Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Neticēsiet - šī skaistule ir Gorbačova mazmeita

© Scanpix

No vectētiņa viņa mantojusi varas apziņu, bet no vecmāmiņas izsmalcinātu gaumi– Ksenija ir Mihaila un Raisas Gorbačovu mazmeita, viņa dzīvo Berlīnē, bet strādā Maskavā, kur brīvajos brīžos apmeklē arī savu vectētiņu Mihailu Gorbačovu.

Izplata baumas par nāvi

Pēdējā laikā medijos bija izplatījušās baumas par pēdējā Padomju Savienības vadītāja Mihaila Gorbačova slikto veselības stāvokli. Augusta sākumā «hakeri» pat bija atļāvušies izspēlēt ar viņu absolūti nelāgu joku, uzlaužot ziņu aģentūras «Ria Novosti» «Twitter» lapu un izplatot tajā ziņu par šķietamo Gorbačova nāvi– bijušais PSRS prezidents esot it kā miris kafejnīcā «Šoko» Jekaterinburgā. Vēlāk «RIA Novosti» norādīja, ka tās preses centra un dienesta vācu valodā konti «Twitter» tikuši uzlauzti un patiesībai neatbilstošie ieraksti publicēti apmēram piecas minūtes pirms tam, kad aģentūra tos izdzēsa. «Velti ceriet. Es esmu dzīvs, un man iet labi!» sacīja 82 gadus vecais politiķis izdevumam «Nowaja Gaseta», kura līdzīpašnieks ir arī viņš pats. Bijušais PSRS līderis uzskata, ka vai nu kāds vēlējies pievērst uzmanību savai interneta mājaslapai, lai nopelnītu, vai izpildījis kādas valdības pasūtījumu. Viņš lūdzis laikrakstu izmeklēt, kas izplata baumas par viņa nāvi.

Jūtas atbilstoši savam vecumam

Dažādas runas par Gorbačova veselības stāvokli izplatījās pavasarī, kad bijušais PSRS vadītājs nepiedalījās Lielbritānijas bijušās premjerministres Mārgaretas Tečeres bērnu ceremonijā. Tā kā netika sniegti nekādi tuvāki paskaidrojumi, kāpēc Gorbačovam tieši tajā laikā bija jāuzturas slimnīcā, radās dažādi minējumi. Arī jūnija beigās Gorbačovs pabija slimnīcā, lai veiktu kārtējos plānotos izmeklējumus. Kā zināms, viņš sirgst ar diabētu, bet citādi par veselību sūdzēties nevar. To pašu apgalvo arī viņa mazmeitiņa Ksenija Gorbačova, kura pirms kāda laika kļuvusi par franču ilustrētā modes žurnāla «L’Officiel» krievu izdevuma galveno redaktori. «Kā jau katram cilvēkam šādā vecumā, arī viņam veselības stāvoklis mainās katru dienu. Taču tas nav nekas satraucošs, visumā viņš jūtas labi. Ziņas, ka viņam ir ļoti slikti, ir nepatiesas,» intervijā vācu izdevumam «Welt» sacīja Ksenija Gorbačova. Kaut arī viņa dzīvo Berlīnē, Ksenija bieži dodas uz Maskavu darba darīšanās un tad arī apmeklē savu vectēvu. Šajās tikšanās reizēs viņi apspriež ikdienišķas tēmas, bet praktiski nekad nerunā par politiku– bijušā PSRS prezidenta mazmeitiņu politika vispār neinteresējot.

Izvēlas vectētiņa uzvārdu

Viņai bija pieci gadi, kad viņas vectētiņš Mihails Gorbačovs bija Padomju Savienības vadītājs, septiņi, kad viņš mēģināja šo valsti pārveidot, un vienpadsmit, kad viņa vadītā valsts pārstāja eksistēt. Kaut arī tas viss pieder pagātnei, viņa ir un vienmēr paliks Gorbačova mazmeita. Ksenija vairākas reizes ir mainījusi uzvārdu, līdz beidzot tomēr palikusi pie vectētiņa uzvārda. Sākumā viņai bija mātes uzvārds Virganska, pēc tam viņa bija pārgājusi vīra uzvārdā, bet pēc šķiršanās izvēlējās vectētiņa uzvārdu. «Beigu beigās paliku Gorbačova. Opaps reiz teica: «Visapkārt tikai vienas sievietes un visas izies pie vīra. Kas tad nesīs tālāk manu vārdu?» Taču nekad viņš nebija pastāvējis uz to, lai kāda no mums pārietu viņa uzvārdā, tas bija tikai tāds neliels mājiens,» intervijā vācu izdevumam «Welt» pastāstīja Gorbačova. Uzvārds nekad neesot radījis kādu neērtu vai nepatīkamu situāciju. Ir bijušas reizes, kad, iepērkoties Vācijā ar kredītkarti, kāds ir pajautājis, vai viņai neesot kāda saistība ar Mihailu Gorbačovu, uz ko gan Ksenija atbildējusi noraidoši. «Izvēloties vectētiņa uzvārdu, esmu kļuvusi vēl atbildīgāka. Es vienmēr esmu pratusi turēties rāmjos, bet tagad to daru vēl jo vairāk. Es nesu savu vārdu ar vienlīdz lielu lepnumu un bez samākslotības gan Krievijā, gan Vācijā.»

Politika neinteresē

Vislielāko pateicību parādā Ksenija esot vecmāmiņai Raisai Gorbačovai, kurai bijusi liela loma viņas audzināšanā un personības veidošanā. Jau bērnībā bijis pilnīgi skaidrs, ka Kseniju nesaista politika. «Vecmāmiņa mani ļoti stipri mīlēja un cienīja manas intereses, viņa man neuzspieda politisko karjeru,» atceras Ksenija. Kad vajadzēja izlemt, kādu profesiju izvēlēties, viņai bija pilnīgi skaidra nākotnes vīzija– žurnālistika. Tā bija pareiza izvēle: Gorbačova ir kļuvusi par pasaulslavenā franču modes un stila žurnāla «L’Officiel Russia» galveno redaktori.

Uz jautājumu, vai vectēvs centies ietekmēt viņas profesijas izvēli, Ksenija atbild: «Es nekad nebiju vēlējusies būt saistīta ar to. Ir jānotiek kaut kam ļoti būtiskam, lai es vispār pievērstos politikai. Es vispār nespēju iedomāties, ka varētu būt politiķe. Partijas un viss tas, ka ar tām saistīts, mani nekad nevilināja.» Gorbačova atzīst, ka pat mamma viņu vienmēr kritizējot par to, ka meita neinteresējoties par aktuālo attīstību. «Viņa man saka: «Tev vispār nav reāla priekšstata, kas notiek, tu dzīvo tikai savā pasaulē.» Es cenšos tomēr sekot jaunākajiem notikumiem, bet mani tiešām maz interesē, kas šobrīd notiek pasaulē. Man ir mazs bērns, un es negribu satraukties par meitiņas nākotni. Iespējams, ka tas nav pareizi, bet tā nu tas ir.»

Par spīti tam, Ksenijai tomēr ir savs vērtējums par to, kas notiek Krievijā. «Daudziem vāciešiem un daudziem eiropiešiem ir pilnīgi nepareizs priekšstats par Krieviju. Viņi visu redz pārāk rozā krāsās. Daudzi ārzemnieki man saka, Maskava ir lieliska. Tur ir lieliski naktsklubi un restorāni. Tur var nopirkt pilnīgi visu, kaut arī pat desmit reižu dārgāk. Viņi neredz problēmas.».