Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports \ Ziemas sports

Martins Dukurs desmito reizi pēc kārtas triumfē Eiropas čempionātā skeletonā

© EPA/Scanpix

Latvijas skeletonists Martins Dukurs piektdien Īglsas trasē tika kronēts par Eiropas čempionu, Vecā kontinenta meistarsacīkstēs triumfējot desmito reizi karjerā un desmito pēc kārtas, kamēr Tomass Dukurs ieņēma ceturto vietu.

Brāļi Dukuri trīs reizes vēsturē izcīnījuši dubultuzvaras - 2012., 2014. un 2017. gadā, bet īpaši unikāls bija 2016. gads, kad latvieši sasniedza identisku rezultātu un abi tika pie zelta.

Kā vēsta sporta statistikas organizācija "Gracenote", M.Dukurs kļuvis par pirmo sportistu, kurš kļuvis par desmitkārtēju Eiropas čempionu individuālā disciplīnā, kas iekļauta olimpisko spēļu programmā. Deviņi Eiropas čempiontituli ir zviedru daiļslidotājam Ulrikam Salkovam, kurš savu pēdējo godalgu izcīnīja pirmais vairāk nekā simts gadiem.

Eiropas čempionāts noris vienlaicīgi ar Pasaules kausa piekto posmu, arī šajā ieskaitē M. Dukuram izcīnot uzvaru, bet T. Dukuram ieņemot piekto vietu. Savukārt Ivo Šteinbergs ieņēma 19. vietu, bet Eiropas čempionāta ieskaitē viņam bija 14. pozīcija.

M.Dukurs uzvarēja pirmajā braucienā, bet otrajā bija otrais, taču tas netraucēja viņam izcīnīt uzvaru.

Otrās vietas ieguvējs Sunbins Juns no Dienvidkorejas, kurš nestartēja Eiropas čempionāta ieskaitē, M.Dukuram divu braucienu summā zaudēja 0,28 sekundes, bet trešais bija vācietis Aksels Jungks, kurš atpalika vēl 0,01 sekundi un tika pie kontinenta sudraba.

Tālāk ceturtais bija krievs Aleksandrs Tretjakovs, kurš M.Dukuram zaudēja 0,37 sekundes un izcīnīja Eiropas čempionātā bronzu.

T.Dukurs brālim zaudēja 0,52 sekundes, bet no Eiropas čempionāta goda pjedestāla viņš atpalika 0,15 sekundes. Braucienos viņam bija dalīts otrais un sestais rezultāts.

Šteinbergs braucienos ieņēma 15. un 19. vietu, M.Dukuram zaudējot 1,89 sekundes.

Sacensībās piedalījās 27 skeletonisti.

Pasaules kausa kopvērtējumā līderis ar 834 punktiem ir Tretjakovs, otro vietu ar 820 punktiem ieņem Juns, bet trešais ar 771 punktu ir M.Dukurs, kamēr sestajā pozīcijā ar 688 punktiem ir T.Dukurs. Šteinbergs iekrājis 300 punktus, kas viņam dod 21. pozīciju.

Jaunā Pasaules kausa sezona Latvijas skeletonistiem iepriekš nebija pārāk veiksmīga, jo pa visiem kopā tika gūts tikai viens goda pjedestāls. Vislabāk latviešiem klājās sezonas pirmajā posmā Siguldā, kad titulētais Martins Dukurs bija otrais, bet otrajā un trešajā etapā attiecīgi Vinterbergā un Altenbergā viņam tikai septītā pozīcija. Savukārt Tomasa Dukura šīs sezonas labākais sasniegums līdz šim bija piektā vieta Vinterbergā. Tikmēr Šteinbergs labāko desmitniekā vēl nav ielauzies, lai gan Siguldā bija uzreiz aiz tā.

Sievietēm pirmais brauciens sāksies pulksten 15.30, bet otrais būs pulksten 17.

Savas pirmās sacensībās pēc teju gada pārtraukuma aizvadīs Lelde Priedulēna, kura trasē dosies kā priekšpēdējā no 21 skeletonistes. Priedulēna atkopās no ceļgala traumas, kā arī uzsāka mācības Šveicē, tādējādi sezonas pirmajā pusē latviete nestartēja.

Skeletonistiem Eiropas čempionāts bija paredzēts pirms nedēļas Kēnigszē, bet laikapstākļu dēļ Pasaules kausa posma sacensības un līdz ar to arī Vecā kontinenta meistarsacīkstes tika pārceltas uz Īglsu.

Pagājušajā sezonā 34 gadus vecais M.Dukurs Phjončhanas olimpiskajās spēlēs palika ceturtajā vietā, godalgu no rokām izlaižot pēdējā braucienā, turklāt pastāvēja varbūtība, ka viņš savai sportista karjerai liks punktu. Tomēr latvietis ir apņēmies turpināt startēt un varētu piedalīties 2022. gada Pekinas Olimpiādē. Viņš savā karjerā ir ieguvis astoņus Pasaules kausus, bet pagājušajā sezonā palika ceturtais.

Tikmēr 37 gadus vecais T.Dukurs pērn Olimpiādē bija piektais, bet Pasaules kausa ieskaitē viņš pamanījās būs augstāk par savu brāli - trešais.

Savukārt 25 gadus vecā Priedulēna pagājušā gada olimpiskajās spēlēs izcīnīja septīto vietu, bet Pasaules kausā viņa savu labāko sezonu aizvadīja 2016./17. gadā, kad kopvērtējumā bija septītā.

Sportisti šomēnes spēkosies arī Šveices kalnu kūrortā Sanktmoricā, bet sezona noslēgsies Ziemeļamerikā ar diviem posmiem Leikplesidā un Kalgari. Sezonas noslēgumā Vistleras trasē Kanādā norisināsies arī pasaules čempionāts, tam notiekot marta ievadā.