„SpaceX” raķetes kļūdas dēļ gaidāma „Starlink” satelītu sadegšana Zemes atmosfērā

© Unsplash

Pirmo reizi gandrīz desmit gadu laikā „SpaceX” raķete piedzīvoja neveiksmi un uzņēmuma interneta satelīti nonāca tik zemā orbītā, ka tie ir lemti sadegšanai mūsu planētas atmosfērā, raksta nationalpost.com.

Raķete „Falcon 9” pacēlās no Kalifornijas ceturtdienas vakarā, nesot 20 „Starlink” satelītus. Vairākas minūtes pēc starta pārstāja darboties augšējā posma dzinējs, pie kā „SpaceX” vaino šķidrā skābekļa noplūdi.

Uzņēmums paziņoja, ka lidojumu kontrolieriem izdevās nodibināt kontaktu ar pusi no satelītiem un viņi mēģināja tos pacelt uz augstāku orbītu, izmantojot borta jonu dzinējus.

Taču, tā kā viņu orbītas zemākais punkts atrodas vien 135 kilometrus virs Zemes, kas ir mazāk nekā puse no iecerētā, "diez vai ar mūsu maksimālo pieejamo vilci pietiks, lai veiksmīgi paceltu satelītus," sacīja uzņēmums, izmantojot X.

„SpaceX” teica, ka satelīti atgriezīsies atmosfērā un sadegs, taču netiek minēts, kad tie nolaidīsies. Savukārt ASV Federālā aviācijas pārvalde paziņoja, ka tehniskā problēma ir jānovērš, pirms „Falcon” raķetes atgūst atļauju lidot.

Nav zināms, vai un kā negadījums varētu ietekmēt „SpaceX” gaidāmos lidojumus ar apkalpi. Miljardiera lidojums kosmosā ir paredzēts 31. jūlijā no Floridas un tiek plānots arī pirmais komerciālais izgājiens kosmosā, kam augusta vidū sekos astronautu lidojums uz Starptautisko kosmosa staciju NASA vajadzībām.

Svarīgākais