Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Riekstiņš un Lūsiņš pelna vairāk nekā Šķēle un Šlesers

© Andrejs Strokins/f64

Ar Latvijas lielāko pelnītāju un zaudētāju Top 100 šonedēļ klajā nācis žurnāls «Kapitāls». Pētījuma autors Lato Lapsa atzīst: pelnošāko miljonāru portrets neatbilst stereotipiskam bagātniekam.

Tie lielākoties ir ģimenes cilvēki, var teikt, pelēcīgi, un, visticamāk, deviņdesmit deviņi cilvēki no simta uz ielas multimiljonāru nepazīs.

50 miljoni deviņos gados

«Viņi ir ģimenes cilvēki, nelien politikā un nodarbojas ar to, ka pelna naudu. Ja kāds no viņiem aiziet uz «Jauno vilni», lai satiktu cilvēkus, tad tas jau ir neparasti. Parasti jau miljonāri plašākā sabiedrības redzeslokā nonāk tad, kad sāk nodarboties ar ko citu, nevis naudas pelnīšanu,» spriež Lato Lapsa. Par interesantu viņš atzīst faktu, ka Latvijas Top 100 pelnītāju sarakstā joprojām ir trīs uzņēmēji, kuri ikgadēju, miljonos lēšamu peļņu gūst jau no 2004. gada. Piemēram, baņķieris, Rietumu bankas līdzīpašnieks Leonīds Esterkins deviņos gados nopelnījis vairāk nekā 50 miljonus latu. Arī viņa biznesa partneris Arkādijs Suharenko nopelnījis gandrīz 30 miljonus latu, savukārt trešais pelnīšanas veterāns, Rīgas brīvostas stividorkompānijas «Strek» lielākais līdzīpašnieks Mihails Gaņevs – tuvu 20 miljoniem. Tiesa, neviens no viņiem nav šā gada pelnošāko uzņēmēju trijniekā.

Bez grandiem

Par pelnošāko šogad atzīts Arnis Riekstiņš, kurš, pēc Lapsas vārdiem, vistiešāk atbilst iepriekš ieskicētajam miljonāra portretam. Uzņēmējam pieder puse no interneta maršrutēšanas iekārtu un programmatūras izstrādātāja SIA «Mikrotīkls», kas gūst izcili labu peļņu. Uzņēmums pārsvarā ražo maršrutētājus un iekārtu komplektus bezvadu tīkla uzstādīšanai un savulaik šādas sistēmas uzstādījis arī Kosovā. Šogad viņš nopelnījis 8,1 miljonu latu. Riekstiņš gozējas arī lielāko dividenžu saņēmēju spicē, proti, dividendēs pērn viņš sev izmaksājis 10,64 miljonus latu. Aiz Riekstiņa sarakstā ar 7,2 miljoniem latu ierindojas «AB.LV» bankas līdzīpašnieks Oļegs Fiļs, bet ar 6,7 miljoniem – «Kurzemes degvielas» saimnieks Argods Lūsiņš. Kā atzīst pētījuma autors, aprēķini veikti, vadoties pēc oficiālajiem datiem. Cik daudz tie atbilst īstenībai, viņš neņēmās spriest. «Jānovelk robeža, kur beidzas fakti un sākas minējumi. Man negribas ticēt, ka Andris Šķēle ar viņa apgriezieniem un idejām nespēj ierindoties pelnošāko simtniekā. Tāpat arī Ainārs Šlesers,» pauda Lapsa, ļaujot nojaust, ka pastāv pietiekami daudz iespēju peļņu noslēpt. Pretējā gadījumā jāpieļauj, ka, piemēram, motosportists un zemnieks Jānis Vinters, kurš arī atrodas šajā sarakstā, ir daudz attapīgāks nekā abi iepriekš pieminētie biznesa grandi.

Krištopaniem neiet

Līdztekus pelnītājiem «Kapitālā» publicēts arī «zaudētāju» simtnieks, kur manāms ne viens vien sabiedrībā zināms vārds. Iespaidīgus zaudējumus pērn piedzīvojusi ekspremjera Viļa Krištopana kundze Aija, kura ir piecu kompāniju līdzīpašniece. Lielākos – 1,4 miljonu la-tu – zaudējumus viņai sagādājusi SIA «AK Invest». Ar zaudējumiem strādājušas vēl divas kompānijas, kurās viņa ir līdzīpašniece. Daudz labāk nav veicies arī ekspremjera dēlam Kasparam Krištopanam, kuram aprēķināti 587 tūkstošu latu lieli zaudējumi. Lielākos mīnusus sagādājis uzņēmums «Berģu terases», kurā viņam pieder 80% daļu.