Pilsētas mēru sakož suns

© Scanpix

Aļaskas štata mazpilsētiņas Talkītnas goda mērs Stabss ir izrakstīts no slimnīcas, taču pie savu pienākumu pildīšanas tik drīz nevarēs atgriezties – viņam nepieciešams miers. 16 gadus veco runci septembra sākumā nopietni sakoda kāds klaiņojošs suns, un Stabsa veselības stāvoklim sekojuši līdzi ne tikai Talkītnas iedzīvotāji.

«Nu jau ir labāk, un mēs dodamies mājās,» paziņojusi kaķa saimniece Lorija Steka. Savainotajam dzīvniekam kādā no Ankoridžas veterinārajām klīnikām veiktas vairākas operācijas, un kopējais rēķins par viņa ārstēšanu pārsniedzis 2000 dolāru. Pagaidām nav skaidrs, vai šos izdevumus uzņemsies municipalitāte, lai gan nav šaubu, ka nepieciešamības gadījumā Talkītnas iedzīvotāji ar citu aļaskiešu palīdzību ātri vien savāks Stabsa ārstēšanai nepieciešamo summu. Par atbalstu, kas tiek pausts runcim, daiļrunīgi liecina vairāk nekā 22 000 cilvēku pievienošanās viņa profilam «Facebook» un daudzās apsveikuma kartītes un ziedi, kas novietoti pie pilsētiņas lielveikala «Nagley's» – Stabsa ierastās rezidences.

Talkītna ir neliela pilsētiņa, kurā dzīvo mazliet vairāk nekā 900 cilvēku. Savulaik lielākā daļa pilsētnieku bija kalnrači, bet, kopš slēgtas netālās vara ieguves šahtas, pilsētiņa pazīstama lielākoties kā ceļa sākumpunkts alpīnistiem, kuri dodas uz Makinlija kalna virsotni. Vēlme piesaistīt vēl vairāk tūristu arī bija viens no galvenajiem iemesliem balsojumam, kura rezultātā Stabss tika ievēlēts par Talkītnas goda mēru, bet 2012. gadā vietējā referendumā viņa pilnvaras tika pagarinātas.

Neraugoties uz augsto amatu, runcim nav miesassargu, viņš mēdz staigāt, kur pašam patīk, un nereti iekuļas nepatikšanās. Pirms pāris gadiem dzīvnieks, sirojot pa vietējo krodziņu, ievēlies ar eļļu pilnā pannā – par laimi, tā bija gandrīz pilnīgi atdzisusi. Reiz Stabss gandrīz aizceļojis uz Ankoridžu, jo bija ielavījies kādas automašīnas kravas kastē, bet vietējie huligāni pirms pāris gadiem uz viņu šāvuši no pneimatiskā ieroča.

Svarīgākais