Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Bļugera pārstāvētā Vegasas "Golden Knights" triumfē Stenlija kausa izcīņā [papildināts]

© AP/Scanpix/Leta

Par Nacionālās hokeja līgas (NHL) Stenlija kausa ieguvējiem otrdien kļuva Latvijas uzbrucēja Teodora Bļugera pārstāvētā Vegasas "Golden Knights" vienība, trofeju izcīnot pirmo reizi vēsturē.

Finālsērijas piektajā spēlē "Golden Knights" savā laukumā pretinieci Floridas "Panthers" sagrāva ar 9:3 (2:0, 4:1, 3:2), sērijā svinot panākumu 4-1, bet Bļugers laukumā neizgāja.

Latvijas uzbrucējs Stenlija kausa izcīņas finālsērijā nepiedalījās, bet kopumā izslēgšanas spēlēs laukumā devās sešos mačos, kuros tika pie diviem (1+1) punktiem un pozitīva lietderības koeficienta +1. Lai Bļugera vārds tiktu iegravēts uz Stenlija kausa, viņam finālsērijā laukumā bija jādodas vismaz vienā spēlē vai arī to var izdarīt pēc komandas pieprasījuma. Līdz šim vienīgais latvietis kurš virs galvas bija cēlis prestižāko hokeja trofeju bija aizsargs Sandis Ozoliņš, kurš Stenlija kausā triumfēja 1996.gadā kopā ar Kolorādo "Avalanche", finālsērijā pieveicot tieši "Panthers".

Sērijas piektajā spēlē "Golden Knights" pirmajā periodā pēc kapteiņa Marka Stouna un Nikolasa Hāga metieniem izvirzījās vadībā ar 2:0, bet otrās trešdaļas Ārons Ekblads viesiem vienus vārtus atguva. Turpinājumā pilnībā dominēja mājinieki, kas līdz otrajam pārtraukumam iekrāja piecu vārtu pārsvaru 6:1 - precīzi meta Alekss Martiness, Railijs Smits, Stouns un Maikls Amadio.

Trešajā periodā Ivans Barbašovs panāca jau 7:1, uz ko "Panthers" atbildēja ar Sema Reinhārta un Sema Beneta vārtiem, panākot 7:3. Mača izskaņā Stouns noformēja sev "hat trick", bet punktu viesu sagrāvei pielika Nikolā Ruā, 59.minūtē panākot 9:3.

Mājinieku vārtos Eidens Hils atvairīja 32 no 35 metieniem, kamēr "Panthers" vārtsargs Sergejs Bobrovskis tika galā ar 23 no 31 metiena.

"Golden Knights" savā vien sešus gadus ilgajā vēsturē finālā spēlēja jau otro reizi, pirmajā piegājienā debijas sezonā 2018.gadā Stenlija kausa finālā ar 1-4 zaudējot Vašingtonas "Capitals".

Tik ātri pēc kluba dibināšanas līdz šim Stenlija kausā nebija triumfējusi neviena komanda. Iepriekšējais rekords piederēja Filadelfijas "Flyers", kas 1973./1974.gada sezonā izcīnīja Stenlija kausu savā septītajā pastāvēšanas gadā.

Tikmēr uzvarētāju kapteinis Marks Stouns kļuva par pirmo spēlētāju vairāk kā 100 gadu vēsturē, kurš Stenlija kausa izšķirošajā spēlē guvis "hat trick" - pēdējais to 1922.gadā paveica Beibs Dajs no Toronto "Maple Leafs".

"Sajūtas ir neticamas, nevaru aprakstīt kas darās manā vēderā," pēc mača sajūsmināts sacīja Stouns. "Tas viss, par ko varēja sapņot! 82 spēles čempionātā, tad četras kārtas Stenlija kausa izcīņā, un tu tikai mal un mal dienu no dienas. Beigās paliec vienīgais. Tas ir neticami!"

Par Kona Smita balvas ieguvēju, ko pasniedz Stenlija kausa izcīņas vērtīgākajam spēlētājam jeb MVP, kļuva "Golden Knights" uzbrucējs Žonatans Maršeso, kurš finālsērijas pēdējā mačā izcēlās ar vienu rezultatīvu piespēli, bet kopumā 22 izslēgšanas spēlēs sakrāja 25 (13+12) punktus.

Maršeso bija izslēgšanas spēļu labākais vārtu guvējs un otrs rezultatīvākais spēlētājs aiz komandas biedra, bijušā Zemgus Girgensona partnera Bufalo "Sabres" vienībā Džeka Aikela (6+20).

32 gadus vecais Maršeso kļuvis par pirmo spēlētāju pēc leģendārā Veina Grecka, kurš kā nedraftēts atzīts par Stenlija kausa izcīņas vērtīgāko spēlētāju. Maršeso Lasvegasas komandai pievienojās tās pirmajā pastāvēšanas gadā paplašināšanās drafta ietvaros tieši no "Panthers". Pirms tam viņš pārstāvēja arī Tampabejas "Lightning" un Kolumbusas "Blue Jackets".

Maršeso ir "Golden Knights" rekordists punktos (348), gūtajos vārtos (150), rezultatīvajās piespēlēs (198), gūtajos vārtos vairākumā (34), punktos vairākumā (86) un uzvaras vārtos (27). Tāpat kanādiešu uzbrucējs ir viens no trim spēlētājiem (vēl Viljams Karlsons un Railijs Smits), kurš aizvadījis visas 88 spēles Stenlija kausā "Golden Knights" vēsturē.

Pagājušajā sezonā par čempioni kļuva Kolorādo "Avalanche", kas finālsērijā ar 4-2 pieveica iepriekšējo divu sezonu uzvarētāju Tampabejas "Lightning".