Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Latvijas Hokeja federācija ar valstsvienības galveno treneri Vītoliņu noslēgusi jaunu līgumu

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Latvijas Hokeja federācija (LHF) ar valstsvienības galveno treneri Hariju Vītoliņu noslēgusi jaunu divu gadu līgumu, tajā iekļaujot punktu par iespējamu sadarbības turpināšanu.

Vītoliņš par Latvijas hokeja izlases treneri tika iecelts 26.jūlijā. Sākotnēji sadarbība bija paredzēta līdz olimpiskā kvalifikācijas turnīra beigām.

Latvijas izlasei kvalifikācijas turnīrā izdevās izcīnīt uzvaru un iegūt ceļazīmi uz Pekinas olimpiskajām spēlēm, kā rezultātā Vītoliņš tika atalgots ar jaunu divu gadu līgums, kas noslēgsies 2023.gada jūnijā. Sadarbība starp abām pusēm var turpināties arī pēc divu gadu līguma.

Vītoliņa asistents kvalifikācijas turnīrā bija Artis Ābols, kurš pēdējos gadus darbojies Latvijas izlasē galvenā trenera asistenta amatā. Pagaidām gan nav zināms, kuri būs Vītoliņa asistenti un treneru korpuss tiks veidots atbilstoši tam, cik liela delegācija varēs doties uz Pekinas olimpiskajām spēlēm.

Kā stāstīja LHF prezidents Aigars Kalvītis, līgumā atrunāts, ka Vītoliņš drīkstēs strādāt kādā klubā, taču prioritātei jābūt izlases vadīšanai. "Mums vajadzīgs praktizējošs treneris. Mēs pat būtu priecīgi, ja mums būtu treneris, kurš paralēli strādā klubā," teica Kalvītis.

Noteikts mērķis Vītoliņam nav uzstādīts, taču Latvijas izlases trenerim jāstrādā tā, lai valstsvienība varētu cīnīties par vietu astoņu labāko komandu pulkā. Tāpat Vītoliņam būs jāstrādā sadarbībā ar jaunatnes izlašu treneriem.

Pagaidām zināmas divas Latvijas izlases pretinieces novembrī gaidāmajos pārbaudes mačos - Dānija un Norvēģija.

"Pievērsīsim uzmanību plašākam spēlētāju lokam, lai radītu pēc iespējas lielāku konkurenci izlasē. Divi gadi ir optimālais laiks, kuru laikā var kaut ko ieviest. Mans darbs ietver arī spēlētāju attīstīšanu ilgtermiņā, piemēram, palīdzēt pārejā uz pieaugušo hokeju," stāstīja Vītoliņš.

"Pasaulē komandas nestāv uz vietas, visi meklē iespējas, kā kaut ko uzlabot un darīt. Mūsu uzdevums ir radīt augsta līmeņa spēlētājus nākotnei. Visās vecuma grupas mērķis ir radīt kvalitāti," atzīmēja izlases treneris.

Pekinas olimpiskajās spēlēs izlases varēs startēt ar Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētājiem.

"Piedalīties turnīrā ar pašiem labākajiem - tā ir goda lieta. Mums ir azarts parādīt, ko mēs spējam uz viņu fona. Tas būs īsts turnīrs, kurā varēs redzēt meistarību un reālo situāciju hokejā," atzina Vītoliņš.

Kā stāstīja LHF ģenerālsekretārs Viesturs Koziols, pagaidām norisinās sarunas par spēlētāju, tajā skaitā NHL hokejistu, apdrošināšanu.

"Mērķis ir, lai lielāko daļu apdrošināšanas segtu Starptautiskā Olimpiskā komiteja," teica Koziols. Noprotams, ka nacionālajām federācijām nebūs jāsedz spēlētāju apdrošināšana.

Tāpat Koziols atklāja, ka "Daugavas" ledus hallē viens no laukumiem tiks pielāgots Pekinas olimpisko spēļu laukuma izmēram, lai hokejisti varētu pēc iespējas labāk sagatavoties Olimpiādes turnīram.

Trenera karjeras laikā Vītoliņš kronēts par pasaules un olimpisko čempionu, kā arī trīskārtēju Gagarina kausa uzvarētāju. Pasaules čempionātā viņš arī izcīnījis sudraba un divas bronzas godalgas.

12 sezonas Vītoliņš strādājis Kontinentālajā hokeja līgā. Tāpat pieredzi speciālists iekrājis Šveicē.