Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Teniss

Ostapenko Vimbldonas turnīrā zaudē Tomļanovičai

© AFP/Scanpix/Leta

Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko sestdien Vimbldonas turnīra trešajā kārtā pret austrālieti Alju Tomļanoviču bija vadībā ar 4-2, kad cīņa tika pārtraukta lietus dēļ, vēlāk piekāpjoties trijos setos.

WTA ranga 34.rakete Ostapenko ar 6-4, 4-6, 2-6 zaudēja Tomļanovičai (WTA 75.).

Jau pirmajā geimā Tomljanoviča pasniedza Ostapenko divas pēc kārtas breikbumbas, no kurām tika izmantota otrā - 1-0.

Nākamos trīs setus pārliecinoši uzvarēja servētājas, pie tam ceturto geimu Ostapenko pabeidza ar divām netveramām servēm - 3-1.

Tobrīd spēles garākajā piektajā geimā Ostapenko vēlreiz uzvarēja, servējot pretiniecei. Viņa no neērtās puses pa līniju raidīja bumbiņu laukuma stūrī, kur Austrālijas tenisiste tai klāt netika - 4-1.

Jau nākamajā geimā Ostapenko deva pretiniecei divas breikbumbas pēc kārtas, Austrālijas tenisistei izmantojot otro - 2-4.

Šajā brīdī cīņa lietus dēļ tika pārtraukta.

Pēc tās atsākšanas tenisistes apmainījās ar uzvarētiem savas serves geimiem, pēdējā no tiem Latvijas tenisistei uzvarot "sausā" - 6-4.

Otrā seta pirmajā geimā Ostapenko atkārtoja pirmajā setā paveikto, izmantojot jau pirmo breikbumbu, kad pretiniece sita autā pēc otrās serves, - 1-0.

Otro geimu Latvijas tenisiste pabeidza ar sekmīgu sitienu no gaisa, bet ceturto zaudēja, pašai servējot - 2-2.

Seta turpinājumā pussolīti priekšā bija Tomljanoviča, kura desmitajā geimā sagaidīja setā pirmo breikbumbu pēc ceturtā geima, kuras izspēle beidzās ar Ostapenko sitienu no neērtās puses tīklā - 6-4 Austrālijas spēlētājas labā.

Atšķirībā no pirmajiem setiem šoreiz austrāliete pirmo geimu, pašai servējot, uzvarēja "sausā".

Uzvarot 13 izspēlēs pēc kārtas, Tomljanoviča panāca 2-0 un 30:0 savā labā, līdz sēriju ar saīsinātu sitienu pārtrauca Ostapenko, kurai izdevās uzvarēt divas izspēles pēc kārtas, taču geims tika zaudēts - 0-3.

Latvijas tenisiste pieļāva pārāk daudz kļūdu, un arī ceturtajā geimā deva pretiniecei trīs pēc kārtas breikbumbas, pēc strīda ar tiesnesi atspēlējot visas trīs. Tomēr, "pieklibojot" pirmajai servei, geimu nācās zaudēt - 0-4

Ostapenko pieprasīja medicīnisko pārtraukumu un kopā ar medicīniskā personāla pārstāvi pameta kortu.

Latvijas tenisiste atgriezās laukumā krietni pēc noteiktā laika, taču nekādas sankcijas viņai piemērotas netika.

Pirmās divas izspēles uzvarēja Ostapenko, otrajā gadījumā austrālietei pieļaujot dubultkļūdu. Trešajā izspēlē tiesneši fiksēja autu Latvijas tenisistei, taču videoatkārtojums lēma, ka viņa trāpījusi pa līniju, izspēli pārspēlējot.

Tomljanoviča panāca 30:30, taču nākamās divas izspēles uzvarēja Ostapenko - 1-4.

Nākamajā geimā Ostapenko deva pretiniecei divas breika iespējas pēc kārtas, austrālietei izmantojot otro un panākot 5-1.

Nākamajā geimā jau divas iespējas pēc kārtas gūt punktu bija Latvijas tenisistei, ar lielisku sitienu šķērsām laukumam no neērtās puses realizējot jau pirmo 2-5.

