Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Latvijas junioru hokeja izlase pasaules čempionātā zaudē slovākiem

© SCANPIX/Zuma Press

Latvijas U-20 vīriešu hokeja izlase piektdien Monktonā pasaules junioru čempionātā ceturtajā apakšgrupas mačā ar rezultātu 0:3 (0:1, 0:0, 0:2) piekāpās Slovākijai un turpinājumā spēlēs par vietas saglabāšanu elites divīzijā.

16.minūtē noraidījumu par klupināšanu nopelnīja Ģirts Silkalns. Latvijas hokejistiem gandrīz izdevās izturēt mazākumu, tomēr vien astoņas sekundes līdz tā beigām, tiekot pie atlēkušās ripas, Patriku Bērziņu pārspēja Alekss Černiks. Perioda izskaņā par saķeršanos abpusējo noraidījumu saņēma latvietis Anrī Ravinskis un slovāks Maksims Štrbāks.

Otrajā periodā pēc neizmantota vairākuma Latvijai vienu reizi nācās spēlēt mazākumā, kad 33.minūtē divu minūšu noraidījumu nopelnīja Klāvs Veinbergs. Šoreiz Latvijai izdevās neielaist vārtus mazākumā, kā arī reizi viens pret vārtsargu pretuzbrukumā aizskrēja Dans Ločmelis, taču vārtsargs atvairīja viņa metienu.

Tuvojoties trešdaļas izskaņai, Latvija tika vēlreiz pie vairākuma, kurā izdevās vairākas reizes mest pa pretinieku vārtiem, atkal visas ripas slovāku vārtsargam atvairot.

Savukārt izšķirošajā trešdaļā 50.minūtē Slovākijas hokejisti devās pretuzbrukumā, kas noslēdzās ar Šimona Nemeca gūtiem vārtiem. Brīdī, kad bija palikušas mazāk nekā četras minūtes, Latvija nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju.

Latvijas hokejistiem izdevās vairākas reizes izpildīt metienus pa pretinieku vārtiem, taču slovākiem izdevās pārtvert ripu un jau tukšos vārtus to raidīja Filips Mešārs.

B apakšgrupā pirmajā vietā atrodas Somija, kas trīs spēlēs izcīnījusi septiņus punktus, otro vietu ieņem ASV hokejisti ar sešiem punktiem un labāko trijnieku noslēdz Slovākija, kas trīs mačos arī izcīnījusi sešus punktus. Ceturtā ir Šveice ar četriem punktiem, bet Latvija, kas aizvadījusi jau visas četras spēles, tikusi pie viena punkta un ieņēma piekto vietu.

Latvija līdz ar neveiksmi pret slovākiem zaudēja iespējas kvalificēties ceturtdaļfinālam un nākamnedēļ cīnīsies par vietas saglabāšanu elites divīzijā ar A grupas vājāko komandu.

Jau vēstīts, ka Latvijas izlase turnīru sāka ar zaudējumu 2:5 ASV komandai un neveiksmi pēcspēles metienos 2:3 pret Šveices jaunajiem hokejistiem, bet trešajā mačā ar 0:3 tika atzīts Somijas pārākums.

Spēlē pret Šveici Latvijas izlasē nopietnu savainojumu guva aizsargs Silvers Uvis Lazarenoks, kura vietā turnīram pieteikts uzbrucējs Kristiāns Sāmītis.

Savukārt Slovākijas U-20 izlase turnīru sāka ar zaudējumu pret somiem ar 2:5, kam sekoja pārliecinoša uzvara pār ASV valstsvienību ar 6:3.

Pēdējo reizi Latvijas un Slovākijas juniori pasaules čempionātā tikās šovasar augustā, kad pie panākuma pēcspēles metienu sērijā tika slovāki, gūstot panākumu mačā ar 3:2.

B apakšgrupā šodien tā bija vienīgā spēlē, kamēr A grupā spēkus mēros Vācijas un Austrijas izlases.

