„Blue Origin” nogādājuši kosmosā deviņdesmit gadus vecu tūristu

© Unsplash

Džefa Bezosa kosmosa uzņēmums „Blue Origin” svētdien no Rietumteksasas ASV palaida kosmosā sešu cilvēku apkalpi, tostarp Edu Dvaitu, kurš 90 gadu un astoņu mēnešu vecumā kļuva par vecāko cilvēku kosmosā.

„Blue Origin” ir izdevies atsākt savu kosmosa tūrisma biznesu pirmo reizi kopš 2022. gada, kad tika apturēta suborbitālā raķete „New Shepard”.

Dvaits un pārējie pasažieri, iesēdušies lāses formas kapsulā virs raķetes, tika palaisti no „Blue Origin” raķešu bāzes, netālu no attālās tuksneša pilsētas Van Hornas. Raķete atdalījās no kapsulas, kas pēc tam pacēlās tālāk aiz Zemes atmosfēras robežas līdz 105,7 km augstumam.

Pēc tam kapsula ar izpletņiem atgriezās uz Zemes, noslēdzot misiju, kas ilga aptuveni 10 minūtes.

Viens no trīs kapsulas izpletņiem tomēr neatvērās pilnībā un tas var izraisīt rūpīgas pārbaudes pirms nākamā lidojuma.

Šobrīd „Blue Origin” ir jau palaidis kosmosā 37 privātos astronautus, tostarp 2021. gadā "Star Trek" zvaigzni Viljamu Šetneru, kurš tobrīd bija 90 gadus un sešus mēnešus vecs. „Blue Origin” nav atklājis, cik uzņēmums prasa no saviem klientiem par sēdzvietu kapsulā.

Tehnoloģijas

Tieši pirms gada, pērnvasar, vides sargi cēla trauksmi par Cēsu pils dīķa stāvokli. Piedrazots, aizaudzis ar aļģēm, skābekļa rādītāji kritiski zemi, zivju gandrīz nemaz. Tāds bija speciālistu verdikts, kam sekoja pat ierosinājums nolaist piesārņoto dīķi.