Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Vītoliņš: Latvijas izlasei Pekinas spēles bez NHL hokejistiem var dot priekšrocības

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Latvijas izlasei dalība Pekinas olimpiskajās spēlēs bez NHL hokejistiem februārī var dot priekšrocības, Latvijas izlases galveno treneri Hariju Vītoliņu citē Latvijas sabiedrisko mediju portāls "Lsm.lv".

Jau ziņots, ka trešdien Nacionālā hokeja līga (NHL) paziņoja, par to, ka tās spēlētāji nepiedalīsies Pekinas olimpiskajās spēlēs un pārtraukuma uz spēļu laiku nebūs.

"Hokeja lielvarām steidzami jāapzina savas tuvākās rezerves, savukārt pārējām izlasēm, tostarp Latvijai, tas var dot zināmas priekšrocības", uzskata valstsvienības galvenais treneris Harijs Vītoliņš, piebilstot, ka sarunās ar Slovākijas izlasi Šveices turnīrā arī slovāki pauduši viedokli, ka viņiem ar mazu spēlētāju pienesumu NHL šāds formāts varētu būt izdevīgāks.

"Mēs zaudējam piecus NHL spēlētājus, topa komandas zaudē divdesmit piecus. Mums ir lielākas iespējas sevi labāk parādīt bez NHL spēlētājiem," uzskata Vītoliņš, liekot manīt, ka Kanādas, ASV, Krievijas, Čehijas, Zviedrijas un Somijas komandas varētu uz spēlēm sūtīt pilnībā no NHL hokejistiem sastāvošus spēlētāju sastāvus.

Latvijai šosezon NHL vismaz vienu spēli ir aizvadījuši pieci hokejisti - vārtsargs Elvis Merzļikins, uzbrucēji Rūdolfs Balcers, Zemgus Girgensons un Teodors Bļugers un aizsargs Kristiāns Rubīns, kuri varētu iztrūkt arī Pekinā.

Hokejistus, kuri varētu pretendēt uz rezervēm, divos gada nogales turnīros mēģināja vētīt Vītoliņš, taču viņš uzskata, ka "ir pārāk maz spēļu un laika, lai viņus pārbaudītu. Tajā pašā U-20 izlasē ir virkne spēlētāju, kas varētu konkurēt un ienākt izlasē. Arī tagad nav tā, ka nebūtu, ar ko aizvietot NHL hokejistus. Tie resursi, kas ir, tie arī ir."

Treneris spriež, ka diezgan daudz var vēl paspēt pirms olimpiskā turnīra, jo Eiropas klubos pēdējās spēles ir 28.-29.janvārī, bet pirmā spēle Latvijas izlasei Ķīnā - 10.februārī. Tāpat viņš labprāt aizvadītu kādu pārbaudes spēli ar Rīgas "Dinamo" vai kādu citu pretinieku Latvijā un Ķīnā.

NHL hokejisti ir startējuši piecos olimpiskajos turnīros pēc kārtas, sākot ar Nagano 1998.gadā un beidzot ar Sočiem 2014.gadā. 2018.gadā Dienvidkorejā NHL hokejisti nepiedalījās.

Pekinas olimpiskās spēles notiks no 2022.gada 4. līdz 20.februārim. Spēles tiks atklātas 4.februārī, bet Latvijas izlases pirmā spēle pret Zviedriju ieplānota 10.februārī.