Nosoda bērnu izmantošanu modes skatēs

© Scanpix

Kad aizvadītajā mēnesī franču modes žurnāls «Vogue» šokēja lasītājus, publicējot foto sesiju, kurā mazas meitenītes sagrimētas kā pieaugušas sievietes, Francijas valdība aizliedza uz skaistuma izvērtēšanu orientētus bērnu konkursus un kosmētikas lietošanu bērniem līdz 16 gadiem modes pasākumos.

Kad aizvadītajā mēnesī franču modes žurnāls «Vogue» šokēja lasītājus, publicējot foto sesiju, kurā mazas meitenītes sagrimētas kā pieaugušas sievietes, Francijas valdība aizliedza uz skaistuma izvērtēšanu orientētus bērnu konkursus un kosmētikas lietošanu bērniem līdz 16gadiem modes pasākumos. Nīderlandē aizliegts modes un reklāmas pasākumos lietot dekoratīvo kosmētiku bērniem, kas jaunāki par 13gadiem. Savukārt pie mums– nekādu ierobežojumu: nesen notikušajā pašmāju modes burziņā «Riga Fashion Mood» gan pa mēli defilēja vairākas mazas meitenītes ar koši krāsotām lūpām un izteiksmīgi tonētām acīm...

Aizvien biežāk bērnu modes kolekcijas un tērpi līdzinās pieaugušo preču sortimentiem, un arī modes skatēs bērni sāk atgādināt mazus pieaugušos. 2012.gadā Nīderlandes apģērbu ražotājs «Cakewalk Fall» ar savu reklāmu izraisīja skandālu, un valdības līmenī sākās diskusija, vai bērni apģērbu reklāmās drīkst izskatīties pēc pieaugušajiem. Tika pieņemts lēmums, ka modes skatēs un reklāmās bērniem līdz 12gadiem nedrīkst lietot dekoratīvo kosmētiku. Savukārt Francijas iedzīvotājus pirms trim gadiem nokaitināja pasaules modes industrijas vadošais žurnāls «Vogue», kura lappusēs pieaugušas sievietes izskatā tika fotografēta desmitgadīga meitene. Šā gada septembra sākumā Francijas Senāts aizliedzis rīkot skaistumkonkursus meitenēm, kas jaunākas par 16gadiem, lai novērstu bērnu «hiperseksualizāciju». Likumprojektā bija izteikta prasība aizliegt bērnu izmēros ražot pieaugušo drēbes, piemēram, polsterētus krūšturus un augstpapēžu kurpes, kā arī izbeigt skaistumkonkursus meitenēm, kas vēl nav sasniegušas 16gadu vecumu.

Arī Latvijas modes burziņu apritē aizvien biežāk iekļaujas skates ar bērnu piedalīšanos. Tajās gan vismaz pagaidām vēl pašmāju mazās meitenītes neatgādina padzīvojušas dāmītes, tomēr kosmētika uz mazajām sejiņām tiek lietota visai bagātīgi. Nesen notikušajā «Riga Fashion Mood» pasākumā vienā no skatēm »VZ« piefiksēja vairākas meitenītes, kas labākajā gadījumā varētu būt desmit gadus vecas, ar krāsotām lūpām un acīm. Latvija vēl līdz Eiropas valstu vecāku rūpestiem nav izaugusi...

***

viedokļi

Katrīna Sauliete, uzņēmēja, divu meitu māmiņa:

– Ja tiek uzkrāsots lūpu spīdums un bērni izskatās pēc bērniem, man nav pretenziju pret kosmētiku. Galvenais, lai netiek līmētas mākslīgās skropstas un meitenes netiek sakrāsotas kā pieaugušas sievietes. Bērni ir skaisti kā bērni.

Elita Drāke, «Talantīgo meiteņu» konkursa rīkotāja:

– Bērni ir no dabas skaisti, un likt viņiem piedalīties skaistumkonkursos ir amorāli. Visos konkursos, kuros es startēju ar bērniem, tiek vērtēts viņu talants, spēja sevi parādīt uz skatuves. Šo konkursu nolikumā ir stingri aizliegts meitenēm vilkt augstpapēžu kurpes un lietot dekoratīvo kosmētiku. Runājot par modes skatēm Latvijā, nav daudz tādu skolu un modeļu aģentūru, kas atļauj bērnus krāsot. Lielākā problēma ir mammas, jo viņas ar saviem mazajiem bērniem pilda kaut kādus savus neizdzīvotos sapņus. Un te ir jautājums, vai šīm mammām nav jāārstējas. Es uzskatu, ka bērniem modes skatēs var lietot tikai bezkrāsaino lūpu spīdumu un pat tas nav nepieciešams.

Bogdana Kondrašina, producente, meitiņas māte:

– Es pati sāku krāsot lūpas tikai tad, kad man bija 16gadu. Mana meita, protams, aug pilnīgi citā pasaulē, kurā eksistē bērnu žurnāli un bērnu modes skates. Man vairs nav tik viegli, kā bija manai mammai, paskaidrot, ka bērnu un jauniešu skaistums slēpjas tieši dabiskumā un tam nevajag palīglīdzekļus. Kad mana meita piedalās kaut kādos pasākumos, mēs uzklājam vieglā slānī lūpu spīdumu, un viss, viņa jau tāpat ir laimīga. Man nepatīk skatīties uz to, ka no mazām meitenēm uztaisa kaut kādu parodiju par pieaugušām un pieredzējušām sievietēm,– ar retiem izņēmumiem tas izskatās vulgāri.

Santa Bindemane-Mihelsone, modes blogere, divu bērnu māmiņa:

– Es uzskatu, ka bērniem dekoratīvā kosmētika nav jālieto, ja vien tas nav māksliniecisks teātra grims, kas nepieciešams izrādē, lai labāk atspoguļotu kādu tēlu. Dekoratīva kosmētika, kas raksturīga pieaugušām sievietēm, noteikti neizskatīsies labi mazām meitenēm. Esmu par bērnu dabisko skaistumu!

Liene Skulme, skaistumkonkursu organizatore, trīs bērnu māmiņa:

– To, ka bērni tiek iesaistīti modes skatēs, uztveru normāli, nekā slikta tajā nesaskatu, jo arī bērnu apģērbs ir jāatrāda sabiedrībai. Tomēr reiz, apmeklējot kādu no modes skatēm, biju neizpratnē, kad ieraudzīju, ka mazi bērni aukstās telpās, kurās apmeklētāji bija virsdrēbēs un zābakos, jo bija ļoti auksti, pa mēli gāja basām kājām. Uzskatu, ka meitenēm vecumā līdz 10gadiem pavisam noteikti nav jālieto dekoratīvā kosmētika vai grims, ja vien tas nav nepieciešams izrādes, uzveduma, koncerta vai kāda cita pasākuma laikā, lai paspilgtinātu koptēlu un ja bez tā nekādi nevar iztikt. Tā ir pieaugušo pasaule. Pat tik ļoti sievišķīgajās sporta dejās, ar kurām esmu nodarbojusies daudzus gadus, meitenēm ir aizliegts krāsoties līdz 14gadu vecumam. Kāpēc atņemt bērniem bērnību?!

Svarīgākais