Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Tehnoloģijas

ASV paziņo par plāniem nosēdināt uz Mēness astronautu no Japānas

© Pixabay

Kāds japāņu astronauts kļūs par pirmo cilvēku ārpus Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV), kurš spers kāju uz Mēness kādā no gaidāmajām NASA „Artemis” misijām, šonedēļ paziņoja ASV prezidents Džo Baidens.

Piedāvājums Japānai (iespēja, par kuru daudzas valstis jau sen ir sapņojušas), tika sniegts premjerministra Fumio Kišidas valsts vizītes ietvaros un laikā, kad Vašingtona cenšas stiprināt saites ar savu galveno Āzijas sabiedroto.

"Divi japāņu astronauti pievienosies turpmākajām amerikāņu misijām, un viens kļūs par pirmo [cilvēku ārpus ASV], kas jebkad nolaidies uz Mēness," preses konferencē ar Kišidu sacīja Baidens.

Kišida sagaidīja paziņojumu kā "milzīgu sasniegumu" un no savas puses paziņoja, ka Japāna apmaiņā piegādās programmai roveri, jeb auto, ar kuru pārvietoties par Mēness virsmu.

NASA „Artemis” programmas mērķis ir pirmo reizi vairāk nekā 50 gadu laikā atgriezt cilvēkus uz Mēness un izveidot pastāvīgu klātbūtni uz Zemes dabīgā pavadoņa pirms iespējamām misijām uz Marsu.

"Amerika vairs nestaigās uz Mēness viena," sociālajos tīklos publicētajā video sacīja NASA vadītājs Bils Nelsons. "Diplomātija ir laba atklājumiem. Un atklājumi nāk par labu diplomātijai," viņa piebilda.

Pirmā misija astronautu nogādāšanai uz Mēness virsmu, „Artemis 3”, ir plānota 2026. gadā. Tikmēr Ķīna ir paziņojusi, ka nogādās cilvēkus uz Mēness līdz 2030. gadam.

Saite uz rakstu oriģinālvalodā pieejama šeit.