Latvijas tenisisti sāks pārbaudījumu pret ungāriem

Šodien Ungārijas pilsētā Ņīreģhāzā cīņu pret mājiniekiem uzsāks Latvijas Deivisa kausa komanda. Lai turpinātu cīņu par iekļūšanu Eiropas Āfrikas zonas 1.grupā, latviešiem jāizcīna panākums.

Kā pirmais šodien 16:00 pēc Latvijas laika spēlēs Ernests Gulbis, kuram pretiniekos stāsies ungāru jaunā cerība Martons Fučovičs.

Otro gadu pēc kārtas mūsu komanda spēlē Deivisa kausa izcīņas Eiropas Āfrikas zonas 2.grupā. Pirmo cīņu mūsējie aizvadīja februārī, kad viesojās Ēģiptē. Toreiz uzvara ar 3:2, dodot iespēju turpināt cīņu par augstāku grupu. Arī otrā spēle latviešiem jāaizvada viesos – šoreiz Ungārijā. Pret šīs valsts izlasi spēlēsim pirmo reizi, rangā viņiem nedaudz augstāka vieta (47. pret 50.). Mūsu komandas sastāvs identisks kā cīņā Ēģiptē – Ernests Gulbis, Andis Juška, Deniss Pavlovs un Mārtiņš Podžus. Uz Ungāriju atbraucis arī Mārtiņa dvīņubrālis Jānis, izmantojot iespēju patrenēties, taču viņu laukumā neredzēsim.

Par Ungārijas komandu. Deivisa kausa izcīņā viņi piedalās jau no 1924.gada, bet divas reizes izdevies uzspēlēt arī Pasaules grupā – 1994.gadā zaudēts Francijai, bet 1996. – Čehijai. Pēc tam komandai sākās regress – 2003.gadā ungāri pat spēlēja Eiropas Āfrikas zonas 3.grupā. Visi pēdējie gadi pavadīti 2.grupā, turklāt nav tikts līdz izšķirošajam mačam par spēlēšanu 1.grupā. Šī gada turnīru maģāri iesāka ar 3:2 uzvaru mājās pār Īriju. Šis duelis bija ļoti saspringts – pirmās divas vienspēles noslēdzās piecos setos, bet dubultspēlē tika aizvadīti trīs taibreiki.

Ungārijas komandas sastāvā šoreiz iekļauti Ādams Kelners, Atila Balāšs, Martons Fučovičs un Kornels Bardočkis. Visaugstākā ranga šobrīd 25 gadus vecajam Kelneram - 346., bet pērnā gada nogalē viņš bijis arī 218.pozīcijā. Karjeras labākais sasniegums – pērn fināls Ostravas „Challenger” turnīrā, karjeras laikā uzvarēti arī 12 „Future” turnīri. Šogad spējis tikt līdz divu „Future” vienspēļu turnīru fināliem, abos izšķirošā cīņa zaudēta. 23 gadus vecais Balāšs pirms pusotra gada rangā bijis pat 153., taču šobrīd atkritis uz piekto simtu. Viņa kontā Palermo „Challenger” tituls 2010.gadā, kā arī 12 „Future” tituli vienspēlēs. Šogad īpašas sekmes nav bijušas. Gan Kelneram, gan Balāšam tuvākie ir māla seguma korti.

Lielākās cerības ungāri saista ar 20 gadus veco Martonu Fučoviču, kurš dzimis un audzis tieši Ņīreģhāzas pilsētā. Viņa biogrāfijā spilgts ieraksts no junioru laikiem – 2010.gadā viņš kļuva par Vimbldonas junioru čempionu. Pieaugušo līmenī Martonam panākumu vēl nav – rangā viņš ticis līdz 544.vietai. Šogad pārsvarā spēlējis „Future” sacensībās, trīs reizes tiekot līdz pusfinālam. Svarīgu uzvaru gan guva tieši Deivisa kausa mačā februārī, piecu setu trillerī pārspējot īru Konoru Nilandu un tobrīd panākot 1:1. Komandas ceturtais dalībnieks Kornels Bardočkis sastāvā tika iekļauts pēdējā brīdi. Deivisa kausa komandā viņš ir pieredzējušākais, taču, ja spēlēs, tad tikai dubultspēli.

Deivisa kausa mači Ungārijas septītajā lielākajā pilsētā Ņīreģhāzā notiks pirmo reizi. Īpašs tenisa centrs šim duelim nav paredzēts – mačiem tiek pielāgota basketbola halle, kurā uz parketa ieklāts paklāja segums (līdzīgs kā pirms pāris gadiem Rīgas Olimpiskajā centrā). Problēma gan tajā, ka parketa dēlīši zem paklāja šūpojas un bumbiņas atlēcieni mēdz būt ļoti dažādi un neparedzami. Apstākļi gan visiem vienādi. Skatītāju vietu hallē pāris tūkstošu, taču organizatori nebija droši, ka izdosies aizpildīt pat pusi no tribīnēm Lieldienu dēļ.

Izspēles kārtība – pirmais mačs šodien tiks aizvadīts 15:00 pēc vietējā laika (Latvijā 16:00). Tajā spēkosies Ernests Gulbis un Martons Fučovičs – tā lēma vakar notikušajā izlozē. Kā otrajiem kortā jādodas Andim Juškam un Ādamam Kelneram, taču par to, vai Andis varēs spēlēt, uzzināsim tikai īsi pirms mača, jo gūts savainojums. Līdz ar to Kelneram pretī var stāties arī Deniss Pavlovs vai Mārtiņš Podžus. Rīt dubultspēle, par kuras sastāviem vēl pavisam pāragri spriest (dubultspēli gatavs spēlēt arī Gulbis), bet svētdien atlikušās divas vienspēles.

Latvijas un Ungārijas mača uzvarētāji septembrī tiksies ar Ukrainas un Kipras dueļa uzvarētāju (par 99% tiem būs ukraiņi, jo kiprieši uz šo maču devušies bez neviena rangā esoša sportista) – tad arī tiks izspēlēta vieta Eiropas Āfrikas zonas 1.grupā. Jā mūsējiem izdosies uzvarēt un to pašu izdarīs ukraiņi, tad spēlēs notiks Latvijā. Uz to arī cerēsim – lai izdodas!

Spēļu secība Ungārijas un Latvijas komandu cīņā

Datums Spēle

06.04 Martons Fučovičs – Ernests Gulbis

06.04 Ādams Kelners – Andis Juška

07.04 Atila Balāšs / Kornels Bardočkis – Ernests Gulbis / Andis Juška

08.04 Ādams Kelners – Ernests Gulbis

08.04 Martons Fučovičs – Andis Juška

Latvijas komandas sastāvs (kapteinis Ģirts Dzelde)

Spēlētājs Vecums ATP ranga vieta (viensp./dubultsp.) Bilance Deivisa kausā (viensp./dubultsp.)

Ernests Gulbis 23 80./542. 14-4/5-4

Andis Juška 26 408./249. 21-17/11-8

Deniss Pavlovs 28 620./331. 8-8/9-6

Mārtiņš Podžus 17 1794./1316. 0-3/0-0

Ungārijas komandas sastāvs (kapteinis Miklošs Hornoks)

Spēlētājs Vecums ATP ranga vieta (viensp./dubultsp.) Bilance Deivisa kausā (viensp./dubultsp.)

Ādams Kelners 25 346./820. 5-7/1-0

Atila Balāšs 23 450./1072. 9-3/3-1

Martons Fučovičs 20 544./1404. 2-2/0-2

Kornels Bardočkis 33 1354./824. 17-13/12-6

Svarīgākais