Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Hārtlijs par Latvijas izlases sastāvu hokeja čempionātam: Mums priekšā ir daudz grūtu lēmumu

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Latvijas vīriešu hokeja izlases treneru kolektīvam priekšā ir daudz grūtu lēmumu par komandas sastāva izvēli mājās gaidāmajam pasaules čempionātam, otrdien preses konferencē uzsvēra valstsvienības galvenais treneris Bobs Hārtlijs.

2021.gada pasaules čempionāts Rīgā notiks no 21.maija līdz 6.jūnijam. Latvijas hokeja izlase piektdien un sestdien "Arēnā Rīga" un Olimpiskajā sporta centrā aizvadīs pēdējās pārbaudes spēles pirms pasaules čempionāta, divreiz cīnoties ar Šveices valstsvienību.

"Mums priekšā ir daudz grūtu lēmumu, jo īpaši attiecībā uz uzbrucējiem, kur ir liela konkurence. Izmēģinām dažādus uzbrucēju virknējumus. Labprāt spēlētu vairāk pārbaudes maču, taču visas komandas ir vienādā situācijā," atzīmēja Hārtlijs.

Izlases galvenais treneris atteicās prognozēt, vai komandai varēs pievienoties uzbrucējs Teodors Bļugers, jo viņam gaidāmas cīņas Stenlija kausā.

"Skatīsimies, kā Pitsburgas "Penguins" uzsāks Stenlija kausa izcīņu, taču jāņem vērā sanitārais protokols, kas liedz iesaistīties spēlēs piecas dienas pēc ierašanās Rīgā. Apzināmies Bļugera vērtību komandai, taču viņam ir uzdevums palīdzēt "Penguins" komandai izcīnīt Stenlija kausu," stāstīja Hārtlijs.

Centra uzbrucēju deficīta dēļ šajā pozīcijā tiek iespēlēts Miks Indrašis.

"Domāju, ka Miks komfortablāk jūtas laukuma malā, taču jāņem vērā situācija, kādā esam ar centra uzbrucējiem. Šajā pozīcijā izmēģinām vairākus spēlētājus, taču tajā pat laikā mums vajag sabalansēt uzbrucēju virknējumus. Dažām maiņām vajadzēs nest enerģiju un demonstrēt labu spēli abos laukuma galos, citām - jāgūst vārti," skaidroja Hārtlijs.

Uzbrucējs Gunārs Skvorcovs iepriekšējā sezonā biežāk tika izmantots aizsarga pozīcijā.

"Gunāram ir laba hokeja izjūta. Pagaidām viņš ir aizsargs, taču iespēlējam viņu kā uzbrucēju vairākumā. Viņš pienes komandai papildu vērtību, jo var dot artavu vairākās pozīcijās," teica Hārtlijs.

Valstsvienības stūrmanim bija grūti pateikt, vai izlase ir spēcīgāka vai vājāka kā iepriekšējos pasaules čempionātos.

"Uzvārdi man īsti neko nenozīmē, jo uzvaru var izcīnīt tikai uz ledus, nevis uz papīra. Viss ir atkarīgs no vēlēšanās. Ir daudz komponentes - disciplīna, vārtu sargāšana, nedaudz veiksmes. Man patīk tas, ko redzu. Esmu iepazinis daudzus spēlētājus, ziņu viņu stiprās puses, ko varu izmantot, un vājās puses, ko varu paslēpt. Nav šaubu, ka uz ledus kāpsim kā vienota komanda," uzsvēra Hārtlijs.

Latvijas izlasei šajā pasaules čempionātā nevarēs palīdzēt pašlaik vadošais pašmāju vārtsargs Elvis Merzļikins.

"Savā trenera karjerā esmu iemācījies to, ka nevari uzvarēt ar tiem spēlētājiem, kuru nav komandā. Mums ir Ivars Punnenovs, Gustavs Grigals, Janis Kalniņš, Matīss Kivlenieks - trīs no tiem ir pieredzējuši vārtsargi. Mums ir daudz opciju, tāpēc pagaidām nevaru atbildēt, kurš sargās vārtus pirmajā spēlē," par vārtsargu izvēli komentēja Hārtlijs.

Tāpat valstsvienībai būs jāiztiek bez uzbrucēja Rūdolfa Balcera, toties šonedēļ pievienosies Kivlenieks, Jānis Jaks un Kristiāns Rubīns.

"Rūdolfa nebūs, jo viņam ir pleca trauma un nav līguma uz nākamo sezonu. Viņš teica, ka ļoti vēlas, taču šie apstākļi liedz pievienoties Latvijas izlasei," atklāja Latvijas Hokeja federācijas (LHF) ģenerālsekretārs Viesturs Koziols.

Augusta beigās Latvijas izlase Rīgā kvalifikācijas turnīrā cīnīsies par ceļazīmi uz 2022.gada Pekinas olimpiskajām spēlēm.

"Vienīgais, ko zinām par olimpisko spēļu turnīru, ir tas, ka ar izlasi nebūs Elvja, jo viņam septembra sākumā gaidāms ģimenes pieaugums. Viņš uzreiz pateica, ka augusta beigās nebūs palīgs. Ar pārējiem spēlētājiem runāsim pēc pasaules čempionāta. Visi zina, ka mums priekšā ir trīs svarīgi turnīri - pasaules čempionāts, olimpisko spēļu atlase un pēc tam olimpiskais turnīrs. Neviens cits man nav atteicis," komentēja Koziols.

Tikmēr LHF prezidents Aigars Kalvītis pauda gandarījumu, ka izlase sagatavošanās procesā nav saskārusies ar epidemioloģiskām un sportiskām problēmām.

"Esam sagaidījuši treneri - Hārtlijs ieradās 1.maijā. Mūsuprāt, ir pietiekoši daudz laika, lai sagatavotu komandu čempionātam. Mūsu komanda būs kaujasspējīga un cīnīsies par augstākajām iespējamām vietām," uzsvēra Kalvītis.

B apakšgrupā, kur ir Latvija, Kanāda, Somija, ASV, Vācija, Norvēģija, Itālija un Kazahstāna, mači notiks "Arēnā Rīga", bet A apakšgrupas izlases Krievija, Zviedrija, Čehija, Šveice, Slovākija, Dānija, Baltkrievija un Lielbritānija savus dueļus aizvadīs Olimpiskā sporta centra futbola laukumā ierīkotajā ledus laukumā.

Februārī IIHF Padome nobalsoja par Rīgas apstiprināšanu par vienīgo 2021.gada pasaules hokeja čempionāta rīkotāju. Šī gada pasaules čempionāts bija jāuzņem Minskai un Rīgai, taču 18.janvārī IIHF Padomes sēdē Baltkrievijas galvaspilsētai tika atņemtas meistarsacīkšu rīkotāju tiesības.

2022.gadā turnīru plānots uzņemt Somijai (Helsinkiem un Tamperei), 2023.gadā - Krievijai (Sanktpēterburgai), 2024.gadā Čehijai (Prāgai un Ostravai), bet 2025.gadā - Zviedrijai un Dānijai.

Rīga pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi uzņēmusi 2006.gadā.