Prāgas pilij rāda vidējo pirkstu

© Scanpix

Vltavas upē, kas plūst cauri Čehijas galvaspilsētai Prāgai, noenkurota barža ar neparastu mākslas darbu – 10 metrus augstu violetā krāsā nokrāsotu cilvēka plaukstu ar izstieptu vidējo pirkstu.

Nav šaubu, ka tas ir darba autora, provokatīvā mākslinieka Dāvida Černija īpašais sveiciens prezidentam Milošam Zēmanam, jo pirksts norāda tieši uz viņa rezidenci pilī.

Neparastās skulptūras parādīšanās laiks nav nejaušs, jo šīs nedēļas nogalē Čehijā notiks parlamenta ārkārtas vēlēšanas, kurās piedalīsies arī kreisi noskaņotā Zēmana izveidotā partija. Černijs nekad nav slēpis savu nepatiku pret prezidentu un sarunās ar čehu medijiem nav noliedzis, ka nepieklājīgais žests domāts tieši valsts vadītājam. Pats Zēmans nedēļas sākumā atradās ārzemju vizītē un komentārus par skulptūru nevēlējās sniegt.

Černija vārds ne tikai Čehijā, bet arī aiz tās robežām kļuva zināms 1991. gadā, kad viņš rozā krāsā nokrāsoja Prāgā uzstādīto pieminekli padomju «atbrīvotājiem» – tanku T-55. Pirms četriem gadiem skandālu izraisīja Černija izstrādātā mozaīka – instalācija «Entropa», kura, atzīmējot Čehijas prezidentūru ES, tika uzstādīta Briselē. Šajā darbā Černijs ļoti skarbi bija izsmējis stereotipus, kas saistīti ar dažādām ES valstīm.

Svarīgākais