Astotajā geimā, zaudējusi divas pirmās izspēles, Ostapenko rezultātu izlīdzināja, taču pēc sitiena autā no neērtās puses austrāliete tika pie pirmās mačbumbas, ko ar lielisku servi izdevās atspēlēt, Tomljanovičai tikai pieskaroties bumbiņai. Toties otrās mačbumbas izspēlē Ostapenko sita autā - 2-6.

Ostapenko pieļāva astoņas dubultkļūdas servēs, kamēr pretiniece šādi kļūdījās vien divreiz. Austrāliete gan precīzāk servēja, gan ar augstāku procentu guva punktus ar pirmo un otro servi, uzvarot 90 izspēlēs mačā, kamēr Ostapenko - 80.

Ostapenko deva pretiniecei 13 breikbumas, no kurām realizētas tika septiņas, kamēr pati Latvijas tenisiste punktā pārvērta piecas no sešām breikbumbām.

Ostapenko bija vairāk uzvarētu izspēļu (26 pret 15), bet arī vairāk nepiespiesto kļūdu (31 pret 11).

Par iekļūšanu trešajā kārtā Ostapenko nopelnīja 130 pasaules ranga punktus.

Ostapenko trešdien pirmās kārtas spēlē, kas lietus dēļ otrdien tika pārcelta, ar 6-1, 6-2 sagrāva 18 gadus veco kanādieti Leilu Fernandesu (WTA 71.), bet dienu vēlāk ar 6-1, 3-6, 8-6 pieveica Darju Kasatkinu no Krievijas, kura WTA rangā atrodas pozīciju zemāk.

Tomļanoviča turnīra ievadā ar 6-2, -7-6 (7:5) pārspēja Grēti Minenu no Beļģijas (WTA 118.) un vēlāk ar 6-4, 0-6, 6-3 uzvarēja francūzieti Alizē Kornē (WTA 58.).

Abas tenisistes iepriekš karjerā tikušās tikai vienreiz, šī gada maijā Romas "WTA 1000" turnīra otrajā kārtā. Ostapenko šajā mačā uzvarēja ar 6-2, 7-6 (7:3).

Pirms dalības Vimbldonā Ostapenko izcīnīja uzvaru Īstbornas "WTA 500" turnīrā, bet austrāliete šajās sacensībās nepārvarēja kvalifikāciju. Austrālijas tenisiste šosezon tikai vienā WTA turnīrā spējusi sasniegt trešo kārtu.

Latvijas tenisiste karjeras laikā izcīnījusi četras trofejas, bet Tomļanoviča aizvien lūko izcīnīt pirmo titulu.

Ostapenko šosezon uzvarējusi 21 no 32 spēlēm, bet Tomļanoviča - 18 no 32 mačiem.

Latvijas tenisiste 2018.gadā sasniedza Vimbldonas čempionāta pusfinālu, bet gadu pirms tam aizcīnījās līdz ceturtdaļfinālam. Tomļanoviča vēl ne reizi nav spēlējusi Vimbldonas turnīra trešajā kārtā, lai arī sacensībās startē jau sesto reizi.

Piektdien dubultspēļu turnīrā Ostapenko pārī ar Martu Kostjuku no Ukrainas pirmajā kārtā ar 6-3, 6-4 uzvarēja Šveices/ASV pāri Belinda Benčiča/Sofija Kenina.

Spēle sestdien paredzēta arī Anastasijai Sevastovai (WTA 56.), kurai jātiekas ar Barboru Krejčikovu no Čehijas (WTA 17.), kurai piešķirts 14.numurs

Sezonas trešais "Grand Slam" turnīrs - Vimbldonas meistarsacīkstes - norisināsies līdz 11.jūlijam. Pērn Covid-19 pandēmijas dēļ čempionāts tika atcelts.

2019.gadā uzvaru Vimbldonā dāmu konkurencē svinēja rumāniete Simona Halepa, kura šogad savu titulu neaizstāv, bet starp vīriem pārākais bija serbs Novaks Džokovičs.