Paplašinās memorandu par kvantu tehnoloģiju attīstību Latvijā

© Kaspars Krafts / F64

Šā gada 18. jūlijā plkst. 10 Zaķusalas televīzijas (TV) tornī VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) iniciētajam memorandam par sadarbību kvantu tehnoloģiju attīstībā Latvijā pievienosies Ārlietu ministrija (ĀM) un Elektronikas un datorzinātņu institūts (EDI), aģentūru LETA informēja LVRTC pārstāvji.

Pasākumā notiks jauno partneru pievienošanās memorandam un memoranda dokumentu parakstīšana.

Pērnā gada rudenī pēc LVRTC iniciatīvas tika sagatavots un parakstīts dažādu valsts pārvaldes iestāžu, zinātnisko institūciju un privāto uzņēmu, kā arī informācijas tehnoloģiju (IT) nozares līderu sadarbības un saprašanās memorands, lai veicinātu kopēju rīcību un sadarbību kvantu tehnoloģiju attīstībā un ieviešanā Latvijā.

Pasākumā piedalīsies ārlietu ministre Baiba Braže (JV), satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P), EDI direktors Modris Greitāns, LVRTC valdes priekšsēdētājs Ģirts Ozols, kā arī citi memoranda sadarbības partneru pārstāvji.

Pēc memoranda parakstīšanas notiks ekspertu diskusija par kvantu tehnoloģiju attīstību un problemātiku to ieviešanā ikdienas dzīvē "Kvantu tehnoloģijas Latvijā - iespējas, drošība, izaicinājumi".

Diskusijā piedalīsies Briškens, LVRTC vadošais kvantu šifrēšanas inženieris Leo Trukšāns, SIA "Tet" valdes loceklis Dmitrijs Ņikitins, SIA "Latvijas mobilais telefons" valdes loceklis Ingemārs Pūķis, Latvijas Universitātes prorektors Guntars Kitenbergs, kā arī tehnoloģiju eksperts no Aizsardzības ministrijas.

LVRTC valdes priekšsēdētājs Ģirts Ozols norāda, ka koordinēta rīcība, ieinteresēto un iesaistīto institūciju un nozaru izpratne un sadarbība ir galvenais nosacījums, lai Latvija spētu nodrošināt trīs galvenos priekšnoteikumus, kas tieši saistīti ar kvantu tehnoloģiju straujo attīstību.

"Pirmkārt, tās ir iespējas attīstīt mūsu nozari, nostiprinot to šīs tehnoloģijas "pirmrindniekos" Eiropā. Otrkārt - starptautiskā un reģionālā sadarbība, jo kvantu tehnoloģiju attīstība un ieviešana prasa gan labāko zinātnieku sadarbību, gan finanšu resursus. Treškārt - drošība, jo, mainoties pašai mūsu sakaru un saziņas tehnoloģiskajai struktūrai, mainās arī drošības izaicinājumi," pauž Ozols.

LVRTC norāda, ka kvantu tehnoloģiju attīstībai Latvijā ir izaugsmes un inovāciju potenciāls. Latvija veidojas par reģiona kvantu tehnoloģiju pētniecības un attīstības centru, tāpēc memorands ir būtisks solis pretī visu iesaistīto pušu vienotai izpratnei un ilgtspējīgai sadarbībai, zināšanu un pieredzes apmaiņai un tehnoloģiju aprobācijai industrijās.

Tehnoloģijas

Pagājušajā naktī Eiropas Kosmosa aģentūras (ESA) zonde Juice veica mēness pārlidojumu un naktī no 20. uz 21. augustu veiks Zemes pārlidojumu. Šāds pārlidojums ir pirmais Mēness-Zeme gravitācijas manevrs kosmosa izpētes vēsturē un ir nozīmīgs solis Juice ilgajā ceļā uz Jupitera sistēmu, ko plānots sasniegt 2031. gadā. Lai sekmīgi veiktu misiju, Ventspils Augstskola ir daļa no Juice komandas.