"Neuralink” saņem vēl vienu atļauju ievietot cilvēka smadzenēs mikroshēmu

© Pixabay

ASV regulators ir atļāvis miljardiera Īlona Maska kompānijai "Neuralink” implantēt savu smadzeņu mikroshēmu vēl vienai personai pēc tam, kad tiks novērsta problēma, kas radās pirmajam pacientam, ziņo medijs "Wall Street Journal”.

Šā mēneša sākumā "Neuralink” atzina, ka tā pirmā pacienta smadzenēs implantētie sīkie vadi ir izgājuši no pozīcijas. "Reuters" pagājušajā nedēļā, atsaucoties uz avotiem, ziņoja, ka uzņēmums no izmēģinājumiem ar dzīvniekiem zināja par potenciālo problēmu ar vadiem.

"Neuralink” plāno novērst problēmu, iestrādājot dažus ierīces vadus dziļāk smadzenēs, ziņo informācijas avots uzņēmumā, kas ir iepazinies ar attiecīgo dokumentu.

Otrās ierīces implantēšana pacientam plānota jūnijā, un šogad kopumā ir paredzētas desmit operācijas. Uzņēmums ir paziņojis, ka rindā uz mikroshēmu jau ir pierakstījušies vairāk nekā 1000 cilvēku.

"Neuralink” tuvāko mēnešu laikā plāno iesniegt pieteikumus Kanādas un Lielbritānijas regulatoriem, lai sāktu līdzīgus izmēģinājumus citās valstīs.

Tehnoloģijas

Tieši pirms gada, pērnvasar, vides sargi cēla trauksmi par Cēsu pils dīķa stāvokli. Piedrazots, aizaudzis ar aļģēm, skābekļa rādītāji kritiski zemi, zivju gandrīz nemaz. Tāds bija speciālistu verdikts, kam sekoja pat ierosinājums nolaist piesārņoto dīķi.