Noskaidrots labākais šimpanze – mākslinieks

© Scanpix

ASV noslēdzies neparasts mākslas konkurss, kurā vērtētas tikai valsts zoodārzos un patversmēs dzīvojošo šimpanžu gleznas.

Par uzvarētāju kļuvis 37 gadus vecais Brents, kurš savai mājvietai – Luiziānas štata patversmei «Chimp Haven» – nopelnījis 10 000 dolāru lielu naudas balvu.

Labdarības organizācijas «Humane Society Of The US» rīkotajam konkursam bijuši iesūtīti vairāki desmiti mākslas darbu. «Daudzi pērtiķi ar gleznošanu nodarbojas jau gadiem ilgi, reizēm mums pat šķiet, ka viņi apmeklējuši kādus specializētus kursus,» sacījusi viena no vērtētājām – primātu pētniece Džeina Gudola. Viņas un pārējo žūrijas locekļu viedoklim bijusi tikpat liela nozīme uzvarētāja noteikšanā kā interneta balsojumam. Iespēju organizācijas interneta mājaslapā nobalsot par kādu no glezniņām izmantojuši aptuveni 27 000 cilvēku.

«Pats mākslinieks pašlaik nevar komentēt, ko viņš ar savu gleznu domājis, jo ir ļoti aizņemts – viņš guļ,» saņemot galveno balvu, sacījis «Chimp Haven» pārstāvis. Viņš piebildis, ka Brents gleznojot pielieto savdabīgu tehniku – proti, otas vietā viņš izmanto mēli. Protams, ka krāsas, kas tiek izsniegtas pērtiķim, ir absolūti nekaitīgas un reizēm gadoties, ka Brents nekā nav uzgleznojis, bet krāsas vienkārši notiesājis. Savulaik Brents dzīvojis kādā laboratorijā, kur izmantots dažādiem eksperimentiem, bet nu jau vairākus gadus ir pensionējies, vada savas dienas patversmē un pat uzņēmies šefību pār kādu gados vecāku pērtiķieni.