Pasaules čempionātā A apakšgrupā līdere ar astoņiem punktiem trīs mačos ir Zviedrija, tālāk seko Čehija ar septiņiem punktiem, bet kanādieši tikuši sešiem punktiem un ieņem trešo vietu. Vācija un Austrija, kuras aizvadījušas attiecīgi divus un trīs mačus, pie punktiem nav tikušas un dala ceturto un piekto pozīciju.

Četras labākās no piecām grupas komandām iekļūs ceturtdaļfinālā, bet piektās vietas ieņēmušās vienības cīnīsies par palikšanu spēcīgāko divīzijā, no kuras izkritīs vājākā komanda.

Iepriekšējā pasaules junioru čempionātā, kas augustā notika Kanādas pilsētā Edmontonā, Latvijas komanda pirmo reizi vēsturē iekļuva ceturtdaļfinālā, kopvērtējumā ierindojoties septītajā vietā. Neviena komanda no elites divīzijas neizkrita.

Sākotnēji gadu mijas čempionāta organizēšana bija uzticēta Krievijas pilsētai Novosibirskai, taču pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā šīs tiesības tika atņemtas, un čempionāta organizēšana trešo reizi pēc kārtas uzticēta Kanādai. Divas iepriekšējās reizes čempionāts notika Edmontonā.

Pasaules U-20 čempionāts elitē no 26.decembra līdz 5.janvārim norisināsies Kanādas pilsētās Helifeksā un Monktonā.

Artim Ābolam izlasē palīdz treneri Kārlis Zirnis, Artūrs Āboliņš, vārtsargu treneris Edgars Masaļskis, video treneris Pēteris Groms un fiziskās sagatavotības treneris Mārtiņš Klucis.

Latvijas izlases kapteinis pasaules čempionātā ir Gustavs Ozoliņš, bet asistenti - Martins Laviņš un Darels Dukurs. Kā pēdējais no izlases tika atskaitīts Dāvis Borozinskis. Latvijas izlases rīcībā ir 25 spēlētāji - turnīram drīkst pieteikt 20 laukuma spēlētājus un trīs vārtsargus, bet vēl divi hokejisti var atrasties rezervē.

Latvijas U-20 valstsvienības sastāvs pasaules junioru čempionātā:

Vārtsargi: Patriks Bērziņš (Danberi "Hat Tricks", NAHL), Linards Lipskis (Bismarkas "Bobcats", NAHL), Kārlis Mežsargs (Kārni "Tri-City Storm", USHL);

Aizsargi: Niks Feņenko (Bēkomo "Drakkar", QMJHL), Bogdans Hodass (Medisinhetas "Tigers", WHL), Rihards Simanovičs (Amarilo "Wranglers", NAHL), Dario Mackevičs ("Mogo"/LSPA), Elvis Laškovs (Ferlahas NHA, Austrija), Edgars Kazaks, Silvers Lazarenoks (abi - "Zemgale"/LLU), Gustavs Ozoliņš (Minesotas "Wilderness", NAHL);

Uzbrucēji: Rodžers Bukarts (Cīrihes "Lions", Šveice), Emīls Veckaktiņš, Roberts Cjunskis (abi - "Lugano", Šveice), Martins Laviņš (Sīdarrepidsas "RoughRiders", USHL), Kristiāns Samītis (Filadelfijas "Rebels", NAHL), Darels Dukurs (Langnavas "Tigers", Šveice), Rainers Dārziņš (Šelefteo AIK, Zviedrija), Ģirts Silkalns (Fārgo "Force", USHL), Rainers Rullers, Pēteris Purmalis (abi - "Zemgale"/LLU), Dans Ločmelis ("Luleo", Zviedrija), Sandis Vilmanis (Sarnijas "Sting", OHL), Klāvs Veinbergs (Linkolnas "Stars", USHL), Anrī Ravinskis (Blēnvilas/Boisbriānas "Armanda", QMJHL).