Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Olimpiskā centra pielāgošana hokeja čempionāta vajadzībām izmaksās vairāk nekā pusotru miljonu eiro

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Olimpiskā sporta centra (OSC) noma un pielāgošana pasaules čempionāta (PČ) hokejā vajadzībām izmaksās vairāk nekā pusmiljonu eiro, ceturtdien notikušajā preses konferencē atklāja meistarsacīkšu rīkotājas SIA "Hokeja akadēmija" valdes loceklis Edgars Buncis.

PČ hokejā no 21.maija līdz 6.jūnijam norisināsies "Arēnā Rīga" un ledus laukumā, ko plānots ierīkot Olimpiskajā sporta centrā.

Kā stāstīja Buncis, OSC šobrīd tiek demontētas visas nepieciešamās platības, kas vajadzīgas laukumam un ģērbtuvju ierīkošanai. Tāpat ir nepieciešams palielināt elektrības pieslēgumu uz četriem megavatiem, lai nodrošinātu nepieciešamo ledus kvalitāti un klimatu. Šobrīd kopējais ieguldījums infrastruktūrā tiek lēsts 3 435 075 eiro apmērā un darbu veicēji tiks meklēti ar iepirkumu procedūras palīdzību.

"No šīs summas gandrīz puse [1 678 905 miljoni eiro] ir paredzēta nomas maksai un OSC pielāgošanai. Savukārt no pārējās summas lielāko daļu [772 150 eiro] sastāda ledus laukums un kombaina iegāde," stāstīja Buncis.

Citas izmaksu pozīcijas ir elektrība un komunālie maksājumi (181 500 eiro), 280 spēlētāju skapīši (80 000 eiro), audiovizuālā nodrošināšana (157 391 eiro), rezerves ģeneratori (302 500 eiro), spēlētāju ģērbtuves (56 810 eiro), iekšējie elektriskie pieslēgumi (36 276 eiro), tribīnes (108 900 eiro) un neparedzētās izmaksas (60 643 eiro).

Jau iepriekš ziņots, ka birokrātisku šķēršļu dēļ ir aizkavējusies iepirkuma procedūra Olimpiskā sporta centra pārbūves darbiem 2021.gada PČ hokejā norisei. Buncis skaidroja, ka tas noticis, jo SIA "Hokeja akadēmija" bija jākļūst par elektroniskās iepirkumu sistēmas (EIS) lietotāju un radās jautājumi starp sistēmas uzturētājiem un Iepirkumu uzraudzības biroju (IUB), vai šī SIA ir tiesīga to izmantot.

"Paralēli viss process ir noticis. OSC no savas puses jau gatavojas, jo viņiem ir jāizdara pietiekami daudz mājasdarbu pirms mēs 6.aprīlī uzsākam savus darbus. 6.maijā abās spēļu norises vietās jābūt gatavam ledum," teica Buncis.

PČ vajadzībām tiks izmantotas piecas viesnīcas Rīgā. Jau tagad nolemts, ka komandas dzīvos "Radisson Blu Latvija", bet tiesneši - "AC Hotel by Marriott Riga".

"IIHF apstiprinājusi "sarkanā burbuļa" pamatprincipus, taču turpinās darbs arī pie pārējiem "burbuļiem". Komandu ierašanās paredzēta 16.maijā, pēc tam līdz 21.maijam pavadot laiku pašizolācijā. Transportēšanu starp spēļu norises vietām un viesnīcām tiek plānota sadarbībā ar "Rīgas Satiksmi"," stāstīja Buncis.

PČ organizēšanā pieteikušies 3055 brīvprātīgo, no kuriem 420 ir ārvalstu pilsoņi, taču Covid-19 apstākļos viņiem nebūs iespēja strādāt čempionātā Rīgā. Ja meistarsacīkstes norisināsies bez skatītājiem, tad būs nepieciešams 700 brīvprātīgo, ja ar skatītājiem, tad vajadzēs 1100.

"Šobrīd neredzam tādu iespēju, ka varētu atvērt durvis un skatītāji vērotu spēles klātienē. Ja situācija uzlabosies, tad tikai ar valsts iestāžu sadarbību esam gatavi atvērt halles skatītājiem. Abas spēļu arēnas gatavojam tam, lai spēles notiktu ar skatītāju klātbūtni, taču, ja situācija neuzlabosies, ceram, ka varēsim rīkot āra pasākumus," atzīmēja Buncis.

Plānots, ka čempionāta laikā Rīgā sešas dienas norisināsies IIHF kongress, kurā būs jāizvirza prezidenta amata kandidāti septembrī gaidāmajam kongresam. Šobrīd paredzēta apmēram 150 delegātu un 50 viesu ierašanās. Šāda kongresa rīkošana klātienē izmaksā 380 000 eiro.

Čempionāta rīkotājas SIA "Hokeja akadēmija" vadītājs Buncis šonedēļ tika apstiprināts Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Rīgas "Dinamo" ģenerālmenedžera amatā, taču jaunie pienākumi viņam netraucēšot meistarsacīkšu organizēšanā.

"Jaunais amats patreiz nekādā veidā nekonfliktē ar darbu rīcības komitejā. KHL sezona turpinās un ātrāk par 30.aprīli nevar tikt veiktas nekādas oficiālas darbības ar spēlētājiem. Tas viss ir nākotnes darbs, kas sāksies jūnija vidū vai beigās. Jaunas amats nekādā veidā neatstāj iespaidu uz procesiem, kas norisinās ap PČ rīkošanu," skaidroja Buncis.

LETA jau ziņoja, ka Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) padome nobalsoja par Rīgas apstiprināšanu par vienīgo 2021.gada pasaules hokeja čempionāta rīkotāju. Šī gada PČ bija jāuzņem Minskai un Rīgai, taču 18.janvārī IIHF Padomes sēdē Baltkrievijas galvaspilsētai tika atņemtas meistarsacīkšu rīkotāju tiesības.

2022.gadā turnīru plānots uzņemt Somijai (Helsinkiem un Tamperei), 2023.gadā - Krievijai (Sanktpēterburgai), 2024.gadā Čehijai (Prāgai un Ostravai), bet 2025.gadā - Zviedrijai un Dānijai.

2021.gada PČ ieplānots no 21.maija līdz 6.jūnijam. Iepriekš bija plānots, ka meistarsacīkstes sāksies 7.maijā, taču tās tika pārceltas pāris nedēļas uz priekšu, jo Eiropā varētu aizkavēties nacionālo čempionātu izspēle.

Rīga pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi uzņēmusi 2006.gadā.