Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Sports \ Ziemas sports

Martina Dukura 10 Eiropas zelti!

© scanpix.ee

Ja sezonas sākums Martinam Dukuram bija tāds, kāds tas bija, bez ierastajām uzvarām pasaules kausa izcīņas posmos un vietām patālu no goda pjedestāla, tad 2019. gada Eiropas čempionāts Īglsā pierādīja, ka apetīte pēc augstākā kaluma medaļām nav zudusi – ceturto reizi Īglsā un 10. gadu pēc kārtas Martins kļūst par Eiropas čempionu!

2010. gads. Īglsa, Austrija

Martins Dukurs Īglsā izcīnīja pirmo Eiropas čempiona titulu un vienlaikus kļuva arī par 2009./2010.gada sezonas Pasaules kausa uzvarētāju. Tas ir lielākais panākums Latvijas ziemas sporta veidu vēsturē, jo līdz šim nevienam sportistam, startējot zem Latvijas karoga, nebija izdevies uzvarēt Pasaules kausa kopvērtējumā.

Martins Dukurs bija ātrākais abos braucienos, ceturto reizi sezonā uzvarot Pasaules kausa posmā. Otrs Latvijas skeletonists Tomass Dukurs divu braucienu summā bija ceturtais, izcīnot arī ceturto vietu sezonas kopvērtējumā. Divu braucienu summā Martins Dukurs par 0,25 sekundēm apsteidza vācieti Franku Rommelu, bet par 0,35 sekundēm - krievu Aleksandru Tretjakovu. Tomass Dukurs divu braucienu summā savam brālim zaudēja 0,88 sekundes.

2011. gads. Vinterberga, Vācija

Pamazām Martins iejūtas skeletona karaļa lomā un Eiropas čempionāta zelts ir tikai loģisks. Uzrādījis labākos laikus abos braucienos, Martins otrās vietas ieguvēju, krievu Sergeju Čudinovu, apsteidz par 0,20 sekundēm. Savukārt bronzas medaļnieks, vēl viens krievs, Aleksandrs Tretjakovs atpaliek par 0,30 sekundēm. Līdzīgi kā pirms gada Īglsā, arī šajā čempionātā blakus goda pjedestālam nostājas Tomass Dukurs (4. vieta).

2012. gads. Altenberga, Vācija

Dominance pār konkurentiem kļūst nomācoša - otro vietu izcīnījušais Tomass no čempiona atpaliek par 1,07 sekundēm. Nākamās trīs vietas vāciešiem.

2013. gads. Īglsa, Austrija

Skeletona pasaulē nekas nemainās - karalis ir iepriekšējais un otro reizi tieši Īglsā Martins kļūst par Eiropas čempionu. Krievs Tretjakovs no Martina atpaliek par 0,75 sekundēm, bet bronzas pjedestāla pakāpiens tiek Tomasam (+1,35).

2014. gads. Kēnigzē, Vācija.

Eiropas čempionātā nevalda viens pats Martins. Mūziku šajā čempionātā pasūta abi Dukuri. Martins kā ierasts pirmajā vietā, bet Tomass otrajā braucienā nokārto sev sudrabu. Trešajā vietā vācietis Franks Rommels, kurš no Tomasa atpaliek par 0,08 sekundēm, bet no Martina - 0,90 sekundes.

2015. gads. Laplaņa, Francija.

Lai izcīnītu kārtējo Eiropas zeltu, pietiek ar vienu braucienu, jo otrais slikti sagatavotas trases dēļ netika aizvadīts. Aleksandrs Tretjakovs zaudēja 0,40 sekundes, bet Tomass Dukurs - 0,87 sekundes.

2016. gads. Sanktmorica, Šveice.

Pirmo reizi pasaules kausa un Eiropas čempionāta apvienotajā posmā Martins neuzvar. Pirmais ir korejietis Sungbins Juns, taču Eiropas ieskaitē tiek fiksēts unikāls gadījums - zelta medaļas izcīna uzreiz divi sportisti un abi ir mūsējie - Martins un Tomass Dukuri.

2017. gads. Vinterberga, Vācija.

Uzvara abos braucienos nodrošina Martinam astoto Eiropas zeltu pēc kārtas. Pārsvars pār brāli Tomasu ir 0,62 sekundes, bet pār trešajā vietā finišējušo Tretjakovu - 0,67 sekundes.

2018. gads. Īglsa, Austrija.

Dēļ Phjončhanas olimpiskajām spēlēm 2018. gada Eiropas čempions tiek noskaidrots 2017. gada 15. decembrī, taču lietas būtību tas nemaina - Martinam devītais zelts. Tālāk seko krievs Ņikita Tregubovs (+0,49) un vācietis Aksels Jungs (+0,97).

2019. gads. Īglsa, Austrija.

Šā gada Eiropas čempionātam bija jānotiek pirms nedēļas Kēnigzē, taču sliktu laika apstākļu dēļ tas tika pārcelts uz nākamās nedēļas nogali uz Īglsu. Arī tas nebija šķērslis, lai Martins izcīnītu jubilejas, desmito Eiropas zeltu. Sudrabs vācietim Jungam (+0,29), bet bronza Tretjakovam (+0,39).