Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Ziemas sports

Latvijas kērlingistes sīvā cīņā svin pirmo uzvaru PČ

© AFP/Scanpix

Latvijas sieviešu kērlinga izlase otrdien Dānijā pasaules čempionāta mačā ar 11-8 ekstra endā pārspēja meistarsacīkšu saimnieci Dāniju.

Latvijas kērlginistes čempionātu iesāka ar pieciem zaudējumiem, bet otrdien tika pie pirmā panākuma.

Pēc pieciem endiem Latvija atradās drošā vadībā ar 6-2, bet nākamajos trīs endos dānietes panāca neizšķirtu 7-7. Devītajā endā latvietes guva vienu punktus, bet desmitajā endā mājinieces tomēr panāca izlīdzinājumu, ar pēdējo akmeni nodrošinot rezultātu 8-8 un spēles turpinājumu ekstra endā. Tajā Latvijas kērlingistes mājas centram novietoja trīs akmeņus tuvāk nekā pretinieces un maču uzvarēja ar 11-8.

Vēlāk plkst.20 latvietēm būs cīņa pret Šveici.

Latvija šo turnīru iesākusi ar zaudējumiem visās piecās spēlēs. Vispirms sestdien tā cieta zaudējumus pret Vāciju (5-10) un olimpiskajām čempionēm no Zviedrijas (5-8), bet svētdien ar 7-8 piekāpās Kanādai.

Savukārt pirmdien nācās piekāpties Ķīnai (5-6) un Skotijai (4-5).

Ar vienu uzvaru sešās spēlēs Latvija turnīra tabulā ieņem 11.vietu, kamēr vadībā ar pieciem panākumiem sešās cīņās ir Ķīna, Dienvidkoreja, Krievija un Zviedrija.

Turpinājumā trešdien pretī stāsies ASV, ceturtdien Latvija eksaminēs Japānu un Somiju, bet piektdien - Dienvidkoreju un Krieviju.

Dānijas komandas pasaules čempionātos spējušas uzvarēt vienu reizi 1982.gadā, bet Šveices izlases par labākajām pasaulē kronētas pat sešreiz, turklāt laikā no 2014. līdz 2016.gadam tika izcīnīti trīs tituli pēc kārtas.

Dānijas izlasi šajā turnīrā cīņā ved skips Madēleine Dupona, kura 2007.gadā kļuva par pasaules vicečempioni, bet divus gadus vēlāk planētas meistarsacīkstēs ieguva bronzu. Savukārt Šveices komandas skips ir Silvana Tirinzona, kura pērn kļuva par Eiropas čempioni.

Pasaules čempionātā piedalās 13 izlases. Pēc viena apļa turnīra labākās divas komandas iekļūs pusfinālā, bet 3.-6.vietas īpašnieces spēkosies izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā.

Latvijas sieviešu kērlinga izlase pasaules čempionātam kvalificējās pērn, kad Eiropas čempionātā izcīnīja augsto piekto vietu.

Latviju pasaules čempionātā pārstāv pieredzējušā skipa Ivetas Stašas-Šaršūnes komanda ar Santu Blumbergu, Ievu Krastu, Evelīnu Baroni un Tīnu Siliņu sastāvā. Komandas galvenā trenera pienākumus pilda Kārlis Smilga.

Latvija planētas meistarsacīkstēs spēlēja arī 2010., 2013. un 2014.gadā, visas trīs reizes ieņemot 12.vietu.