Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Latvijas vīriešu hokeja izlase šodien pasaules čempionāta ceturtajā mačā tiksies ar Čehiju

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Latvijas vīriešu hokeja izlase šodien pasaules čempionāta ceturtajā mačā tiekas ar Čehiju, abām izlasēm cīnoties par svarīgiem punktiem cīņā par ceturtdaļfinālu.

B apakšgrupas mačs "Nokia Arena" Tamperē sākās plkst.20.20, tiešraidē to pārraidot Latvijas Televīzijas 7.kanālam (LTV7).

Aizsargs Kristaps Sotnieks šodien elites divīzijā aizvadīs savu 87.spēli, kas ir visvairāk par visiem Latvijas izlases hokejistiem. Savulaik 86 spēles augstākajā divīzijā laukumā devās Aleksandrs Ņiživijs.

B apakšgrupā līdere ar 11 punktiem četrās spēlēs ir Zviedrijai, kurai ar desmit punktiem četros mačos seko Somija. Pa pieciem punktiem trīs un četrās cīņās ir ASV un Norvēģijai. Četrus punktus trīs dueļos guvusi Čehija, pa trīs punktiem trīs un četrās cīņās ir Latvijai un Austrijai, kamēr Lielbritānija trīs mačos tikusi pie punkta.

A apakšgrupā Helsinkos plkst.16.20 būs Dānijas un Vācijas pretstāve, bet četras stundas vēlāk laukumā dosies Kanāda un Kazahstāna. Pirmā spēle būs vērojama kanālā "360TV", bet otrā - "360TV hokejs".

Helsinku grupā līdere ar 12 punktiem četrās spēlēs ir Šveice, deviņus punktus trīs dueļos guvusi Kanāda, bet pa sešiem punktiem trīs cīņās nopelnījušas Dānija un Vācija. Francijai ir pieci punkti četrās cīņās, Slovākija guvusi trīs punktus četros dueļos, Itālijai ir viens punkts četros mačos, bet Kazahstāna aizvadījusi trīs spēles un pagaidām ir bešā.

Pasaules čempionāta ievadā latvieši saskārās ar problēmām metienu realizācijā un ar 1:4 zaudēja ASV, turpinājumā strīdīgs un lieks noraidījums maksāja zaudējumu 1:2 Somijai, bet pirmdien ar 3:2 smagā cīņā tika pārspēta Norvēģija. Čehijas hokejisti meistarsacīkšu sākumā ar 5:1 uzvarēja Lielbritāniju, pēc tam ar 3:5 zaudēja pašreizējai apakšgrupas līderei Zviedrijai, bet otrdien negaidīti ar 1:2 pēcspēles metienu sērijā zaudēja Austrijai.

Otrdien Latvijas izlases rindas papildināja aizsargs Kristiāns Rubīns, bet trešdien kļuva zināms, ka čempionātā nespēlēs uzbrucējs Teodors Bļugers. Pēc Bļugera atteikuma Latvijas izlase var pieteikt uzbrucēju Klāvu Veinbergu, kurš šosezon "Zemgale"/LLU sastāvā kļuva par Latvijas čempionu.

Čehijas hokeja izlase trešdien no Ziemeļamerikas sagaidīja Nacionālajā hokeja līgā rezultatīvi spēlējošo uzbrucēju Davidu Pastrņāku. Ceturtdien plānota uzbrucēja Davida Kempfa pievienošanās, bet nedēļas sākumā Tamperē ielidoja aizsargs Mihals Kempnijs.

Piektdien Latvija cīnīsies ar Austriju, svētdien latvieši pirmo reizi pasaules čempionātā spēlēs pret Lielbritānijas hokejistiem, bet grupu turnīru noslēgs otrdien ar maču pret Zviedriju.

Pēc neatkarības atjaunošanas Latvija ar Čehiju tikusies desmit reizes un nav uzvarējusi nevienā mačā. Punktos "aizķerties" vien izdevies 2006.gadā par neizšķirtu un desmit gadus vēlāk par zaudējumu pēcspēles metienu sērijā.

Latvijas izlases kapteinis čempionātā ir Rodrigo Ābols, bet viņam asistē Rūdolfs Balcers un Artūrs Kulda.

