Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Norvēģi bažījas par krabju jūras slimību

© Scanpix

Norvēģijas pārtikas standartu pārvalde liegusi kādam zvejniekam izlikt pārdošanā dzīvus krabjus. Starp vairākiem citiem argumentiem minēts arī tas, ka krabji transportēšanas laikā varot ciest no jūras slimības.

Kjells Sorbo ir Norvēģijas ziemeļos labi pazīstams zvejnieks, kurš ceļo pa fjordiem un savu lomu tirgo uzreiz pēc tam, kad tas izvilkts no ūdens. Gan vietējo iedzīvotāju, gan tūristu vidū viņš izpelnījies iesauku «Krabju karalis», taču pašlaik vīrieša bizness ir apdraudēts. Valsts pārtikas standartu pārvalde aizliegusi Sorbo tirgot dzīvus krabjus, šo aizliegumu skaidrojot ar vēlmi nepieļaut dzīvnieku mocīšanu.

«Krabji nav pieraduši atrasties spilgtā saules gaismā, karstumā vai trokšņainā vidē. Tāpat ir labi zināms, ka transportēšanas laikā tie var ciest no jūras slimības,» sacīts dokumentā, ko Sorbo saņēmis no amatpersonām. Zvejnieks pašlaik nesaprotot, kā rīkoties, jo arī Norvēģijā, tāpat kā daudzviet citur, ir pieņemts vēžveidīgos mest verdošā ūdenī dzīvus. «Neviens taču nepirks beigtus krabjus, turklāt citi likumi teorētiski paredz, ka tos vajadzētu nobeigt sertificētās kautuvēs, taču es tiešām nezinu nevienu specializētu krabju kautuvi,» spriedelējis zvejnieks.