TV kanāls: "TikTok" bloķēšana Latvijā šobrīd ir neiespējama

© Unsplash

Iedzīvotāju iniciatīvas vietnē manabalss.lv sāktā parakstu vākšana par mobilās lietotnes TikTok bloķēšanu Latvijas teritorijā, visticamāk, ir bezjēdzīga, jo sōbrīd tehnoloģiski grūti vai pat neiespējami īstenot. Savukārt drošības spēkiem TikTok ir veids, kā atklāt pret Latviju naidīgi noskaņotas personas, vēsta televīzijas kanāla 360TV informatīvais radījums “360TV ZIŅneši”.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija CERT.LV līdz šim īslaicīgi aizliegusi dažādu interneta lapu darbību par tehniskiem pārkāpumiem, piemēram, nesankcionēti ievāktiem datiem, parolēm. Stāsts par mobilo telefonu lietotnēm ir pilnīgi kaut kas cits. Izrādās, Latvijā nemaz tehniski nav iespējams aizliegt kādu mobilo lietotņu darbību. Tas nozīmē, ka pat, ja tiek savākts nepieciešamais parakstu skaits, un Saeima nolemj aizliegt TikTok, sāksies grūtības - kā tieši to izdarīt.

“Tas tehniski nav elementāri. Tam ir vajadzīgs speciāls tehniskais risinājums un programmatūra. Latvijas interneta pakalpojumu sniedzējiem tāda šobrīd nav, jo līdz šim nav bijušas prakses mobilo lietotņu aizliegšanā. Ko tādu tagad no nulles ieviest, ir dārgi un, jāsaka, ne pārāk efektīvi. TikTok nav vienīgā saziņas platforma,” raidījumam skaidro CERT.LV kiberdrošības eksperts Gints Mālkalnietis.

Otrs variants būtu lūgt pašam TikTok uzlikt ģeolokācijas bloķēšanu Latvijai, bet tas nav TikTok interesēs, un viņi visdrīzāk to nedarīs. Vienīgā iespēja būtu, ja Eiropas Savienība ieviestu kādu vienotu prasību, uzskata sociālo mediju speciālists un aģentūras “NewBlack” vadītājs Artūrs Mednis.

Trešais variants - lūgt mobilo telefonu lietotņu veikaliem Google Play un AppStore aizliegt TikTok jaunu lejupielādēšanu un paralizēt jau ielādētās lietotnes.

Nav gan zināms, kurš valstiskā līmenī sazinātos ar mobilo lietotņu veikaliem. Līdz šim tā bijusi Valsts kanceleja, kas sazinājās, piemēram, ar globālo gigantu Meta, lai risinātu ar Facebook un Instagram saistītas problēmas. “360TV ZIŅneši” jautāja Valsts Kancelejai, vai tā redz iespēju lūgt arī Ķīnas tehnoloģiju uzņēmumam apturēt Krievijas agresijas slavinošu propagandu savā lietotnē vai arī vienkārši bloķēt TikTok lietotni visā Latvijas teritorijā.

Valsts Kancelejas Stratēģiskās komunikācijas koordinācijas departamenta vadītājs Rihards Bambals uzskata, ka nobriedušā demokrātijā jebkuras platformas aizliegšana nedrīkst notikt bez plašākas diskusijas. “Jaunieši ir viena no Latvijas prioritārajām mērķauditorijām valdības stratēģiskajā komunikācijā, tāpēc ir būtiski valsts institūcijām spēt tos uzrunāt kanālos, ko jaunieši lieto. Līdz ar to redzētu, ka Latvijai ir trīs alternatīvas: 1) ierobežot TikTok, bet tad tam būtu jābūt kopējam Eiropas Savienības līmeņa ierobežojumam, kas pārredzamā nākotnē nebūs ātri izdarāms, 2) saglabāt TikTok, bet atrast drošu veidu, kā valsts institūcijas arī var komunicēt un nodrošināt klātbūtni platformā, vai 3) atstāt visu kā šobrīd, bet tad šī platforma un informatīvais karš tajā tiek pilnībā uzdāvināts pretiniekiem un dezinformatoriem.

Valsts policija uzskata, ka aizliegt TikTok nevajag. Ja tur parādās Latvijai naidīgas personas, ir tieši vieglāk tās atklāt. Turklāt atsevišķu indivīdu dēļ neesot jābloķē visa mobilā lietotne.