Vislielākā pasaules čempionātu pieredze ir aizsargam Kristapam Sotniekam, kurš spēlē savās 13.meistarsacīkstēs. Uzbrucējiem Ronaldam Ķēniņam un Robertam Bukartam, kā arī aizsargam Artūram Kuldam šis ir attiecīgi devītais, astotais un septītais čempionāts. Deviņi hokejisti nav spēlējuši nevienā pieaugušo čempionātā.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) atstādināja no IIHF rīkotajām sacensībām visas Krievijas un Baltkrievijas izlases un klubus. Krievijas un Baltkrievijas vietā spēlēs Francija un Austrija, kuras bija rangā visaugstāk esošās izlases no valstīm, kam nebija paredzēts spēlēt augstākajā divīzijā.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra vājākās komandas atšķirībā no pagājušā gada pametīs spēcīgāko divīziju, un nākamgad to vietā starp 16 labākajām būs Slovēnija un Ungārija.

2022.gada pasaules čempionāts Somijā norisināsies līdz 29.maijam.

Latvijas vīriešu hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam:

Vārtsargi: Elvis Merzļikins (Kolumbusas "Blue Jackets", NHL), Gustavs Dāvis Grigals (Aļaskas Fērbenksas Universitāte, NCAA), Artūrs Šilovs (Ebotsfordas "Canucks", AHL);

Aizsargi: Jānis Jaks ("Soči", KHL), Kārlis Čukste (Tršinecas "Ocelārži", Čehija), Kristaps Sotnieks (Rīgas "Dinamo", KHL), Roberts Mamčics ("Linkoping", Zviedrija), Arvils Bergmanis (Aļaskas Fērbenksas Universitāte, NCAA), Artūrs Kulda (Krēfeldes "Pinguine", Vācija), Kristaps Zīle (Litvīnovas "Verva", Čehija), Sandis Smons (Ženēvas "Servette", Šveice), Kristiāns Rubīns (Toronto "Marlies", AHL);

Uzbrucēji: Mārtiņš Dzierkals (Plzeņas "Škoda", Čehija), Rihards Bukarts (Vladivostokas "Admiral", KHL), Roberts Bukarts (Vītkovices "Ridera", Čehija), Andris Džeriņš (Lincas "Black Hawks", Austrija), Rihards Marenis (Ērnšeldsvīkas "MoDo", Zviedrija), Deniss Smirnovs (Ženēvas "Servette", Šveice), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice), Oskars Batņa (Mikeli "Jukurit", Somija), Renārs Krastenbergs (Villahas VSV, Austrija), Klāvs Veinbergs ("Zemgale"/LLU, Latvija), Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Nikolajs Jelisejevs (Ērnšeldsvīkas "MoDo", Zviedrija), Rūdolfs Balcers (Sanhosē "Sharks", KHL).

Čehijas vīriešu hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātā:

Vārtsargi: Karels Vejmelka (Arizonas "Coyotes", NHL), Mareks Langamers (Tamperes "Ilves", Somija), Lukāšs Dostāls (Sandiego "Gulls", AHL);

Aizsargi: Jans Ščotka (Jiviskeles JYP, Somija), Mihals Jordāns (Habarovskas "Amur", KHL), Dāvids Jiržičeks (Pilzenes "Škoda", Čehija), Dāvids Sklenička (Oulu "Karpat", Somija), Tomāšs Kundrāteks (Tršinecas "Ocelārži"), Čehija), Filips Hroneks (Detroitas "Red Wings", NHL), Radims Simeks (Sanhosē "Sharks", NHL), Mihals Kempnijs (Vašingtonas "Capitals", NHL);

Uzbrucēji: Jiri Černohs, Jakubs Fleks (abi - Karlovi Vari "Energie", Čehija), Matejs Blūmels (Pardubices "Dynamo", Čehija), Jiri Smejkals (Lahti "Pelicans", Somija), Romāns Červenka (Rapersvīlas "Jona Lakers", Šveice), Matejs Stranskis ("Davos", Šveice), Mihaels Špačeks (Gēteborgas "Frolunda", Zviedrija), Dāvids Krejči ("Olomouc", Čehija), Hineks Zohorna ("Oskarshamn", Zviedrija), Jakubs Vrāna (Detroitas "Red Wings", NHL), Tomāšs Hērtls (Sanhosē "Sharks", NHL), Davids Pastrņāks (Bostonas "Bruins", NHL), Davids Kempfs (Toronto "Maple Leafs", NHL).