Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Antisociālu gorillu izraida no zoodārza

ASV Dalasas pilsētas zoodārzs bijis spiests atvadīties no gorillu tēviņa Patrika, kurš 18gadu laikā tā arī nav iemācījies sadzīvot ar citiem saviem sugasbrāļiem.

Tagad 195kilogramus smagais Patriks, kurš kļuvis par apmeklētāju mīluli, dosies uz kādu dabas parku Dienvidkarolīnā, kur viņam ļaus dzīvot tik iemīļoto noslēgto vecpuiša dzīvi.

«Viņš ir skaists un gudrs, visiem viņš ļoti patīk. Skumji, ka mums nākas šķirties, taču šis risinājums ir labākais – gan zoodārzam, gan pašam Patrikam,» sacījusi Dalasas zooloģiskā dārza pārstāve Lorija Holoveja. Viņa stāstījusi, ka Patriks lieliski saprototies ar cilvēkiem, taču, līdzko runa ir par attiecībām ar citiem gorillām, viņš jāraksturo kā antisociāls un reizēm arī agresīvs.

Zoodārza darbinieki neslēpj, ka Patriku iegādājušies, domājot par sugas turpināšanu, taču attiecības ar mātītēm, kas ievietotas viņa aplokā, lielajam pērtiķim nav veidojušās. Labākajā gadījumā viņš mātītes ignorējis, bet sliktākajā– vajājis. «Viņš paspēja sakost un saskrāpēt vairākas mātītes un beidzamajā laikā bija izolēts savā aplokā,» stāstījusi Holoveja. Savulaik Patrikam bija izveidojušās draudzīgas attiecības ar gorillu, vārdā Džabari, taču šis tēviņš nošauts 2004.gadā– pēc tam, kad izbēga no nožogojuma un savainoja trīs cilvēkus.

Patrika uzvedību speciālisti skaidro ar viņa bērnību. Gorilla piedzima Bronksas zoodārzā, taču māte no viņa atteicās, un pērtiķēns tika pārvietots uz Toronto zooloģisko dārzu, kur viņu uzaudzināja kopēji. «Laikam jau tāpēc viņš labprātāk kontaktējas ar cilvēkiem, nevis citiem gorillām,» sacījusi Dalasas zoodārza galvenā veterinārārste Linna Krāmere, piebilstot, ka pērtiķis ir skaidri apliecinājis– viņam vairāk pa prātam ir vientuļnieka dzīve.

«Mēs viņam ierādīsim atsevišķu nožogojumu, taču viņš varēs saost, ka pie mums mīt arī citi gorillas. Parasti šādā vecumā gorillas ir grūti iemācīt sākt socializēties, taču ar dzīvniekiem nekad neko skaidri nevar zināt,» norādījis Patrika jaunais kopējs Džons Deiviss.