Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Miris leģendārs Latvijas hokejists Mihails Abalmasovs

© f64.lv, Kaspars Krafts

Vasaras pēdējā dienā, 31.augustā, 68 gadu vecumā miris leģendārais Latvijas hokejists Mihails Abalmasovs, kas spēlēja ar 8. numuru.

Deviņas sezonas (no 1975. līdz 1986.gadam) viņš spēlēja augstākās līgas komandā Rīgas "Dinamo" un 355 spēlēs guva 86 vārtus un veica 40 rezultatīvas piespēles.

Mihails tiek uzskatīts par vienu no rezultatīvākajiem Rīgas "Dinamo" spēlētājiem PSRS periodā, kad komandu vadīja slavenais hokeja treneris Viktors Tihonovs.

Mihails bija uzbrucējs, kas spēlējis tandēmā ar Helmutu Balderi un citiem leģendāriem Latvijas hokejistiem.

Atvadīšanās no hokejista notiks rīt, 4.septembrī, pulksten 14.00 Bolderājas kapsētā.

Mihailu Abalmasovu uz Rīgu uzaicināja Viktors Tihonovs 1974./1975.gada sezonā, lai stiprinātu Rīgas "Dinamo" komandu. Jau 1977.gadā viņš piedalījās sensacionālajā spēlē, kurā tika sakauts čempionāta vistitulētākais hokeja klubs Maskavas ACSK, un pēc tam Viktors Tihonovs tika uzaicināts trenēt ACSK. Vēlāk Mihails trenējās Ēvalda Grabovska un Vladimira Jurzinova vadībā. Hokejista karjeru viņš ir sācis Ustjkamenogorskas komandā "Torpedo", bet hokeju spēlēja no 9 gadu vecuma - pirmo reizi uz ledus viņu izlaida vectēvs tālajā 1961.gadā Altaja novada Rubcovskā.

Mihaila Abalmasova nopelnus Latvijas hokeja attīstībā ir augstu novērtējuši gan sporta līdzjutēji, gan speciālisti, kā arī viņš ir minēts vairākās publikācijās. Piemēram, piezīmes par Mihailu var atrast Rīgas "Dinamo" trenera Ēvalda Grabovska darbā "Hokeja elpas skartie", Aiņa Ulmaņa grāmatā "Melnās ripas bruņinieki. Latvijas hokeja vēsture", kā arī Mihaila Šahnazarova romānā "Слева молот, справа серп" (pa kreisi āmurs, pa labi sirpis).

2021.gada 3.oktobrī Mihailam būtu apritējuši 69 gadi.