Lāsma Greidāne, Valsts policijas pārstāve atzīmē: “Personas, kuras Valsts policija izsauc uz iecirkni uz pārrunām, pašas labprātīgi izņem šos video. Valsts policijas ieskatā TikTok nevajag pilnībā bloķēt un salīdzinājums būtu ar nazi. Nazi var izmantot vakariņu gatavošanai, un ar nazi var nodurt cilvēku. Tikai tāpēc, ka ar nazi var nodurt, mēs taču neaizliegsim tirgot nažus.”

Valsts Drošības dienesta vērtējumā video koplietošanas platformā TikTok nekontrolēta apjomā tiek izplatīta Krievijas propaganda, Krievijas noziedzīgajam režīmam simpatizējoši naratīvi. Lai arī TikTok nekādā veidā nekontrolē lietotāju veidoto saturu un nedzēš nevēlamo saturu, Valsts Drošības dienests nesniedz skaidru atbildi, vai vajadzētu pilnībā aizliegt TikTok.

“Platformā “TikTok” VDD regulāri konstatē dažādas agresīvas un prokremliskas izpausmes. Dienests katru šādu gadījumu vērtē individuāli. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā VDD ir sācis 14 kriminālprocesus par publicētiem videomateriāliem tieši platformā “TikTok”. Vēl citos gadījumos VDD ar personām veicis preventīva rakstura pārrunas, brīdinot par atbildību noziedzīgu nodarījumu veikšanas gadījumā,” paziņojumā raidījumam “360TV ZIŅneši” raksta Valsts Drošības dienests.

Daugavpilietis Artūrs Babuškins sācis parakstu vākšanu TikTok pilnīgai bloķēšanai visā Latvijā. Daugavpilī un citur Austrumu pierobežā dzīvojošos ļoti zombējot Krievijas agresiju slavinoši un pret Latviju vērsti TikTok video.

Kā vēsta “360TV ZIŅneši”, saskaņā ar Valsts kancelejas pasūtīto interneta aptauju šā gada jūnijā, kurā aptaujāti 1005 iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem visā Latvijā (izpildītājs “RAIT”) apmēram 21% Latvijas iedzīvotāju informāciju par politiku, ekonomiku un sociālajiem procesiem Latvijā iegūst no TikTok, kas to padara par trešo populārāko platformu Latvijā aiz Facebook un Youtube. Tāpat kopumā Latvijā TikTok uzticas 20% Latvijas iedzīvotāju (5% pilnībā uzticas), kamēr 47% neuzticas, no tiem 19% pilnībā neuzticas.

Valsts Drošības dienestā “360TV ZIŅnešiem” uzsver, ka problēmas sagādā arī saziņas vietne Telegram. To izmanto Krievijas specdienesti Latvijas valstspiederīgo vervēšanai spiegošanai un citām kaitnieciskām darbībām pret Latviju: “Personu vervēšanas mēģinājumi notiek dažādos veidos. Krievijas specdienestu pārstāvji šo platformu izmanto tiešai personu uzrunāšanai, piedāvājot pret finansiālu atlīdzību veikt noteiktus uzdevumus. VDD ir fiksējis arī gadījumus, kad sākotnēji nekonkrēti piedāvājumi par samaksu veikt dažādus “vienkāršus darbus” tiek izteikti sludinājumu un cita veida saziņas grupās platformā “Telegram”.

VDD atgādina, ka, piemēram, prokremliskā noziedzīgā organizācija t.s. “Baltijas antifašisti” saziņas platformu “Telegram” izmantoja ne vien Latvijas valstspiederīgo vervēšanai, bet arī dažādu noziegumu veikšanai un organizēšanai: neizpaužamu ziņu nelikumīgai vākšanai par norisēm Latvijā ar nolūku nodot tās Krievijas specdienestiem, Krievijas izvērstā kara Ukrainā slavināšanai un attaisnošanai, kā arī finanšu līdzekļu un citu resursu vākšanai agresorvalsts Krievijas armijas atbalstam Ukrainā. Dienests t.s. “Baltijas antifašistu” vadītajos kanālos fiksēja arī noziedzīgās organizācijas izplatītus aicinājumus iesaistīties Ukrainā notiekošajā karadarbībā Krievijas pusē.

Tāpat VDD sadarbībā ar Militārās izlūkošanas un drošības dienestu (MIDD) 2023. gada 24. aprīlī aizturētie Martins Griķis un Sergejs Hodonovičs Krievijas specdienesta uzdevumus iegūt izlūkinformāciju par Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku bāzi saņēma tieši saziņas platformā “Telegram”.

Svarīgākais