Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Šodien Pasaules hokeja čempionātā norisināsies apakšgrupu līderu cīņas

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Latvijas hokeja izlase Rīgā notiekošajā 2021.gada pasaules čempionātā šodien nedosies laukumā, toties būs abu apakšgrupu līderu cīņas.

"Arēnā Rīga" plkst.16.15 nūjas krustos ASV un Slovākija, bet četras stundas vēlāk spēlēs Somija ar Čehiju.

ASV, kas ar 18 punktiem uzvarēja B grupā, pēdējoreiz medaļas izcīnīja 2018.gadā Dānijā, kad mājās brauca ar bronzas godalgām. Tikmēr Slovākijai jau iekļūšana ceturtdaļfinālā ir panākums, iekļūstot "play-off" ar 12 punktiem A grupā un ceturto vietu. Pēdējoreiz medaļas slovāki kaklā kāra 2021.gadā, izcīnot sudrabu.

Tā kā 2020.gadā Šveicē paredzētais čempionāts Covid-19 pandēmijas dēļ nenotika, pašreizējie pasaules čempioni joprojām ir somi, kuri triumfēja 2019.gadā Slovākijā. Arī grupu turnīru čempioni aizvadīja pārliecinoši, ar 17 punktiem B grupā ieņemot otro vietu.

Čehi turpretī ilgu laiku bija uz robežas kopā ar Zviedriju, kas palika ārpus izslēgšanas spēlēm. Tomēr finiša spurts piecu uzvaru veidā ļāva viņiem ar 13 punktiem ieņemt trešo vietu A grupā. Arī čehu problēmas ir ieilgušas, tāpat kā kaimiņiem slovākiem pie medaļām - bronzas - pēdējo reizi tiekot pirms deviņiem gadiem.

Olimpiskajā sporta centrā ceturtdienu ieskandinās Šveices un Vācijas spēle, bet plkst.20.15 notiks Kanādas duelis ar Krievijas Olimpiskās komitejas (OKR) komandu.

Šveice noteikti būs favorīte mačā ar Vāciju, kura par spīti teicamam sākumam - trim uzvarām - tomēr tikai pēdējā spēlē iekļuva izslēgšanas maču turnīrā, ar 12 punktiem B grupā ieņemot trešo vietu. Tikmēr šveicieši piecās čempionāta spēlēs strādāja kā šajā valstī ražoti pulksteņi, taču divās cīņās piedzīvoja fiasko - 0:7 pret Zviedriju un 1:4 - pret OKR vienību.

Šveicieši ir 2018.gada vicečempioni, bet Vācijai bez 2018.gada olimpisko spēļu sudraba lauriem uz iepriekšējām medaļām jālūkojas no 68 gadu attāluma. 1953.gadā Šveicē Vācija tika pie sudraba.

Visbeidzot OKR komanda ir viena no turnīra galvenajām pretendentēm uz zeltu. A grupā tā ieņēma pirmo vietu ar 17 punktiem, zaudēdama tikai Slovākijai - 1:3. Tikmēr Kanāda vāji iesāka čempionātu, ar 0:2 zaudējot Latvijai, taču turnīra gaitā sniegumu cīņās pret vājākiem pretiniekiem uzlaboja un, pateicoties Latvijas zaudējumam pēdējā mačā, iekļuva ceturtdaļfinālā, ar iegūstot ceturto vietu B grupā ar desmit punktiem.

Kanādiešu spēks vislabāk izpaužas izslēgšanas spēlēs, kas šī ceturtdaļfināla iznākumu padara vēl neprognozējamāku. Kanāda visbiežāk ir kļuvusi par čempioni (26 reizes), pēdējoreiz to sasniedzot 2016.gadā, bet pēdējā čempionātā zaudēja somiem finālā.

Latvijas izlasei čempionāts beidzās otrdien ar zaudējumu Vācijai - 1:2. B grupā Latvija ar deviņiem punktiem finišēja sestajā vietā.

2022.gadā turnīru plānots uzņemt Somijai (Helsinkiem un Tamperei), 2023.gadā - Krievijai (Sanktpēterburgai), 2024.gadā Čehijai (Prāgai un Ostravai), bet 2025.gadā - Zviedrijai un Dānijai.

2021.gada pasaules čempionāts Rīgā notiks līdz 6.jūnijam.

Rīga pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi uzņēmusi 2006.gadā.