“Pārsteidzoša” jauna tehnoloģija sola pārveidot citplanētiešu meklējumus

© Unsplash

Šī nozare ir radījusi vienu no konsekventākajiem negatīvo rezultātu kopumiem zinātnes vēsturē. Vairāk nekā 60 gadus pētnieki ir mēģinājuši atrast vienu pārliecinošu pierādījumu, lai atbalstītu domu, ka mēs dalāmies Visumā ar citām saprātīgām būtnēm. Neskatoties uz šiem gadu desmitiem ilgajiem pūliņiem, viņiem nav izdevies izveidot nekādu kontaktu.

Taču citplanētiešu civilizāciju medības var ieiet jaunā ērā, uzskata pētnieki. Zinātnieki projektā „Breakthrough Listen” apgalvo , ka ar virkni tehnoloģisku sasniegumu gatavojas pārveidot saprātīgas dzīvības meklējumus kosmosā, raksta „The Guardian”.

Šie jauninājumi tiks izklāstīti grupas ikgadējā konferencē, kas šonedēļ pirmo reizi notiks Lielbritānijā, Oksfordā. Paredzams, ka tajā piedalīsies vairāki simti zinātnieku, sākot no astronomiem līdz zoologiem.

"Tiek izstrādātas pārsteidzošas tehnoloģijas, piemēram, milzīgu jaunu teleskopu būvniecība Čīlē, Āfrikā un Austrālijā, kā arī mākslīgā intelekta attīstība," sacīja astronoms Stīvs Krofts, projekta „Breakthrough Listen” zinātnieks.

Tas mainīs to, kā mēs meklējam citplanētiešu civilizācijas," piebilst Krofts.

Starp šiem jaunajiem instrumentiem ir kvadrātkilometru masīvs, ko veido simtiem radioteleskopu, kas tagad tiek būvēti Dienvidāfrikā un Austrālijā, un „Vera Rubin” observatorija, kas tiek būvēta Čīlē.

Pirmais kļūs par pasaulē jaudīgāko radioastronomijas iekārtu, savukārt otrs projekts būs pasaulē lielākā kamera, varēs attēlot visas redzamās debesis ik pēc trim vai četrām naktīm, un ir paredzēts, ka tas palīdzēs atklāt miljoniem jaunu galaktiku un zvaigžņu.

Abas iekārtas tuvāko gadu laikā sāks novērojumus, un abas sniegs datus, kurus analizēs, izmantojot mākslīgo intelektu un tas dos papildu jaudu citplanētiešu civilizāciju meklēšanai, piebilda Krofts.

“Līdz šim mēs tikai meklējām signālus, ko citplanētieši varētu būt sūtījuši apzināti, lai reklamētu savu eksistenci. Jaunie paņēmieni būs tik jutīgi, ka pirmo reizi mēs spēsim atklāt arī netīšas pārraides un varēsim, piemēram, pamanīt citplanētiešu lidostu radarus vai jaudīgus TV raidītājus un citas tamlīdzīgas lietas,” sacīja aizrautīgais zinātnieks.

Svarīgākais