Vankūvera: Latvijas ziemas sporta veiksme

© Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

"Šīs ir bijušas labākās ziemas olimpiskās spēles Latvijas olimpiskās komandas vēsturē. Un ne tikai tāpēc, ka esam atveduši mājās divas medaļas, faktiski trīs, jo kamaniņu divniekos katrs saņēma medaļu, bija augstvērtīgi rezultāti arī tiem sportistiem, kas netika pie godalgām," atzīst sporta žurnālists Armands Puče.

Arī Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis tam piekrīt un atzīst, ka tik labus rezultātus nemaz nebija gaidījis.

Viņš uzsver, ka līdz šim vienīgā medaļa ziemas lielākajās sporta sacensībās bijusi pirms četriem gadiem izcīnītā Mārtiņa Rubeņa bronza Turīnā. "Šogad esam daudz bagātāki, nekā cerējām atgriezties. Kaut vai tas, ka ir spožāki rezultāti nekā iepriekš. Šogad ir divas jeb, kā es smejos, trīs un visas ir saistītas ar šiem renes sporta veidiem – kamaniņās un skeletonā. Šie sporta veidi ir atzīmējušies ar augstākiem sasniegumiem, lielā mērā pateicoties tam, ka pagājušajā gadā Siguldā bija iespēja uzcelt starta estakādi. Arī Tomasa Dukura iegūto 4. vietu var vērtēt kā medaļu. Tas nozīmē tikai to, ka mūsējie spēj konkurēt ar citiem," pārliecināts ir LOK prezidents.

A. Puče uzskata, ka sportistiem ir jānovērtē paškritiski, cik spēcīgi viņi var būt šajos sporta veidos, kur tehniskās iespējas un tradīcijas nav tik lielas kā citām valstīm. "Tajā pašā laikā visi sportisti, kas piedalījās olimpiskajās spēlēs, to arī izcīnīja. Viņiem nekas netika dāvināts, dots avansā. Tie, kas izcīnīja dalību Vankūverā, bija pelnījuši tur atrasties, un viņi visi attaisnoja savu klātbūtni. Hokejisti olimpiskā hokeja turnīra pēdējā spēlē ar Čehiju lika pretiniekam pasvīst ļoti nopietni, tādējādi attaisnojot savu klātbūtni olimpiskajās spēlēs un parādot, ka mēs neesam peramie puikas," ir pārliecināts sporta žurnālists. Viņš arī atzīst, ka vienmēr var vēlēties labāku līdzekļu izlietojumu un godprātīgāku sporta funkcionāru attieksmi pret savu darbu, taču, ja "Lietuvas un Igaunijas kolēģi mūs apskauž, tad tas ir labs rādītājs, jo mēs patiešām uz baltiešu fona varam būt lepni un gandarīti".

Vakar, kad Rīgas lidostā atgriezās Latvijas hokeja izlase, viņi fotogrāfiem pozēja nelabprāt un, izmantojot izdevību, aizbrauca mājās, nemaz neaprunājoties ar faniem, žurnālistiem un par sportu atbildīgo izglītības un zinātnes ministri Tatjanu Koķi. "Hokejisti cīnījās. Pēdējā spēle ar čehiem parādīja – kad saņemas, tad var," īsi nosaka A. Vrubļevskis. Viņu, līdzīgi kā daudzus citus, olimpiskajās spēlēs iepriecināja brāļu – Šicu un Dukuru – sniegums. Vakar mājās atgriezās Martins un Tomass Dukuri, kurus sirsnīgi sagaidīja viņu mājvietā – Siguldā. "Cerēsim uz labākiem startiem Sočos," atvadoties no faniem Rīgas lidostā, teica sudraba medaļas ieguvējs skeletonā Martins Dukurs.

Svarīgākais