Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Pasaules čempionāts hokejā: vai skatītājiem ļaus vērot spēles klātienē?

© f64.lv, Oksana Džadana

Saeima 20.maijā, balsojot kopā ar opozīciju, uzdeva valdībai nekavējoties izstrādāt kārtību, lai pret Covid-19 vakcinētajiem un slimību nesen pārslimojušajiem ļautu klātienē vērot pasaules hokeja čempionātu. Veselības ministrs Daniels Pavļuts LTV raidījumam "Rīta panorāma" atzina, ka ceturtdien valdībai tiks prezentēts ministrijas izstrādātais situācijas izvērtējums.

Sākotnēji Veselības ministrija iebilda pret skatītāju klātbūtni Pasaules čempionātā hokejā. Tomēr Saeima uzdeva valdībai izstrādāt kārtību, lai daļa hokeja fanu varētu vērot spēles klātienē.

"Veselības ministrija nekādā veidā neiebilst pret hokeju vai pret līdzi jušanu hokejā. Mēs tiecamies pēc tā, lai Latvijas iedzīvotāji būtu drošībā un pasargāti, un nesaslimtu, tas ir mūsu galvenais mērķis," atzina Pavļuts.

Viņš uzsvēra, ka līdzšinējie iebildumi, pret skatītāju klātbūtni čempionātā, ir bijuši epidemioloģiska rakstura.

Ministrs skaidroja, ka cilvēki, kuri nav vakcinējušies, bet veikuši vien Covid-19 testu, nebūtu droši ilgstoši atrasties iekštelpās.

Savukārt, saistībā ar vakcinētām personām, ir jāizvērtē dažādi aspekti. Ministrs uzsvēra, ka nepieciešams izvērtēt vai šāda situācija, ka potētās personas var vērot klātienē čempionātu, nerada diskrimināciju, vai netaisnību pret tiem, kuriem nav bijusi iespēja vakcinēties.

Pret Covid-19 vakcinēto personu priekšrocības stāsies spēkā jūnija vidū. Pavļuts pauda, ka šonedēļ ministrija valdībai prezentēs plašas priekšrocības, kas attieksies uz vakcinētām personām.

"Tagad čempionāta sākuma posmā un čempionāta laikā mēs neesam spējīgi nodrošināt šādas priekšrocības. Tas nav iespējams arī no dažādiem aspektiem, jo jūnija vidū būs pieejams digitālā zaļā sertifikāta sisitēma, kas darbosies Eiropā kopumā."

Pavļuts skaidroja, ka Ministru prezidents uzdeva ministrijai izvērtēt apstākļus, vai varētu čempionāts norisināties ar skatītāju klātbūtni. Ministrija ir veikusi risku un iespēju analīzi. Šī analīze tiks nosūtīta premjeram un valdības sēdē kopistiski tiks pieņemts lēmums.

"Veselības ministrija uzskata, ka nevakcinētiem cilvēkiem tas ir epidemioloģiski bīstami. Savukārt attiecībā uz vakcinētiem cilvēkiem, ir nopietni jāvērtē juridiskie aspekti, diskriminācijas aspekti pret cilvēkie, kam vakcinēties iespēja vēl nav bijusi nodrošināta," kā arī būtiskas ir tehniskās problēmas, tā ministrijas viedokli skaidroja Daniels Pavļuts.

Jau vēstīts, ka Saeima atbalstīja JKP izstrādāto lēmumprojektu, kas uzdot Ministru kabinetam "nekavējoties izstrādāt kārtību", kādā pasaules hokeja čempionāta spēles klātienē drīkstētu apmeklēt personas, kuras ir vakcinētas pret Covid-19 un ir pagājis nepieciešamais vairāku nedēļu laiks, lai būtu izveidojusies imunitāte, un personas, kuras var dokumentāri pierādīt Covid-19 pārslimošanu.