Somijā sacenšas "gaisa ģitāras" virtuozi

© Scanpix

Somijā sacenšas «gaisa ģitāras» virtuozi Somijas pilsētā Oulu noslēdzies jau 18. «gaisa ģitāras» spēlētāju konkurss. Bargā žūrija šoreiz par labāko ģitārspēles imitētāju atzina amerikāni Ēriku Melinu, kurš nacionālajā atlasē bija izgāzies, bet uz pasaules čempionātu ticis, pateicoties papildu kvalifikācijas sacensībām.

«Tas ir traki un apbrīnojami – lieliskākais vakars manā mūžā,» laimīgais uzvarētājs sacījis īsi pēc fināla, kurā viņam izdevās pieveikt savu tautieti Dagu Strūku. Saskaņā ar sacensību nolikumu sākumā konkursantiem ļauts imitēt savas iemīļotās dziesmas izpildīšanu (uzvarētājs izvēlējās «Weezer» kompozīciju «Hash Pipe»), bet vēlāk viņiem bija jāsacenšas improvizācijā, jo tiesneši izvēlas savas melodijas. Vērtējumā vērā tiek ņemts vispārējais iespaids, kādu atstājis konkursants, un, protams, viņa kustību atbilstība skanošajai mūzikai, tomēr kopēt pasaulslavenu ģitāristu uzstāšanos nav obligāti, sarunā ar «Reuters» skaidrojis žūrijas pārstāvis. Jāpiebilst, ka tiesneši nepievērš īpaši lielu uzmanību «gaisa ģitāras» spēlētāju ģērbšanās stilam. Piemēram, pērnā gada čempions Džastins Hovards šoreiz uz skatuves kāpis iespaidīgā vikingu stila tērpā, taču nekādas priekšrocības tas nav devis, un Hovardam nācies samierināties ar trešo vietu.

Jāatgādina, ka vasarās Somijā tradicionāli notiek dažādas amizantas sacensības, sākot ar sievu nešanu vai purva futbolu un beidzot ar mobilo tālruņu mešanas un odu sišanas mačiem.