš. Pirms aktieru un mūziķu darbošanās sākuma uzrunu teica šīs izrādes producents Juris Millers, kurš vairākkārt uzsvēra, ka šī ir pavisam jauna izrāde un nevajag to salīdzināt ar rokoperu «Lāčplēsis». To padzirdot, vairāki skatītāju zālē esošie noņurdēja, ka salīdzināt nemaz nav iespējams, jo no agrākās rokoperas palicis vien nosaukums, iemīļotās dziesmas un sižetiskā līnija...

Lāčplēša lomu konkrētajā izrādē atveidoja Latvijas Nacionālā teātra dziedošais aktieris Juris Jope, kam līdz leģendārā Igo tēlojumam un dziedājumam ir neaizsniedzams attālums. Arī operas soprāns Anna Krauja-Čena Laimdotas lomā ir blāva, un vilkt paralēles ar Lūsēnas Laimdotu būtu grēks. Jāatgādina, ka ar lielu entuziasmu jau no pagājušā gada beigām tika solīts grandiozs rokoperas «Lāčplēsis» atdzimšanas brīdis, kurā galveno lomu spēlēs Dons (Artūrs Šingirejs). Gāja laiks, un pēc pāris mēnešiem Dons no dalības izrādē atteicās. Klīda runas, ka viņa vietā būšot dziedošais aktieris Juris Vizbulis, bet vēlāk Lāčplēša loma tika uzticēta Daumantam Kalniņam. Jūlijā tapa skaidrs, ka Lāčplēsim būs divi atveidotāji – jau pieminētais Kalniņš un viņa kolēģis Jope.

Laimdotas vietā Ziemeļmeita

Pēc pašas pirmās versijas Laimdotas lomā vajadzēja būt Aishai jeb Aijai Andrejevai (Bērziņai), taču viņa no šī projekta nolēca gandrīz vienlaikus ar Donu. Vēlāk tika ziņots, ka Laimdota būs gados jaunā Paula Dukure, taču beigu versijā Paula izrādē parādās tikai uz īsu brīdi, turklāt... Ziemeļmeitas lomā. Pēc izrādes sarunā ar »VZ« meitenes mamma Lolita Dukure apstiprināja, ka sākotnēji Paulai bija jābūt Laimdotai. «Jā, Paula jau bija sākusi mācīties Laimdotas dziesmas un strādāt pie šīs lomas, bet beigās viņai palūdza nospēlēt Ziemeļmeitu. Viņa mācēs pastāstīt labāk.» Atbildot uz jautājumu, kāpēc viņa nav Laimdota, jaunā meitene sākumā samulsa, tomēr pēc nelielas pauzes pastāstīja, kā aizrotējusi līdz Ziemeļmeitas lomai. «Kad Samanta Tīna atteicās piedalīties izrādē, vajadzēja atrast kādu, kas var izpildīt Ziemeļmeitas lomu. Man piedāvāja pamēģināt, un es piekritu. Es ļoti labi jūtos šajā komā, un tā bija mana izvēle mainīt savu lomu,» »VZ» stāstīja dziedātāja.

Svarīgākais